Orașul Panciu

VIDEO + Galerie foto | Victorie la Sorrento, Italia, pentru trupa pănceană Protha

Janine VADISLAV
1 mar 2019 4726 vizualizări

Tinerii actori pănceni s-au întors victorioşi de la Sorrento. Ştiam că aşa va fi. Titlul acestui reportaj l-am scris în ziua în care Protha pleca spre Italia. Aceşti adolescenţi minunaţi au dovedit, de nenumărate ori, că pot, că forţa lor este inepuizabilă, chiar dacă nu e uşor să fii elev şi actor în acelaşi timp, amândouă aceste calităţi cerându-şi dreptul de a fi cea dintâi.  Cum o fac, numai ei ştiu, iar  întrebarea este retorică. Nu e nevoie de un răspuns, simpla lor prezenţă pe scenă, modul în care reuşesc să-şi ţină publicul cu sufletul la gură, spune totul. Ei bine, la Sorrento, Premiul pentru emoţie şi excelentă interpretare  a fost acordat Trupei de teatru Protha pentru spectacolul “Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după Mark Haddon, în regia domnului Cătălin Sfîrloagă, declarat cel mai bun spectacol al celei  de a 16 Emes Journées Internationales de Théâtre Lycéen Francophone. Festivalul a fost organizat de către Institut Français de Naples, Lycée Mario Pagano de Naples şi  A.N.I.A.T. (Association Nationale Italienne d’Action Théâtrale). Au fost emoţii extraordinar de mari, dar pe toate le-au depăşit, reuşind să ofere publicului un spectacol de profesionişti.

Sebastian Crucianu, interpretul lui  Cristopher – copilul autist – e la a doua reprezentaţie cu acest spectacol şi la primul rol principal. Talentul este din familie, fratele lui mai mare, care termina anul acesta liceul, a jucat acest rol, mai mult mama lor a fost membră a Trupei Protha cu ceva ani în urmă. 

„Este a doua oară când urc pe scenă şi mă simt minunat, ne-a spus Sebastian.  M-am simţit atât de bine, atât de în pielea mea, încât pot spune că scena ar putea fi alegerea mea de viitor.  Am luat trofeul pentru cel mai bun spectacol al festivalului, iar acest lucru validează, odată în plus, dorinţa mea de a fi în lumina reflectoarelor. Faptul că teatrul deschide atât de multe porţi către viitor mi se pare minunat. Mă simt extraordinar la gândul că acesta ar putea fi viitorul meu, calea de urmat. La Sorrento a fost de vis, am văzut locuri frumoase, Insula Capri, Pompei, Coasta Amalfi, am cunoscut oameni frumoşi. Cred că am avut un mare noroc să mi se întâmple toate acestea acum.  Uitam să vă spun, am avut parte şi de ateliere minunate care m-au ajutat la prezenţa scenică. Aştept nu nerăbdare să văd ce va urma şi sper să fie doar lucruri frumoase. Am tot viitorul în faţă”,  a spus Sebastian Crucianu, uluit de câte lucruri frumoase i s-au petrecut în doar câteva zile.

Ştefania Burduşa nu este o debutantă, dar avut un rol nou

„Cele două măşti emblematice ale logo-ului trupei noastre arată cel mai bine stările pe care le trăim cu prilejul fiecărui festival. Acum, sentimentele au fost mai puternice pentru că a fost un spectacol internaţional al francofoniei, unde concuram alături de trupe conaţionale, dar şi a altor naţiuni surori. Festivalul reprezintă o reuşită care ne împlineşte, ne răsplăteşte aşteptările şi ne face să credem că ceea ce facem, facem foarte bine.. Nu mă acuzaţi de lipsa modestiei, dar şi micii artişti - ca noi, în timpul liber doar, muncesc la fel ca şi cei consacraţi. Diferenţa o fac anii, experienţa şi studiile. Am muncit, dar mai ales am pus parte din sufletele noastre. Ceea ce am arătat în acest festival, de amploare şi mare importanţă, ni se datorează, dar nu am fi reuşit fără îndrumarea regizorală a domnului Cătălin Sfîrloagă, fără susţinerea şi insistenţa şi ajutorul didactic al doamnei  profesor de limba franceză Anca Alexandrescu. Mă bucură premiul şi mă motivează pentru că am luptat - odată în plus- şi cu distanţa Focşani-Panciu. Voi sta mult timp alături de trupă. Festivalul ne-a arătat şi alte modalităţi de lucru, observate la atelierele care au avut loc. Cred că ne-am arătat şi am demonstrat că nu suntem mici, că suntem talentaţi şi valoroşi, dar nu a trecut neobservată nici dăruirea noastră. Aşteptările au fost mari, reuşita pe măsură, festivalul copleşitor. În timpul reprezentaţiei noastre publicul nu a arătat nimic gestural şi fizic. În final am înţeles că erau cu adevărat uimiţi, trăind alături de noi povestea lui Cristopher”, a spus Ştefania Burduşa.

Alexandra Ghimpu a fost doamna Alexander, care face acest rol şi în spectacolul în română

„Experienţa de la Sorrento a fost una unică şi extraordinar de frumoasă. Ca de fiecare dată m-am simţit minunat pe scenă şi mă bucur că am reuşit să oferim publicului un spectacol emoţionant şi interesant. Teatrul este o modalitate foarte bună de a te exprima şi prin teatru poţi trăi experienţe de neuitat. Mă bucur că toată munca noastră a fost apreciată de public. Atelierele au fost interesante şi am învăţat multe lucruri folositoare. Am cunoscut persoane frumoase şi am vizitat locuri absolut superbe. Aş repeta oricând această experienţă!”, a spus şi Alexandra, cu multă emoţie în cuvinte.

