Orașul Panciu

Trupa de teatru Protha a liceenilor din Panciu înscrie un nou succes în palmares

Janine VADISLAV
14 nov 2018 3231 vizualizări

Trupa Protha a liceenilor din Panciu a mai bifat un festival, de astă dată la Călăraşi, unde a avut loc cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „Ştefan Bănică”, organizat de Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, în colaborare cu Consiliul Judeţean Călaraşi. Spectacolele au fost găzduite de Sala „Barbu Ştirbei”. Trupele de teatru invitate la această ediţie au fost atent selectate de către organizatorii care şi-au dorit să promoveze actul teatral, nu competiţia. Au fost trupe formate din liceeni, studenţi, artişti amatori şi profesionişti. Ca un bonus, trupele au avut posibilitatea să lucreze - în cadrul unui atelier - cu cadre universitare din domeniul teatrului. Trupei Protha i-au fost acordate Premiul Ars Gratia Artis şi Trofeul festivalului.

„Pe noi ne-au invitat ca urmare a parcursului naţional şi internaţional pe care l-am avut în ultimii ani, dar şi datorită spectacolelor pe care le punem în scenă.

Relaţia noastră cu Festivalul Naţional de Teatru „Ştefan Bănică” este una veche, de prin 1994 când eram membru al unei trupe de teatru din Focşani şi jucam alături de Paula Grosu, Sorin Francu, Valentin Cotigă, dar eram şi cu Trupa Protha, din Panciu, aflată la început de drum. Îmi doream să performez ca actor, dar şi ca regizor şi să particip cu amândouă trupele la festivaluri. În 1995 s-a întâmplat să fie Festivalul de Teatru din Călăraşi numai că, cineva de la noi de la Cultură, s-a opus pe motivul că nu pot merge doua trupe din acelaşi judeţ. Copii mei erau în pericol să nu poată participa. Am abordat organizatorul, i-am spus cine suntem şi de ce vrem la acest festival iar el, fără să ne cunoască efectiv, a spus, DA!

Am rămas  prieten cu cei din Călăraşi dar, în 2010 acestui festival i s-a pus punct. Iată că, în 2018  a fost reluat şi pentru noi a fost un succes de această dată”, ne spune Cătălin Sfârloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei Protha.   

- Ce aţi câştigat la Călăraşi?

„O diplomă, preţioasă pentru noi, şi o invitaţie la Festivalul Internaţional de Teatru de la Lugoj, în 2020. E un festival foarte important, care se ţine din 2 în 2 ani. Până acum Trupa Protha nu a putut participa din cauza vârstei actorilor, mult mai mică în comparaţie cu a celorlalţi participanţi. Au crezut că nu ar fi fair play pentru noi”.

- Este un proiect dificil? întreb.

E un proiect care ne răpeşte mult timp liber şi ne ţine la final de săptămână în sala de repetiţii. De obicei, când avem o nouă generaţie de actori în trupă, îi dăm un an de zile pentru acomodare şi pentru acumulate de noi cunoştinţe din domeniul teatral. Perioada pare grea şi pentru ei şi pentru noi, dar au parte de tot sprijinul nostru, suntem alături de ei mereu. Mai în glumă, mai în serios, când se termină anul, actorii mei ceva mai vechi, îi anunţă că s-a terminat perioada de graţie. Când montăm un spectacol facem documentare împreună. Citim textul, vorbim despre personaje, îi provoc pe ei să le creioneze. Împreună le dăm viaţă apoi pe scenă.

Întotdeauna le spun că aşa cum este prima replică din spectacol, aşa va fi tot spectacolul. Dacă ratăm prima replică se duce totul. Se spune că am muncit degeaba. După fiecare spectacol stăm de vorbă, vedem ce a mers, ce nu a mers şi încercăm să remediem situaţia. Suntem bucuroşi şi împliniţi atunci când primim feed back, pozitiv, de la ceilalţi competitori sau spectatori. Pentru mai multă experienţă în domeniu, rămânem în sală la toate spectacolele, comentăm şi ne comparăm cu alte trupe - obiectiv - tragem linia şi socotim: Am învăţat ceva şi de această dată? Cu siguranţă da, aşa se întâmplă întotdeauna, ne mai spune domnul Cătălin Sfârloagă, care a acceptat să de voaleze câte ceva din viaţa trupei de zi cu zi.

„Nu avem nici un secret. pentru noi  timpul liber înseamnă repetiţii şi iar repetiţii, iar în spectacole, facem totul pentru publicul nostru, stăpânul nostru.”

Trupa de Teatru Protha a fost invitată să participe la această ediţie cu spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Haddon, în regia lui Cătălin Sfîrloagă. Din distribuţia  spectacolului au făcut parte: Georgiana Cociorbă, Diana Dragnea, Marta Găuroiu, Alexandra Ghimpu, Ştefania Burduşa, Mihaela Rusu, Crina Isac, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Alexandru Stan, Ştefan Drăgan, Ionuţ Popa şi George Cristea.

Pentru mine, experienţa de la Călăraşi a fost una minunată. Festivalul a fost foarte bine organizat. Am avut bucuria să pot urmări câteva spectacole foarte bune, din care am avut multe de învăţat. Îmi place rolul pe care îl interpretez .....  Au fost momente de neuitat pe care le-am trăit alături de colegii de trupa, ne-a spus Diana Dragnea, în piesă doica lui Cristopher.

Robert  Grigoraş este poliţist pe scenă. „Participarea la Festivalul Naţional de Teatru „Ştefan Bănică", de la Călăraşi, care s-a desfăşurat pe scena „Barbu Ştirbei”, m-a făcut să simt din nou, că prin teatru, poţi trăi experienţe unice şi de neuitat. Faptul că am jucat alături de trupe de teatru de seniori, mi-a dat mai mult curaj. Cel puţin mie, personal, mi-a dovedit încă o dată că acest colectiv de actori amatori din care sunt mândru că fac parte, poate să atingă performanţe extraordinare. Sentimentul pe care îl ai pe scenă atunci când, indiferent de rolul pe care îl ai, reuşeşti să ajungi la inimile celor din sală, este unul pe care nu îl poţi descrie în cuvinte. Pentru mine este foarte important ca publicul să reacţioneze pozitiv, atunci când apar pe scenă. Modul în care publicul participă la actul  artistic în desfăşurare, poate influenţa calitatea lui, deoarece pentru fiecare dintre noi este important să fie susţinut de cei care ne privesc, ne ascultă, într-un cuvânt, trăim aceleaşi emoţii.  Rolul pe care îl am eu în distribuţia spectacolului ,,O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii'', nu este mare dar, eu cred că pot să aduc o notă de umor prin ceea ce fac pe scena. 

„A fost minunat iar sala de spectacol, una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut până acum. A fost o plăcere să joc aici. Fiind familiarizat cu rolurile pe care le interpretez în spectacol, pe care le consider parte din mine, am lăsat lucrurile să se-ntâmple... Mi-a plăcut mult şi atelierul la care am fost invitaţi, un alt prilej pentru a învăţa lucruri noi,  exerciţii de mişcare, concentrare şi spontaneitate,  ne-a spus George Cristea, cel care îl aduce pe scenă pe iubitul mamei lui Cristopher.

Participarea trupei la Festivalul de la Călăraşi a fost o nouă etapă a proiectului de promovare a educaţiei non formale derulat în parteneriat de către Primăria Panciu, Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Panciu. În acest proiect sunt incluşi în prezent şaptesprezece elevi de liceu, urmând să mai vină şi alţii, după ce vor fi selectaţi.  ( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.