Brand voice

Psihologul originar din Focșani, acum profesând în Anglia, Bianca Slavu explică în ZdV: Rolul jocului in viața noastră

Bianca Slavu
18 iun 2023 1426 vizualizări

Ni se întâmplă tuturor, indiferent de vârsta, sa ne refugiem câteodată intr o lume imaginara, plină de vise , de dorințe care ni se îndeplinesc și unde restricțiile viețui cotidiene dispar și ne putem crea acea lume paradisiaca care ne face sa ne simțim mai bine.

Jocul este o stare terapeutică.Prin joc ( ca metoda terapeutică) se pot elibera toate fricile și anxietățile care creează blocaje în viața normală.Prin joc ne putem exprima așa cum gândim, ne putem expune așa cum suntem fără teama de critică sau respingere pentru că acestea nu ne sunt adresate nouă ci personajului pe care îl interpretăm. Și așa prin joc putem fortifica, întări voința, atenția, motivația. Funcţiile jocului se schimbă în raport cu vârsta. stfel, dacă pentru copil, jocul este o activitate fundamentală, pentru adult reprezintă un înlocuitor al activităţilor serioase. Principalele funcții ale jocului sunt mentale şi motorii, functia principală fiind de realizare a eului, de manifestare a personalităţii.Ca funcţie secundară putem enumera – funcţia de divertisment, pentru că înlătură plictiseala pricinuită de lipsa activităţii; de element odihnitor, ştiut fiind faptul că jocul oboseşte mai puţin; de relaxare. Prin joc, atunci când suntem mici, asimilam realul la eu şi prin imitatie a eului la real.Tot prin joc ne descărcăm energetic şi ne rezolvăm anumite conflicte, ne formăm şi ne informăm, socializăm cu alţii.Ca valori ale jocului putem enumera:

- perfecţionarea senzaţiilor şi percepţiilor,

- dezvoltarea spiritului de observaţie, a spritului de iniţiativă,

- dezvoltarea spiritului de echipă, a spiritului de competiţie,

- exersarea atenţiei şi a imaginaţiei,

Mulţi dintre adulţi trăiesc cu impresia că jocul este o activitate specifică primilor ani de viaţă, iar odată cu înaintarea în vârstă spiritul ludic este abandonat. 

Noi, oamenii, avem nevoie de ludic în orice moment al vieții

Cercetarile și studiile de specialitate vorbesc despre beneficiile pe care jocul le oferă indiferent de vârsta la care este practicat. La orice vârstă jocul declanșează această stare de curiozitate care ne determină să ne dorim să aflăm mai multe, să învățăm ceva. Această nevoie de ludic este strâns legată de creativitate și mă refer aici la a găsi soluţii noi în diverse situaţii de viaţă, spre exemplu în business, să avem mai multe perspective la aceeași situație Doar prin  joc devenim mai creativi Cu cât aplicam mai mult jocul în viața noastră ca adulti, cu atât devenim mai creativi.Copiii au mult mai puţine bariere decât noi şi atunci ei inventează tot felul de lucruri şi situaţii, nu au niciun fel de limite. Noi ca adulţi putem să învăţăm acelaşi lucru prin joc, să descoperim soluţii noi, de fapt aceasta este creativitatea în viaţa de zi cu zi. Noi, adulţii avem tendinţa de a ne lua prea în serios.

Jocul, putem spune, pregătește individul pentru viața de adult. Dacă am face o clasificare a jocurilor am afla că există mai multe tipuri de jocuri :

jocuri de manipulare -

jocuri imitative -

jocuri sociale - de-a șoferul, de-a zidarul, jocuri de construcție,

jocuri motrice - 

jocuri logice

Orice joc are o regulă. Ea exprimă nevoia copilului de ordine și disciplină.

Regulile sunt învățate, imitate, inventate.

Un mare pedagog a încercat să răspundă la întrebarea- ”de ce ne jucam?” ajungând la concluzia că omul nu este întreg decât atunci când se joacă. Jocul oferă individului posibilitatea descătușării de lumea înconjurătoare. Jocul se foloseşte foarte des în terapie, dar şi în training-uri, mai ales de formare pe domenii care au legătură cu interacţiunea dintre oameni. Jocurile pe care le pot practica adulţii în viaţa de zi cu zi trebuie să înceapă în relaxare şi în declanşarea stării de curiozitate.Joc nu înseamnă să-l pui pe adult să ia creta şi să deseneze pe asfalt, fiecare trebuie să găsească forma aceea de joc care i se potriveşte. Dacă la copil înseamnă starea aceea de relaxare şi de curiozitate, un adult îşi poate aminti că în copilăria lui îi plăcea nespus să se plimbe cu bicicleta şi astfel, să reîncerce să facă lucruri care îi plăceau foarte tare, în copilărie sau adolescenţă. Trebuie să vezi ce anume îţi satisface nevoia de relaxare şi de curiozitate. 

Sunt Bianca Slavu , psiholog clinician. Folosesc mult jocul în activitatea mea ca formă de terapie, în  special cu acele persoane cărora le este greu să vorbească despre sentimentele lor sau acolo unde există un blocaj în comunicare.Jocul ca activitate terapeutică m- a ajutat de multe ori să înțeleg nevoile clientului și să ajung mai repede la soluții. 

Jocul ca metoda terapeutică are anumite reguli și este orientat către obținerea unor răspunsuri. 

Dar ca si relaxare, ca metoda de eliberare a stresului, jocul poate fi folosit de oricine, oricând și oriunde.Este ușor de aplicat si benefiicile sunt imense. 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.