Festivalul a reunit la această ediţie şaisprezece trupe de liceeni francofoni din Italia, Ungaria şi România. Organizatorii au oferit participanţilor posibilitatea de a desfăşura ateliere de teatru, în limba franceză, cu actori din Franţa, Italia şi România, precum şi posibilitatea de a vizita zona în care s-a desfăşurat festivalul. La secţiunea spectacole de teatru organizatorii festivalului au decernat Premiul pentru emoţie şi excelentă interpretare Trupei de teatru Protha pentru spectacolul “Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după Mark Haddon, în regia domnului  Cătălin Sfîrloagă, spectacolul fiind declarat ca cel mai bun spectacol al acestei ediţii. Spectacolul trupei a fost realizat cu sprijinul profesorului de limba franceză doamna Anca Alexandrescu, colaborator al Asociaţiei Protha şi doamnei profesor Alina Ciubotaru Luca, în calitate de profesor coordonator al trupei. Domnul Cătălin Sfîrloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei Protha fost copleşit de modul în care artiştii pănceni s-au prezentat pe scena de la Sorrento, din Italia.

„Am plecat cu încredere către acest nou festival internaţional, încredere în proiectul nostru, încredere în partenerii mei de proiect. Bineînţeles că emoţiile n-ai cum să le laşi acasă şi nici nu mi-aş dori acest lucru.  Aveam emoţii pentru cei trei debutanţi, dintre care doi în roluri principale. Toţi au făcut eforturi foarte mari şi s-au prezentat cu mult peste ceea ce realizaseră la ultimul spectacol la Panciu. Ştiau că îi vom sprijini, dacă s-ar fi creat o situaţie sensibilă. A existat un singur blocaj, dar el a fost depăşit cu profesionalism de debutantul nostru. Publicul nu a observat ce s-a întâmplat, iar noi am mers cu spectacolul mai departe. La Sorrento participam pentru prima oara, nu ştiam ce ne aşteaptă. Aveam invitaţii la alte câteva festivaluri, dar am ales o destinaţie nouă. Ne doream să concurăm cu noi trupe, să avem un public nou şi dorinţa ni s-a  împlinit.  Surpriza a fost mare când am ajuns la Sorrento şi am întâlnit alte patru trupe din România, Bucureşti, Huedin, şi două din Tg. Jiu. Doar pe una din ele ne era cunoscută.  Ne-am simţit cu toţii foarte bine când am observat sala plină la refuz aplaudând, când am observat că în sală nu se uită nimeni pe telefonul mobil în timpul spectacolului, când la gala de premiere aplauzele la urcarea noastră pe scenă au fost mai multe decât la alte trupe şi mai lungi. Ne-am simţit bine când au venit, la sfârşit de spectacol, colegi din alte trupe, sau coordonatori ai acestora şi ne-au felicitat, dar mai ales când am auzit cuvintele magice, „Uite măi, sunt români de-ai noştri. Ce frumos au jucat!” a exclamat coordonatorul unei trupe din România. La final de spectacol organizatorii au spus doar atât: „Magnific!”.

M-am bucurat când am văzut  că la ateliere s-au descurcat foarte bine, în condiţiile în care ei nu vorbesc în limba franceză tot timpul. Atunci au înţeles şi ei de ce colega mea de proiect, doamna Anca Alexandrescu, este mai dură când e vorba de pronunţie şi nu le iartă nicio greşeală.

Am mers la acest festival cu bucuria că îl vom sărbători pe Alexandru, interpretul lui Cristopher în limba română, care urma să împlinească 18 ani în ultima zi când ne întorceam acasă. În secret, atât cât s-a putut, am încercat să ne organizăm pe loc, pentru a-i face o supriză şi chiar am reuşit, la miezul nopţii să-l sărbătorim. Nu s-a aşteptat, dar l-a bucurat foarte mult.

Ne-am dorit şi am fost curioşi să cunoaştem o nouă zonă a Italiei. Pompei, Insula Capri, Amalfi, Ravello şi Sorrento au fost locuri în care am mers împreună în timpul liber. Am fost impresionaţi de ceea ce am întâlnit. A fost o săptămână în care am îmbinat teatrul cu excursiile, o săptămână în care am reuşit să impresionăm publicul şi organizatorii şi să ne lăsăm impresionaţi de istoria şi peisajul din zona respectivă. Dar, toate momentele frumoase au un final fericit.

Ne-am întors acasă, revenim în sala de repetiţii pentru un nou spectacol în limba română, care va avea premiera în luna aprilie. Ne pregătim de noi festivaluri în limba română şi de alte evenimente pe care le vom organiza şi la care vom participa alături de colaboratorii noştri”, ne-a mai spus domnul Cătălin Sfirloagă, coordonatorul trupei.

Poate ca nu e prea târziu  pentru un „La mulţi ani! ” cu sănătate, baftă la Bac şi la admitere... Pentru mine Alexandru a fost şi rămâne o mare surpriză şi o revelaţie, dupa ce l-am văzut pe scena din Răcoasa, acolo unde Trupa Protha a jucat înainte de Crăciun pentru acei oameni minunaţi care sunt răcoşenii.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Alexandra Ghimpu, Ştefania Burduşa, Mihaela Rusu, Denisa Voicu, Larisa Enescu, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, Ştefan Drăgan, George Cristea şi Sebastian  Crucianu. Participarea trupei la acest festival internaţional a fost posibilă ca urmare a sprijinului acordat de către primarul Iulian Nica şi Primăria Panciu. Participarea este una din etapele proiectului de promovare a educaţiei nonformale derulat în parteneriat de către Primăria Panciu, Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Panciu, proiect care contribuie şi la promovarea imaginii localităţii prin educaţie şi cultură.( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.