Brand voice

Foto | Povestea familiei de legumicultori vrânceni din Bătinești care „a pus pe roate” aprozarul „Grădina cu gust” din Focșani

Janine VADISLAV
28 sep 2023 8672 vizualizări

În Vrancea, în satul Bătineşti, devenit de acum celebru pentru legumele şi zarzavaturile sale datorită solului şi condiţiilor de irigat, aproape toţi locuitorii se ocupă cu legumicultura. Aici trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea o familie de legumicultori  care a făcut din grădinărit o adevărată artă. Dacă până-n pandemie vindeau întreaga cantitate de legume şi zarzavaturi en gros, în pandemie au mers din uşă în uşă şi la comandă, au dus marfa celor care nu puteau ieşi din casă. Mulţumiţi de calitatea produselor şi de gentileţea celor doi tineri care efectiv distribuiau marfa, le-au rămas clienţi fideli. Diana şi  Marius Ştefănică, căci despre ei este vorba (poate aţi şi auzit sau aţi cumpărat deja de la ei, ştiţi ce spun... Împreună cu părinţii Dianei au început aşa cum încep toţi cei care muncesc din greu în grădinile lor sau în câmp. Dar secretul lucrului bine făcut s-a transmis din generaţie în generaţie. Împreună cu părinţii, Diana şi soţul ei au pus pe picioare o afacere prosperă, mai mult, au deschis şi un aprozar (despre care aţi citit, desigur, în Ziarul de Vrancea, prezent la tăierea panglicii inaugurale ), unde-şi valorifica legumele şi zarzavaturile bio, pe care le obţin în solariile lor. Nu au renunţat nici la livrările la domiciliu, de cele mai multe ori la persoane care nu se pot deplasa şi cu care au relaţionat foarte bine în timpul pandemiei, iar clienţii au fost foarte mulţumiţi. 

 

În familia Dianei Ştefănică, nu doar ea şi părinţii sunt legumicultori pasionaţi, la fel au fost  bunicii şi străbunicii ei, care au transmis tainele meseriei, mai mult o artă am putea spune, din generaţie în generaţie. În 2023 Diana a dus povestea mai departe şi a reuşit să-şi deschidă un magazin aprozar, bine cotat la „bursa consumatorilor”, pentru câteva calităţi esenţiale: politeţe, corectitudine, disponibilitate, amabilitate, dar mai ales pentru calitatea legumelor şi zarzavaturilor pe care le produc şi care au gustul copilăriei fiecăruia dintre noi - din două motive beton, nu sunt tratate cu substanţe chimice şi ajung la raft cu roua pe ele.

Totul începe în grădina familiei - ”Grădina cu Gust” - din care, deşi roşia inima de bou este piesa de rezistenţă, nu lipseşte nici o legumă tradiţională  sau exotică, toate cultivate  ecologic, aşa cum îşi doresc consumatorii în ziua de azi. Începutul l-au făcut părinţii Dianei, care au rămas să facă legumicultură în satul natal.

   

„Moştenesc această pasiune de la părinţii mei care, de 40 de ani fac legumicultură - şi o fac chiar cu simţul răspunderii aducând pe piaţă legume şi zarzavaturi cât mai naturale, întotdeauna foarte proaspete”, spune Diana Ştefanică.

Diana ştie ce înseamnă lucrul în grădină, o face de mică, de pe vremea când nici nu se gândea la drumul pe care va merge în viaţă. Şi-a ajutat părinţii la treabă după puteri, când nu ştia că, într-o zi, le va călca pe urme. 

Câţiva anişori, atât aveam, dar eram fascinată, cum sunt şi copii mei de 4 şi 6 ani. Tot timpul stau pe lângă noi, curioşi să urmărească ce facem, cum facem, să vadă cum cresc legumele în grădină.”

Munca este grea, dar şi satisfacţia este mare. Din ianuarie şi până toamna târziu e de lucru, zi lumină. Muncesc alături de părinţii Dianei, gospodari în putere care mai au multe secrete de transmis, iar copii lor dornici să înveţe cât mai mult, să inoveze, să aibă iniţiativă. 

„În grădină e de lucru tot anul aproape...”, spune domnul Gheorghe Vremeş, tatăl Dianei.

În ianuarie se seamănă în solar, apoi se pregătesc răsadurile pentru grădină şi cele de dus în piaţă; până-n 21 mai conopida şi ţelina trebuie plantate în câmp”. 

Familia nu cultivă doar legumele şi zarzavaturile tradiţionale, mama Dianei, doamna Nicoleta vine în fiecare an cu ceva nou, cum ar fi castravetele amar, foarte sănătos pentru cei cu glicemie ridicată sau diabet. Este mare amatoare de culturi speciale şi în fiecare an mai încearcă ceva. Toate încercările însă au dat rezultate bune, aşa că e momentul să treacă de la experiment la cultura pe o suprafaţă mare. Adoră castravetele amar, atât de benefic pentru sănătate...

