Brand voice

Psihologul Bianca Slavu vorbește în ZdV despre: Sindromul „Albă ca Zăpada” sau viața în umbra mamei

Bianca Slavu
4 sep 2023 2137 vizualizări
Bianca Slavu (foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia unde este tot psiholog, dar face și ședințe online. Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea
Bianca Slavu (foto) a fost psiholog în Focșani și în urmă cu câțiva ani a plecat în Anglia unde este tot psiholog, dar face și ședințe online. Psihologul Bianca Slavu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Pe toti ne-au încântat poveștile în copilărie, în special poveștile fraților Grimm. Mai ales fetițele trăiesc din plin poveștile prințeselor și ale palatelor de cleștar, ale prinților voinici, imaginându-și că vor avea parte de o poveste la fel de frumoasă în viața reală și cu happy end!

Multe dintre personajele poveștilor au fost inspirate din viața reală, iar in plan psihologic putem vorbi despre dezvoltarea unor anumite sindroame sau tipologii de comportament.  

Azi vom vorbi de sindromul „Albă ca zăpada “

Albă ca zăpada e o altă victimă a relației cu mama. De data aceasta nu este o mamă rece și absentă, sau o mamă copleșitoare și nefericită, ci o mamă egoistă, invidioasă și prigonitoare, o mamă obsedată de propria ei importanță, o mamă cu o foame de atenție atât de mare încât uscăciunea ei interioară omoară elementul feminin din noi. Indiferent cum se manifestă mama noastră, ceea ce moștenim de la ea este golul ei de iubire și atenție. Golul ei poate fi atât de mare, încât să umple tot spațiul cu nevoile și pretențiile ei ce pot veni pe un ton rece și dur sau sub forma unei nemulțumiri și plângeri continue. Cu cât mama noastra ocupă mai mult spațiu, cu atât mai puțin loc ne rămâne pentru satisfacerea propriilor nevoi.

Albă ca zăpada este fetița inocentă din noi care își trăiește inconștient viața în umbra mamei! Spun inconștient pentru că toate alegerile ei sunt simple reacții la acțiunile mamei vitrege. Ea este complet lipsită de putere deși are iluzia libertății și iubirii piticilor. De fapt, ea nu are identitate proprie, pentru că piticii (arhetipul bărbatului din viața ei) o pun pe un piedestal și o adoră din cauza frumuseții ei, iar mama ei vitregă îi dorește moartea din aceeași cauză.

Ca de obicei când este vorba despre statutul de femeie, totul se învârte în jurul ideii de frumusețe. Dar în cazul mamei vitrege frumusețea este la suprafață, iar în cazul Albei ca Zăpada frumusețea este inconștientă și neasumată. În viata de zi cu zi, frumusețea femeii poate fi un handicap și o povară. Ea atrage invidie din partea celorlalte femei și dorința de posesie/posedare din partea bărbaților. Din cauza acestei dualități, rolul cel mai ușor de jucat pentru astfel de fetițe este cel de „obiect sexual”, de vampă și ”FEMME FATALE” care sunt umbre ale arhetipului IUBITEI.

Pe cine afectează acest sindrom?

     DREPTUL NOSTRU DE A FI este încă la mama noastră. Rana noastră de neacceptare poate fi foarte veche și adânc îngropată.

Multe exemple de sindromul „Albei ca zăpada” menționate mai sus sunt cauzate de o imaturitate emoțională pe care cei în cauză o găsesc greu de controlat. Când nu ne-am maturizat proporțional cu vârsta noastră, atunci este foarte greu să ținem pasul cu viața de adult și cu ceea ce presupune aceasta.

Toate exemplele de mai sus sunt semne subtile ale unei posibile depresii. Până acum câțiva ani, psihologii nu recunoșteau sindromul „Albă ca Zăpada” ca fiind o problemă reală. Dar lucrurile s-au schimbat când au descoperit asemănările pe care le avea cu alte tulburări de sănătate mintală.

Comportamentele și convingerile generale afișate sunt următoarele:

Ce putem face?

Sunt Bianca Slavu, psiholog și nu uita că sunt la un mesaj distanță dacă dorești schimbarea în viața ta. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.