Vrânceni in Lume

Prostitutia si avorturile, problemele romanilor italieni

Iulia Crețu
6 dec 2007 6558 vizualizări
Preotul roman din Tivoli spune ca cei mai multi romani participa la slujbele religioase u de cind a venit in Italia preotul a botezat 500 de bebelusi romani u comunitatea lupta cu prostitutia si avorturile, probleme curente printre romancele din Italia

Comunitatea de aproximativ 10.000 de romani din Tivoli, orasul frate cu Focsaniul, are de citiva ani un loc de rugaciune, o basilica veche de piatra, transformata de preotul ortodox Ion Florea intr-o biserica ortodoxa. Credinciosii participa in numar destul de mare la slujbele de duminica, singura zi cind muncitorii romani au liber de la patroni. Legatura cu tara, cu traditiile, obiceiurile si mai ales credinta le pastreaza prin participarea la slujbe. Si in prima duminica din decembrie Biserica "Sfintii Ioachim si Ana" a fost aproape plina de credinciosi din tara. Iar slujba a fost una speciala datorita Zilei Nationale a Romaniei, dar si a prezentei delegatiei din Focsani. Emotiile si-au facut prezenta si atunci, dupa liturghie, romanii participind la un program cu colinde si cintece populare romanesti, in interpretarea artistilor de la "Tara Vrancei". Ca si enoriasii, si preotul simte romaneste si simte lipsa celor de acasa, din Romania. "Am venit in 1995, dupa absolvirea facultatii, iar din anul 2000 am fost hirotonit pentru parohia din Tivoli. Parohia am infiintat-o noi aici de cind am venit. Biserica poarta hramul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, pe care ii praznuim pe 9 septembrie. Am inceput greu, pentru ca nu am avut spatiu disponibil pentru a putea sluji cu adevarat o liturghie in limba romana. Dar cu ajutorul Episcopiei Catolice din Tivoli am reusit sa obtinem o biserica din anul 1100, o basilica stil romanic, pe trei nave. Este asezata chiar deasupra Vilei d\'Este. Acolo am inceput sa slujim altenativ, o duminica da, una nu. Pe parcurs am ajuns sa avem un program plin, cu slujbe duminica, simbata, cu vecernie, in zile de sarbatoare facem acatistul sfintului respectiv. Deci avem o libertate din partea Bisericii Catolice pentru a putea sluji", ne-a spus preotul Ion Florea.


Slujbe cu colive si vin


Ca si in tara, credinciosii vin smeriti sa se roage la Dumnezeu pentru sanatate, fericire si bunastare. Nici unul din romanii din Italia cu care am stat de vorba nu s-a declarat pe deplin fericit. Le lipseste tara, oamenii si limba. Si-au facut insa un rost si spun ca vor sa munceasca pina cind vor iesi la pensie si apoi sa revina in Romania. Multe familii si-au botezat in Italia si bebelusii. Biserica "Sf. Ioachim si Ana" a auzit scincetele a aproape 500 de bebelusi, scincete romanesti. "Se nasc copii, se fac casatorii, se face cateheza pentru a se pastra credinta noastra. Am botezat cam 500 de copii de la inceputul misiunii mele aici la Tivoli. Tinind cont ca am fost si eu ca ei si am muncit la inceput, ma pot pune in locul romanilor care vin la biserica. Incerc sa ii aduc la biserica prin armele lor. Vin, dar multi uita de suflet si de mintuire. Multi vin in Italia cu scopuri precise, acelea de a avea un trai mai bun", a adaugat preotul. Acesta declara ca tine legatura cu tara si chiar incearca sa implice comunitatea in diferite programe umanitare. La inundatiile din 2005, vazind suferinta de la Vadu Rosca, romanii "italieni" s-au mobilizat si au trimis ajutoare la cei necajiti. Acolo insa se lupta cu prostitutia si avorturile, principalele probleme cu care se confrunta comunitatea de romani. "Avem probleme mari, prostitutia este numarul unu, apoi avorturile. Avem o statistica ingrijoratoare a romancelor, desi este un subiect delicat de abordat din punct de vedere al moralitatii. Biserica se implica, dar problema e ca nu frecventeaza biserica cei care fac aceste lucruri. Am incercat sa facem o actiune impreuna cu Caritasul din Tivoli prin care sa informam ceea ce se intimpla in urma unui avort, ca nu se ucide numai corpul, dar si sufletul. Cine face aceste lucruri nu frecventeaza biserica, vine numai cind ajunge la un necaz mare. Tinem legatura cu cei dragi, ne este dor, dar sint aici in misiune, cu binecuvintare trebuie sa ne facem datoria", ne-a mai spus Ion Florea, preotul roman de la Tivoli. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.