Orașul Odobești

Foto | Troiță ctitorită de o familie din Odobești în satul Giurgeni, comuna Tătărăști, județul Bacău

Vasile Tarciniu
27 oct 2023 5198 vizualizări

Duminică, 15 octombrie 2023, într-o zi frumoasă de toamnă, mai mulți credincioși au avut bucuria de a se aduna la intrarea în localitate Giurgeni, din comuna Tătărăști, județul Bacău participând la slujba de sfințire a unei troițe, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Trioța se aflată pe drumul județean DJ252C, drum principal ce leagă Mănăstirea Pogleț de satul Giurgeni. Troița Cuvioasa Parascheva din satul Giurgeni, comuna Tătărăști județul Bacău are legătură cu orașul Odobești și a fost resfințită, la împlinirea a 23 de ani de la zidire, aproape un sfert de secol. Aceasta a fost ridicată de familia Gheorghe Zăbrăuțanu din Odobești (născut în Giurgeni).

Troiţa, călăuză a drumeţilor

Nu întâmplător cred că mi-a scos Dumnezeu în cale o troiță care are legătură cu orașul Odobești. Veneam de la Mănăstirea Pogleț, unde am fost și ne-am bucurat de liniște interioară, de rugăciune împlinită și de tot ce este necesar pentru mântuire. ”Mănăstirea Pogleț se afla în partea de nord a comunei Corbasca, județul Bacău, la o distanțăa de cinci kilometri de aceasta, într-o poiană mare, înconjurată din toate părțile de păduri de stejar. Mănăstirea se află în satul omonim, alcătuit din mici căsuțe, simple și primitoare. Călătorului care urcă dealurile Fulgerișului, venind dinspre Pâncești, i se deschide o adevarată panoramă în care biserica din lemn, cu pridvorul deschis, ocupă locul central” se precizează despre Mănăstirea Pogleț pe contul de facebook Turist prin Judetul Bacau. Când am ajuns la intrarea în satul Giurgeni ne-a întâmpinat o troiță frumoasă, unde erau mulți oameni adunați și un preot. Am oprit autoturismul cu care circulam, deoarece totul transmitea atât binecuvântarea lui Dumnezeu, cât și duhul de pace și dragoste de care am avut parte atât timp cât am poposit și am participat la sfințirea acestei troițe, de către preotul Florin Chirliu. La această sfințire am participat două familii din Odobești, Vasile Tarciniu și Săndel Manea. Am fost primiți cu multă bucurie de către credincioşii parohiei. Atât la Mănăstirea Pogleț, dar și aici la troiță, am respirat duh de sfințenie. Participarea mea la această sfințire mi-a adus informații utile, m-am bucurat să aud că troița are legătură cu orașul Odobești. Știm că o troiţă ne face să ne aducem aminte, mai bine şi mai curat, de Dumnezeu. Iar omul, pornit în drumeţie, să nu rămână singur în călătoria sa. Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne dă nădejde, ne întăreşte în răbdare, dându-ne credinţă, dându-ne pace sufletească şi râvnă ca să ne apropiem prin rugăciune de Dumnezeu.Și mai ales ne dă gânduri bune ca să iertăm pe cei care au greşit. Trebuie să îl binecuvântăm pe Dumnezeu oriunde am fi noi, acasă, pe drum, la biserică.

Sfințirea din anul 2000

Troițele erau ridicate de cetățenii de vază ai locului, de familii înstărite, spre pomenire divină veșnică și cu aceeași credință cu care se ridica o biserică. Este un dar pentru eternitate, pentru că o troiță va dăinui peste veacuri. Troița din Giurgeni a fost ridicată între anii 1998-1999, prin grija și strădania familiei Matilda și Gheorghe Zăbrăuțanu, din Odobești, care sunt ctitorii locașului sfânt, şi cu ajutorul creştinilor consăteni. Ctitorii s-au dus la cele veștice, dar troița a rămas mărturie peste timp despre vrednicia lor.

