Brand voice

Bianca Slavu, fost psiholog în Focșani, acum profesând în Anglia vorbește despre ce este anxietatea

Bianca Slavu
1 iul 2023 1873 vizualizări

Anxietatea este un subiect foarte dezbătut în ziua de azi. Toata lumea vorbește despre anxietate la fel cum se vorbește despre durerile de dinți. Aproape toți suferim de anxietate și am auzit copii care se declară ei înșiși ca fiind anxioși .

Dar ce este anxietatea?

Anxietatea este un răspuns natural al omului atunci când simte că este amenințat. Poate fi experimentat prin gândurile, sentimentele și senzațiile noastre fizice. Anxietatea este ceea ce simțim atunci când suntem îngrijorați, încordați sau speriați – în special în legătură cu lucrurile care urmează să se întâmple sau despre care credem că s-ar putea întâmpla în viitor

În viața nostră de zi cu zi, ne confruntăm cu diferite situații care ne dau motive de îngrijorare. Fie că apar probleme financiare, de familie, la locul de muncă sau probleme de sănătate, starea noastă psihică are de suferit.

Este normal să ne îngrijorăm uneori și să ajungem într-o stare anxietate sau de frică temporară .

 “Pentru mine, anxietatea se simte ca și cum toată lumea din lume așteaptă să mă împiedic, ca să poată râde de mine. Mă face să mă simt nervos și nesigur dacă următorul pas pe care îl fac este cel mai bun drum înainte.” îmi declara M. în cadrul unei ședințe.

Majoritatea oamenilor se simt uneori anxioși. Este deosebit de obișnuit să simți o anumită anxietate în timp ce faci față evenimentelor stresante sau schimbărilor, mai ales dacă acestea ar putea avea un impact mare asupra vieții tale.

La fel ca toate animalele, ființele umane au dezvoltat modalități de a se ajuta să se protejeze de pericole. Când ne simțim amenințați, corpul nostru reacționează prin eliberarea anumitor hormoni, cum ar fi adrenalina și cortizolul, care pot fi de ajutor.

Acești hormoni:

• ne fac să ne simțim mai alerti, astfel încât să putem acționa mai repede

• ne fac inima să bată mai repede, trimițând rapid sânge acolo unde este cel mai necesar.

După ce simțim că amenințarea a trecut, corpul nostru eliberează alți hormoni pentru a ne ajuta mușchii să se relaxeze. Acest lucru se numește în mod obișnuit răspunsul „luptă, zbor sau îngheț” – este ceva care se întâmplă automat în corpurile noastre și nu avem control asupra lui.

 “Ieșirea din casă este o provocare pentru că mi-e frică să intru în panică și simt că sunt urmărită sau judecată. Este doar oribil. Vreau să primesc ajutor, dar mi-e teamă să nu fiu judecat.”, menționa M .

Tulburările de anxietate însă implică mai mult decât o stare vremelnică de neliniște. Apar stări de panică, de frică și groază, care ating un apogeu în câteva minute, incluzând semne fizice, cum ar fi bătăi puternice și rapide ale inimii și transpirație.

Stările de anxietate apar, de obicei, atunci când o persoană reacționează exagerat în situații mai emoționante sau stresante și nu își poate controla răspunsurile la situațiile respective.

Tulburările de anxietate pot face dificilă trecerea zilei. Anxietatea nu dispare de la sine, ba chiar se poate agrava în timp, însă, din fericire, există mai multe tratamente eficiente.

Când anxietatea poate fi considerată o problemă serioasa?

Anxietatea poate deveni o problemă dacă îți afectează capacitatea de a-ți trăi viața pe deplin pe cât vrei. De exemplu, poate fi o problemă dacă:

• sentimentele tale de anxietate sunt foarte puternice sau durează mult timp

• temerile sau grijile tale sunt disproporţionate cu situaţia

• evitați situațiile care v-ar putea face să vă simțiți anxios

• grijile tale se simt foarte supărătoare sau sunt greu de controlat

• prezentați în mod regulat simptome de anxietate, care ar putea include atacuri de panică

• îți este greu să te descurci în viața de zi cu zi sau să faci lucruri care îți plac.

Anxietatea se vindeca?

DA !

Tratamentul anxietatii constș într-o combinație de terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie și medicație. Un tratament bazat exclusiv pe medicatie nu va fi eficient atâta timp cât gândurile disfuncționale există.

 Dacă te confrunți cu stări de teamă și panică care îți afectează  activitățile zilnice și te împiedică să-ți trăiești viața la fel ca și ceilalți, nu-ți fie rușine să împărtășești stările tale cuiva apropiat, dacă nu ai curajul să te adresezi medicului de familie sau medicului specialist.

Bianca Slavu, psiholog clinician


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.