Este puţin amar, de asta se şi numeşte castravete amar. Eu îl mănânc cu plăcere, nu este un amar de nesuportat. Uitaţi, ăsta de a ajuns la maturitate, este copt şi face seminţe. Anul acesta am pus Broccoli, Apio (un fel de ţelină), Fenicul, am pus napi, nişte rarităţi pe care nu le găseşti la orice legumicultor”, spune doamna Nicoleta Vremeş.

Legumele sunt culese de dimineaţă aşa că ajung proaspete la aprozar.

Avem o diversitate de legume comune dar şi câteva mai speciale, cum ar fi gulia mov, vinetele mov, iar anul acesta am încercat şi morcovul mov, care a avut un real succes, mai ales în rândul bebeluşilor. Este un produs natural, nu dăm cu absolut nimic. Aici avem un soi de roşie  mare, Inima de Bou, avem varză Kale, de pus în salate cu sfecla Mangold”, spune Diana Ştefănică.

De fiecare dată, când aduce un nou sortiment în aprozar, Diana se gândeşte în primul rând la cei care-i trec pragul şi de care depinde afacerea familiei şi la preţuri, să nu fie prea mari având în vedere perioada destul de dificilă din punct de vedere financiar, pentru toţi.

Eu zic că avem preţuri bune, prin urmare şi clienţii sunt mulţumiţi şi revin cu comenzi în magazin!” spune Diana.  

Dimineaţa, la ora 08:00, Marius, soţul Dianei, încarcă maşina şi porneşte spre aprozarul aflat în municipiul Focşani.

Noi  preferăm să le culegem în fiecare dimineaţă, să fie proaspete, să le ducem cât mai repede la clienţii noştri. Este satisfacţia noastră să vedem cât de apreciate sunt produsele pe care le comercializăm”, spune Marius Ştefanică, soţul Dianei.

- Sunt naturale sută la sută? întreb

„Naturale sută la sută, pot mânca şi copii. Noi toţi, din casă, consumăm aceste legume, sunt delicioase.” 

La magazin Diana pregăteşte livrările la domiciliu, care se fac gratuit în Focşani şi împrejurimi, la o comandă minimă de 30 lei.

„Zilnic avem livrări la domiciliu, facem asta din timpul pandemiei când nu aveam unde ne vinde marfa, iar clienţii au rămas fideli”, spune Diana

- De ce preferă produsele dumneavoastră? întreb

Pentru că le punem doar calitate, nu primesc nimic stricat, s-au obişnuit cu gustul, ştiu ce cumpără, iar preţurile, zic eu, sunt convenabile, pentru toată lumea”, spune Marius Ştefănică.

Nici nu se deschide uşa aprozarului dimineaţa că şi încep să apară clienţii din zonă.

Doamna Adriana este foarte mulţumită că nu mai trebuie să ajungă în piaţa aflată la  2,5-3 km.  depărtare de casa ei.

De aicea vin şi cumpăr”, confirmă doamna Adriana, ”e mai natural totul, te serveşti  singur. E altceva! Ai venit, ai luat o prună, două, trei, le cântăreşti, le plăteşti şi ai plecat. La piaţă dacă merg şi vreau să cumpăr doi ardei, nici nu-ţi vinde, dacă nu iei 2 kg. Dar eu nu am ce să fac cu 2kg... ”

- Aici găsiţi tot ce vă trebuie? întreb

„Tot ce este necesar, struguri, pepeni, legume, zarzavaturi... Tot, şi-i natural şi felul cum eşti servit, ireproşabil. Apreciez că totul este proaspăt, cu gustul din copilărie... Avem mare noroc că s-a deschis aici Aprozarul.

Soţul Dianei pleacă cu produsele comandate la clienţi. Prima servită este o doamnă care are mari probleme de sănătate. Din cauza asta nici nu poate ajunge în piaţă, deşi piaţa e destul de aproape. 

Sunt atât de mulţumită! Dacă nu erau ei nu ştiu cum m-aş fi descurcat. Ştiu produsele, sunt de-o calitate extraordinară. Domnii dau şi bonus când eşti client mai vechi”, spune doamna amuzată.

- Ce apreciaţi la produsele pe care le-aţi cumpărat? întreb

Sunt extraordinar de bune, proaspete, de calitate. Sunt aşa cum le ştiam din copilărie, roşia aia mare, zemoasă  care, la 5-6 ani, când abia ajungeam la taraba ţăranilor, o muşcam şi mă umpleam toată de sucul ei, exact acel gust. Ei mi-au readus gusturile acelea naturale, de care aproape că uitasem, gusturile copilăriei fericite.

Aceasta este mulţumirea legumicultorului şi imboldul de care are nevoie să meargă mai departe, să-şi mărească gama de produse. Planuri are şi Diana, împreună cu  familia ei  doreşte să achiziţioneze o linie de făcut dulceţuri, chiar și din ardei iuţi, despre care spune că e foarte bună, sucuri naturale din fructe şi legume, să înfiinţeze noi culturi, dar mai ales să continue livrările la domiciliu, la clienţii care au nevoie de ajutorul lor. ( Janine VADISLAV )

Citiți și:FOTO | S-a deschis la Focșani „Grădina cu gust” – Un aprozar de poveste

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.