Ideea construirii unei troițe în acest loc exista de mai mult timp, însă mereu au apărut încercări și ispite care parcă puneau piedică acestui edificiu. Dar familia Matilda și Gheorghe Zăbrăuțanu, din Odobești, care sunt ctitorii locașului sfânt şi cu ajutorul creştinilor consăteni, au fost motivați și s-au implicat în mod direct la construirea sfântului locaș. S-au hotărât să aducă mulțumire Domnului, prin contribuție financiară la ridicarea Troiței, dar și prin supravegherea pas cu pas a etapelor lucrării. În acest mod, în anul 2000 comunitatea din Giurgeni, locuită de oameni minunați și-a îmbogățit patrimoniul religios-cultural cu un nou obiectiv, un loc de rugăciune și pelerinaj.

Troiţa se află amplasată nu întâmplător, căci lângă troiță se află un izvor.Troiţele sunt aşezate cu precădere lângă izvoare, nu numai pentru că oamenii poposesc aici spre a-şi potolii setea, ci putând totodată să se închine după placul inimii.

Troița a fost sfinţită într-o duminică, în data de 28 mai, anul 2000 și închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. În edificiul înălţat se află numeroase icoane pictate, de o valoare artistică deosebită, realizate în tehnica ulei, de către pictorul bisericesc Răuță Vasile, ucenicul pictorului Pascu Vasile (născut. în Giurgeni), care a avut legătură cu orașul Odobești. Acesta a pictat pridvorul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena" din ”orașul dintre vii” din județul Vrancea. 

Pictorul Vasile Pascu este una dintre cele mai mari personalităţi născute în satul Giurgeni. Vasile Pascu (1910-1978) a fost un pictor de o anvergură națională, cu studii la Bell Arte din Iași. In perioada comunistă a fost anchetat, făcând închisoare. A lăsat un tezaur iconografic uriaș, aici numărându-se și pictura bisericii din satul natal.

Slujba de sfințire a fost săvârşită în prezenţa ctitorilor şi a numeroşi credincioşi. Aceasta a fost ridicată de către familia Matilda și Gheorghe Zăbrăuțanu, din orașul Odobești, judeţul Vrancea, spre slava lui Dumnezeu şi spre pomenirea părinților lor, dar și a eroilor din localitatea Giurgeni, căzuți pe câmpul de luptă între anii 1940-1945, care au murit pentru neam și țara lor. Satul Giurgeni are această Troiță închinată eroilor satului care au apărat această țară. Acești viteji au murit cu dorul de familie în inimă, unii în locuri cunoscute, alții fără urmă.

Sfințirea din anul 2000 a fost săvârşită de către părintele Florin Chirliu, parohul Bisericii „Sfânta Parascheva", din Giurgeni, judeţul Bacău, alături de o delegație cu trei preoți din orașul Odobești, în frunte cu părintele Maftei Ștefan, parohul Bisericii „Sfânta Cruce”, din Odobești, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” şi de Simion Culiță, cântăreț bisericesc al parohiei Sfintei Cruci, de față fiind ctitorii și un impresionant număr de credincioși.

Părintele paroh Maftei Ștefan a apreciat iniţiativa de a se înălţa această troiță de către o familie de odobeșteni și a remarcat că prezenţa Mântuitorului Hristos se face prin intermediul bisericilor şi al troiţelor. În acelaşi timp a menţionat că prin intermediul unei troiţe omul se poate întâlni cu Dumnezeu.

Localitatea Giurgeni a trăit momente de mare sărbătoare prilejuite de sfinţirea acestei troiţe, ridicată din evlavie față de Dumnezeu, de familia Matilda și Gheorghe Zăbrăuțanu, fiu al satului Giurgeni, care a dorit să lase un însemn creștin în satul natal. Acesta spunea la sfințire, «Ne-am bucurat și am mulțumit Domnului că mi-a dat putere să fac acest lucru pentru oameni».

