Local

Activități ale polițiștilor vrânceni pentru ca întreaga comunitate să petreacă sărbătorile în siguranță

Ziarul de Vrancea
5 mai 2024 962 vizualizări

Prin intermediul unei informări de presă polițiștii vrânceni fac publice activitățile desfă;urate de ei în aceste zile  pentru ca întreaga comunitate să petreacă sărbătorile în siguranță

Pentru a petrece sărbătorile în siguranță, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au desfășurat activități informativ-preventive în spații publice, ce au avut ca obiectiv prevenirea victimizării cetățenilor pe perioada vacanței de 1 Mai și Sfintelor Sărbători de Paști.

În zilele de 29 și 30 aprilie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și reprezentanți din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea au fost prezenți la în zone aglomerate din municipiul Focșani, cât și alături de participanții la traficul rutier pe arterele din județ, prin organizarea unor ateliere în cadrul cărora cetățenii au fost întâmpinați cu materiale informativ-preventive pe diferite segmente de criminalitate.

Totodată, joi, 2 mai, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Focșani au desfășurat activități preventive în Piața Moldovei.

Astfel, polițiștii au transmis sfaturi și recomandări tuturor cetățenilor pentru a petrece sărbătorile în siguranță.

Recomandări pentru tineri:

Fiți prudenți în relațiie cu persoanele nou cunoscute!

Nu legați prietenii cu persoanele care manifestă un  comportament deviant!

Nu provocați și nu participați la scandaluri, bătăi, amenințări, jigniri!

Locuința e în siguranță?

Încuiați ușa, chiar dacă sunteți acasă!

Nu permiteți, sub niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în curte sau locuință!

Nu faceți publică plecarea de acasă!

Atenție la genți, buzunare! “Paza bună trece primejdia rea” 

Nu păstrați banii sau telefonul în buzunarele exterioare ale vestimentației!

Poziționați geanta sau borseta în fața dumneavoastră!

Nu țineți niciodată portmoneele sau gențile în coșurile sau plasele de cumpărături!

Nu luați sume mari de bani la dumneavoastră!

Când mergeți la cumpărături, manevrați banii în interiorul genții!

Referitor la ÎNȘELĂCIUNI ȘI FURTURI COMISE ÎN ZONE COMERCIALE AGLOMERATE, polițiștii vrânceni vă sfătuiesc:

– Atenție sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăți sau retragerea de numerar din bancomate.

– Evitaţi pe cât posibil să vă înghesuiți sau să fiți înghesuiți în zone comerciale, pieţe, bazaruri, gări – autogări, magazine, mijloace de transport etc., pentru evitarea victimizării.

– Nu ezitaţi să sesizați polițiștii atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni!

Referitor la ÎNȘELĂCIUNI PRIN NESOCOTIREA ÎNCREDERII SAU PRIN ÎNSUȘIREA PE NEDREPT, polițiștii vrânceni vă sfătuiesc:

– Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

– Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.

– Discutați cu seniorii referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea oricăror plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani din locuință.

Referitor la COMERȚUL ON-LINE, polițiștii  vă sfătuiesc:

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, ori produsul, nu este unul fals;

– Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

– Nu cumpărați produse nesolicitate, oferite prin email (poștă electronică);

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

De asemenea, atenționăm despre existența mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Recomandăm să nu dați curs unor asemenea ,,oferte”, pe care le puteți recunoaște după următoarele caracteristici:

– sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este!”)

– de regulă se solicită răspunsul urgent;

– mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;

– expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului.

Recomandăm cetăţenilor ca, de îndată ce bănuiesc că au fost victimele unor asemenea fapte, să sesizeze organele de poliţie sau parchet, să contacteze unităţile bancare unde deţin conturi şi, mai ales, să nu plătească în continuare alte sume de bani, la indicaţiile făptuitorilor, în scopul deblocării/recuperării sumelor deja investite, ajunse în posesia făptuitorilor.

Alcoolul în exces...risc crescut de tragedii!

Nu lăsaţi alcoolul să vă strice sărbătorile, evitaţi excesul! Se nasc foarte uşor conflicte și puteţi deveni mult mai uşor victima diverselor infracţiuni sau accidentelor!

De asemenea, vă reamintim că în această perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au fost dispuse măsuri suplimentare, fiind organizate acțiuni pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.