Social

Trei tineri din Vrancea, finalişti la Gala Naţională a Voluntarilor

Dana Lepădatu
27 nov 2017 2857 vizualizări

Două tinere din Vrancea, Ana-Mihaela Acatrinei şi Elena Morcov-Pahoncea, sunt finaliste în acest an la Gala Naţională a Voluntarilor, la secţiunea “Voluntarul anului în domeniul tineret” u lor li se adaugă Dragoş Dimofte, nominalizat la secţiunea “Proiectul de voluntariat al anului”

Ana-Mihaela Acatrinei, membră în Asociația Semper Musica, are la activ un număr de 319 ore voluntariat. La numai 17 ani, Ana contribuie la dezvoltarea comunității și la aducerea orașului Adjud pe harta voluntariatului. Ea a organizat pentru mai bine de 200 dintre colegii săi sesiuni de informare despre HIV/SIDA și prevenire a discriminării. A pus bazele unui club de voluntariat local – Cutremurătorii, prin care a reușit să implice peste 100 de liceeni din județ în organizarea a 128 de acțiuni de voluntariat: ecologizări, plantări, colectare de jucării, rechizite și cărți pentru cei în dificultate din județ, reamenajări de spații etc. Un alt proiect coordonat de Ana este Provocarea V - o conferință motivațională și de orientare în carieră pentru tineri care a ajuns la peste 500 de liceeni. „Am cunoscut-o pe Ana primăvara trecută pentru că fusesem aleasă în echipa de voluntari a evenimentului pe care ea îl coordona: Provocarea V - o conferință motivațională și de orientare în carieră pentru tineri. Ceea ce m-a făcut să îmi placă să lucrez cu ea este că mi-a arătat că sunt capabilă de lucruri de care eu habar nu aveam că aș fi putut să le fac. Este un voluntar implicat și pune suflet în fiecare activitate pe care o inițiază și mereu i-a plăcut să dezvolte tineri și comunitatea din care face parte, făcând voluntariat în diferite domenii de activitate și reprezentând județul în diferite contexte de întrunire cu tineri din România. Pentru că m-a învățat ce este voluntariatul, pentru că m-a determinat să cred în propriile forțe și să-mi descopăr noi calități, acum sunt unul dintre coordonatorii de voluntari al clubului Cutremurătorii - club înființat prin proiectul național Marea Voluntariadă organizat de Asociația Semper Musica”, spune despre ea  Andra- Bianca Rusu.

Elena Morcov – Pahoncea face totul cu pasiune

Elena Morcov-Pahoncea, de la Asociația Generației de Azi , a totalizat nu mai puţin de 810 ore de voluntariat. Elena este omul creativ, atent și ambiţios, care face tot cu pasiune. Are spirit de iniţiativă și o extraordinară capacitate de a depăși eșecul. Datorită implicării ei active în Comisia de Etică și departamentul de Resurse Umane, unde e membru, dar și departamentul de Marketing unde este asistent de coordonator, Elena a devenit voluntarul anului în Asociaţia Generaţiei de Azi. În calitate de organizator al Școlii de Iarnă 2017 și al Școlii de Vară 2017, amândouă marca AGA, ea a pus la dispoziţia echipei timpul, ideile și zâmbetele ei, adăugând descrierii sale o ambiţie nemaiîntâlnită și o forţă extraordinară de a învăţa din greșeli. “O cunosc pe Elena Morcov-Pahoncea, sau Ilaria, după cum i se spune, din noiembrie 2016, de când a devenit membru AGA. În această ipostază, de președinte al asociaţiei și deci, coordonator de voluntari, am cunoscut o tânără ambiţioasă, cu personalitate și cu o capacitate remarcabilă de comunicare. M-am convins că este un membru-voluntar conștiincios manifestând solicitudine la toate activităţile cerute. Am, de asemenea, convingerea că orice activitate pe care vrea să o întreprindă va fi tratată cu maximum de seriozitate și responsabilitate, fiind o persoană meticuloasă, perseverentă și foarte ambiţioasă. Mai mult decât atât, o consider pe Ilaria o achiziţie valoroasă pentru orice echipă de voluntari, ONG sau instituţie care își propune să atingă personalităţi puternice, creative, ce își asumă rolul de lider și care vrea să construiască proiecte pentru societate, motiv pentru care aceasta a devenit membru al departamentului de Resurse Umane, membru în Comisia de Etică și asistent coordonator al departamentului de Marketing din cadrul AGA. Pe Ilaria am câștigat-o ca membru-voluntar de valoare, dar și ca prieten de nădejde”, spune Nicolae Cristian Tănase.

 

Dragoş Dimofte, un punct de sprijin esențial

Dragoş Dimofte, membru al unui alt ong, a fost nominalizat la secţiunea “Proiectul de voluntariat al anului”. Rolul lui Dragoș este de a fi un punct de sprijin esențial unor voluntari care își doresc să învețe, să se descopere, să trăiască frumos și să crească. Ceea ce îl diferențiază pe Dragoș față de ceilalți este orientarea permanentă către celălalt, empatia, spiritul de mentor, dar mai ales curajul, răbdarea și persistența, caracteristici fundamentale activismului pentru drepturile omului, într-o perioadă tulbure în care vocile mânate de ură par că se aud mai tare. Acest spirit liber a demonstrat că nu ai nevoie de vechime într-un domeniu ca să ai succes, ci doar de o inima deschisă, o minte limpede și puțin curaj nebunesc. „Într-un moment am decis că vreau să mă implic într-un proiect de voluntariat. Am vrut ceva care să schimbe mentalități, percepții asupra lumii și să lupte pentru drepturile omului. Și astfel, într-o duminică tipică de noiembrie am ajuns la interviu cu Dragoș și Alex. M-a impresionat că în afară de întrebările clasice, prin diverse gesturi și expresii au încercat să mă cunoască și ca om. Dragoș ne coordonează foarte bine pe noi -voluntarii -și a reușit să ne insufle și nouă pasiunea și drive-ul lui. Și cel mai important: spiritul de echipă. Aș putea spune că a fost motorul evenimentului principal, unul reușit de altfel, Bucharest Prid.”, spune Daniela Simulescu, Sales&Marketing Coordinator.

 

Cei trei tineri fac parte şi din Clubul de jurnalism Tineret în (re)Acțiune de pe lângă Ziarul de Vrancea.

Gala Națională a Voluntarilor este singura competiție națională pentru mișcarea de voluntariat din România și unicul eveniment de recunoaștere a meritelor VOLUNTARIATULUI la nivel național. Începând cu anul 2011, această competiție își propune să ofere o binemeritată recunoaștere publică oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia și abilitățile lor pentru a se implica în comunitatea din care fac parte. (Dana LEPĂDATU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.