Sfințirea din anul 2023

Maica Domnului a dorit să avem un motiv de bucurie și a îngâduit ca să apară o persoană iubitoare de Dumnezeu, care să revoneze troița închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Dumnezeu lucrează prin oameni, iar oamenii prin care a lucrat Dumnezeu de data aceasta, a fost această familie, Marian Hăulici, sprijiniț și de ceilalți săteni, care au ţinut ca această troiţă să fie refăcută, pentru ca toţi cei ce vor trece prin faţa ei să aducă slavă lui Dumnezeu și oricine oprește aici, pentru un popas, să se simtă bine.

Lucrul acesta s-a realizat, în cursul anului 2023 și prin osteneala preotului paroh Florin Chirliu. S-a făcut o renovarea parțială, prin schimbarea tâmplăriei vechi și uzate cu tâmplarie PVC (termopan), iar în interior pardoseala veche și uzată a fost înlocuită cu gresie. Mai mulți credincioși ai locului au contribuit la reparațiile efectuate asupra acestui edificiu, amintim familiile: Daniela și Marian Hăulici, Profira și Viorel Chiribașa, Costică Machedon, Maria Dobrea,etc

Toate lucrările de recondiționare au fost efectuate cu grijă, astfel încât să se păstreze caracteristicile originale ale clădirii. Ca urmare, vedem acum un loc plăcut, îngrijit și un izvor cu apă cristalină.

Duminică, 15 octombrie 2023, a avut loc ceremonia de sfințire a izvorului și Troiței renovate, un punct de reper al satului Giurgeni.

De Sfânta Parascheva pe 14 octombrie 2023, satul Giurgeni își sărbătorește hramul. Această sărbătoare a satului datează din anul 1910, când biserica din sat a fost refăcută, atunci hramul schimbându-se din „Sfântul Nicolae" în „Sfânta Parascheva". Biserica din Giurgeni este pictată de un faimos pictor român, Vasile Pascu, în memoria acestuia existând astăzi și o denumire a unei străzi în această localitate.

După oficierea slujbei de sfințire a luat cuvântul părintele paroh Florin Chirliu. În scurta sa alocuțiune, acesta a subliniat importanța așezării și sfințirii  troiței, a mulțumit celor care au contribuit la renovarea ei, credincioşilor prezenţi și persoanelor care au oprit și participat la sfințire. A precizat că troița a fost ridicată ca semn de cinstire și recunoștință pentru eroii satului Giurgeni și cu binecuvântare pentru cetățenii ce trec prin fața ei. Iar ctitorii Matilda și Gheorghe Zăbrăuțeanu, se bucură în ceruri pentru că au ridicat acest edificiu și că a fost renovat de către urmaşi.

La finalul slujbei, Marian Hăulici, care s-a ocupat personal de lucrările de renovare a troiței, a mulțumit pentru darul lui Dumnezeu de a vedea lucrările de renovare finalizate și a reamintit despre ctitorii acesteia, care astăzi au rămas doar în amintirea colectivă a celor care îi cinstesc.

La final,credincioșii au intrat și s-au închinat la troița recent sfințită.

Pentru noi toți, ziua de duminică, 15 octombrie 2023, a fost înălțătoare. Dumnezeu să dea iertare păcatelor celor care au ridicat acestă sfântă troiţă şi să luăm aminte la exemplul acestor ctitori, ştiut fiind faptul că binele nu se uită şi că fiecare faptă bună pe care o săvârşim, ne apropie mai mult de Împărăţia lui Dumnezeu.

Mulți dintre noi nu avem o troiță la marginea gardului sau drumului. Dar cu siguranță, toți avem una înlăuntrul nostru, o inimă care este așezată încă de la Botez. Să o îngrijim și să-i aprindem candela mereu!

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.