Pe urmele istoriei

Foto | Documente privind Holocaustul romilor din fostul județ Putna (Vrancea de astăzi)

Bogdan Constantin Dogaru
7 apr 2021 3283 vizualizări

Holocaustul a constituit cea mai neagră etapă din existența unor minorități naționale din fostul Județ Putna (Vrancea de astăzi). În timpul regimului de extremă dreaptă al mareșalului Ion Antonescu, din zona respectivă, au fost deportați în Transnistria aproximativ 150 de evrei (în special cei din detașamentele de muncă obligatorie de la Soveja și Odobești) precum și 146 de romi din care 96 domiciliați în mediul urban, 6 domiciliați în mediul rural și 44 țigani nomazi, fără domiciliu stabil.

 Evidența romilor din Județul Putna care fuseseră deportați în Transnistria a fost întocmită de către Biroul de Siguranță din cadrul Chesturii Poliției Focșani și de Legiunea de Jandarmi Putna la cererea Parchetului Tribunalului Putna. Prim Procurorul Județului Putna primise dispoziția nr. 162.518 din 23 noiembrie 1942 de la Direcția Judiciară din cadrul Ministerului Justiției prin care i se solicita să deschidă o serie de anchete pentru a se stabili  dacă s-au comis „abuzuri și nedreptăți cu ocaziunea deportării țiganilor” în Transnistria.

Se poate constata că chiar textele din documentele oficiale minimizau în mod absurd drama comunității de romi din Județul Putna. Procesul deportării în sine, cu sau fără așa-zisele „abuzuri” sau „nedreptăți” constatate sau nu de autorități, constituia o violare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului.

 Ar fi interesant de aflat câți din cei 146 de țigani din fostul Județ Putna s-au întors în viață din cumplita Transnistrie având în vedere faptul că acolo și-au găsit sfârșitul, în timpul Holocaustului, aproximativ 11.000 de romi.

 Documentele depistate se regăsesc în fondul arhivistic Parchetul Tribunalului Putna de la Arhivele Naționale Vrancea în dosarul nr. 2/1942 și constituie o sursă importantă pentru studierea istoriei romilor din Putna (Vrancea) în vremea Holocaustului.

  Bogdan Constantin Dogaru –  arhivist la Arhivele Naționale Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.