Orașul Panciu

Galerie foto | Trupa de teatru Protha din Panciu, un nou început

Janine VADISLAV
3 mai 2019 4633 vizualizări

Trupa de Teatru Protha din Panciu trece printr-un moment extrem de emoţionant: o generaţie pleacă, alta îi ia locul, cu speranţa că se va ridica la înălţimea celei care abia a predat ştafeta. Se-ntâmplă ceea ce am aşteptat cu inima strânsă, că va veni momentul în care mă voi „despărţi”, cel puţin în scris, de aceşti minunaţi adolescenţi care termină clasa a XII, dar şi cu bucuria că îşi vor lua zborul dovedind ce persoane extraordinare sunt, cât de mult au de dat, câtă bucurie vor aduce in sufletele tuturor. Vor trece examenul maturităţii, dar şi pe cel care le va deschide un nou drum în viaţă. Drum bun dragii mei, vă admir şi vă iubesc pentru tot ce aţi făcut, pentru tot ce veţi face, cu credinţa că nimic nu va fi prea greu pentru voi.  Anii aceştia, în care v-aţi împărţit între teatru şi şcoală şi aţi făcut totul atât de bine, îmi dă siguranţa că puteţi orice, dar mai ales că sunteţi capabili să faceţi treabă bună până la capăt.

Examenul bate la uşă, ultimul gong a sunat deja pentru o parte dintre voi, aveţi mult de muncă, decizii de luat, planuri de făcut...  Şi totuşi, nu v-aţi refuzat  un dar, participarea la cea de a X-a ediţie a Festivalului Evadart, organizat de Fundaţia Culturală Negru Vodă din Făgăraş. La acest festival, care are şase secţiuni: secţiunea artele spectacolului, secţiunea arte vizuale, secţiunea arta cuvântului, secţiunea artă muzicală şi secţiunea tradiţii, Trupa de Teatru Protha a participat cu spectacolul „Eşti un animal Viskovitz” după Alessandro Boffa, în regia domnului Cătălin Sfîrloagă.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Alexandra Ghimpu, Ştefania Burduşa, Crina Isac, Mihaela Rusu, Denisa Voicu, Maria Bălan, Eduard Crucianu, Robert Grigoraş, Ionuţ Popa, George Cristea, Alexandru Stan, Ştefan Drăgan, Sebastian Crucianu, Silviu Olaru şi Robert Pahoncea.

Juriul, prezidat de doamna Maria Voronca, de la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, a acordat spectacolului prezentat Premiul I, iar organizatorii  festivalului au acordat Trupei Protha un premiu de excelenţă pentru realizările adunate în timp şi pentru evoluţia pe scenă.         

Dar, despre sentimentele care-i animă, despre acest final şi nou început în egală măsură, cel mai bine povestesc actorii. 

      

Pentru Eduard Crucianu, despre care în orice moment spun „Jos pălăria”, şi mă bucur enorm că va trece de pe o scenă pe alta, fără să părăsească această spectaculoasă poveste, participarea la festivalul de la Făgăraş a fost o minunată aventură alături de Trupa Protha.

„A fost un moment emoţionant deoarece am realizat că acest drum va lua sfârşit,  fizic doar, pentru că Trupa de Teatru Protha va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu. Aceşti ani au fost cu siguranţă cei mai frumoşi din viaţa mea de până acum şi momentele petrecute alături de colegi şi de domnul şi doamna Sfîrloagă vor avea întotdeauna un loc special în inima mea.  Spectacolul a fost unul reuşit, deşi este unul de o dificultate extrem de mare. Publicul ne-a apreciat şi ne-a fost alături ca întotdeauna şi am avut parte de încă o reprezentaţie excelentă pe una din scenele ţării. Este greu să îmi găsesc cuvintele, deoarece a fost probabil unul dintre ultimele, dacă nu chiar ultimul spectacol din care am făcut parte. Voi rămâne dator toată viaţa mea colegilor care mi-au făcut zilele mai bune, publicului care ne-a aplaudat de fiecare dată şi a stârnit o emoţie unică în sufletul meu, şi nu în cele din urma domnului Cătălin Sfîrloagă pentru că m-a educat şi învăţat numai de bine. Pot spune că datorită dumnealui am ajuns să fiu o persoană mai matură. Sunt extrem de nerăbdător să fiu spectator şi, de ce nu, să ajut la următoarele spectacole montate de această minunată familie numită Protha. Dragilor, vă mulţumesc şi mă înclin în faţa voastră!”, a spus Eduard Crucianu, care a lăsat locul în trupă fratelui său, Sebastian.

Şi pentru Robert Grigoraş, timpul petrecut ca actor în Trupa Protha se opreşte aici... 

„Cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea, anume perioada petrecută în Trupa de Teatru Protha, s-a terminat cu festivalul de la Făgăraş! Emoţiile au fost mult mai mari pe scenă, deoarece am fost conştient că este ultima reprezentaţie alături de colegii mei şi ultimele emoţii trăite alături de „tatăl” nostru, domnul Cătălin Eduard Sfîrloagă. Membrii trupei au fost pentru mine o mare familie, o a doua familie aş putea spune. În acelaşi timp eram conştient că mă despart de ei... Festivalul de la Făgăraş a constituit momentul oportun să mă despart de trupă, deoarece am făcut un spectacol de succes pentru care ne-am pregătit mult timp, am fost nevoiţi să refacem distribuţia în ultimul moment, am avut mari emoţii, dar totul a fost perfect. Vreau să le mulţumesc colegilor pentru momentele petrecute împreună de-a lungul anilor, dar şi coordonatorilor noştri, domnul Cătălin Eduard Sfârloagă şi doamna Adina Sfîrloagă,  Vă iubesc!

La Făgăraş Ionuţ Popa a făcut totul să depăşească emoţiile despărţirii de Trupa Protha.

„Pentru mine, spectacolul de la Făgăraş a fost atât de special şi atât de diferit comparativ cu celelalte. În primul rând a fost ultimul meu spectacol în acest rol, ceea ce m-a determinat să mă implic mai mult, să improvizez mai mult, dar mai ales să mă simt bine alături de colegii mei, care vor rămâne în inima mea pentru totdeauna. Ei m-au ajutat, m-au ascultat, m-au motivat şi m-au susţinut de-a lungul parcursului meu în trupă. La Făgăraş, m-am simţit minunat, am primit feedback bun în timpul spectacolului, dar şi după... Pentru prima oară m-am simţit cu adevărat confortabil, încât să pot să adaug ceva special rolurilor mele, să atrag publicul în povestea lui Viskovitz.  Această piesă îmi este foarte dragă deoarece la cererile mele si ale unor colegi din trupă domnul Sfîrloagă a fost convins să facem comedie. Faptul că am fost în trupă şi m-a determinat să am responsabilităţi şi să mă implic, m-a ajutat  foarte mult. Pentru această experienţă minunată le mulţumesc colegilor şi domnului Sfîrloagă care a avut încredere în mine, s-a bazat pe mine”.

Nici pentru domnul Cătălin  Sfîrloagă nu a fost mai uşor cu emoţiile deşi, lunga sa activitate şi experienţa câştigată ar fi trebuit să-i dea o mână de ajutor, să treacă peste momentul despărţirii. E greu, sincer e greu, aşa cum într-o familie îţi pleacă de acasă copiii şi în acel moment devii conştient că niciodată nu va mai fi la fel...

„Am plecat spre Făgăraş cu gândul reîntâlnirii cu persoane dragi, la un festival la care am fost întotdeauna bine primiţi şi ne-am simţit ca acasă. Am plecat cu un spectacol pe care nu-l  vom mai juca în această distribuţie, pentru că trei dintre actori, alături de cel care face muzica live, s-au retras „oficial” din trupă. Cu toţii ne gândeam la viitorul acestui spectacol, va mai avea un viitor, i-l vom putea  asigura cu ce avem acasă?

Prezentul ne-a adus bucuria unui spectacol jucat fără nici un pic de trac. Actorii s-au simţit bine pe scenă, iar feed back-ul din partea spectatorilor a fost unul bun, chiar dacă spectacolul este unul mai dificil de înţeles.  Nici nu mai conta premiul pe care l-am fi luat. Conta foarte tare că încă eram împreună, încă jucam acest spectacol. A fost un festival la care am fost mai apropiaţi ca niciodată unii de ceilalţi. Nu ştim dacă vom duce această piesă la un alt festival, în această distribuţie, sau nu. Totul depinde de programul celor care s-au retras.

Pentru ceea ce am am făcut pe scenă la Făgăraş, am primit  Premiul I şi o Diplomă de Excelenţă pentru întreaga activitate, de când existăm ca trupă. Aceste premii încununează munca noastră pentru ca acest  spectacol să nu fie un capăt de drum, să fie un nou început.” , ne-a spus şi domnul Cătălin Sfîrloagă, regizorul şi coordonatorul Trupei de Teatru Protha, din Panciu.

Participarea la acest festival a fost posibilă datorită implicării primarului Iulian Nica şi a Primăriei Panciu în proiectul de promovare a educaţiei non formale prin teatru, derulat în parteneriat de această instituţie cu Asociaţia Protha Panciu, Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu şi Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.