Orașul Mărășești

VIDEO | Interviu cu Francesca Radu, unica fiică a patronilor Complexului Zaga-Zaga din Cartierul Doaga, Mărășești

Ziarul de Vrancea
18 ian 2023 25814 vizualizări

Interviu realizat de Asociaţia „Voluntariat pentru Viaţă” cu Francesca Radu, unica fiică a patronilor focșăneni ai Complexului Zaga-Zaga. Interviul a avut loc în cadrul proiectului ON AIR, finanţat de U.E. prin Corpul de Solidaritate Europeană

Reporter: În primul rând, mulțumesc pentru acest interviu! Suntem de la Asociația „Voluntariat Pentru Viață” și vă rog să vă prezentați!

Francesca Radu: O.K. Eu sunt Radu Francesca. Aparțin de acest loc de aproximativ doisprezece ani, cred. „Zaga Zaga” e locul unde visele noastre au prins viață. Tot ce ne-am dorit este aici. Familie. Noi îi spunem chiar acasă.

Reporter: Ok, așa că am aflat că această stațiune este separată, oarecum, de Mărășești. Așadar, poți, te rog, să ne spui ce reprezintă Mărășeștiul pentru tine?

Francesca Radu: „Zaga Zaga” aparține teritorial și administrativ de Mărășești, de aceea este conectat. Pot să vă mai spun că „Zaga Zaga” a prins, s-a născut în anul 2010, când am pus bazele fermei piscicole de păstrăvi și sturioni. După aceea, ne-am dezvoltat pe parcurs și am ajuns azi la 82 de hectare, în care avem diverse unități de cazare, precum: iurte, bungalouri, case în copaci, case plutitoare. Foarte multe activități, precum: plimbat cu barca, plimbat cu trăsura și avem și fermă de animale și foarte multe activități.

Reporter: Bine, mulțumesc. Și știm că familia ta conduce stațiunea „Zaga Zaga” și că tu te ocupi de părțile de management. Deci, vă rog să vă descrieți rolul și misiunea, mai precis!

 Francesca Radu: Păi, în anul 2018 am început să manageriez puțin câte puțin. Cât am putut și eu, dar pot să zic că m-am implicat cam din anul 2016. Pot să zic că m-am strecurat printre ideile lor și am prins și eu cât am putut din ele.

Reporter: Vă mulțumim și am văzut, de asemenea, că această stațiune are o mulțime de domenii de activitate diversificate. Am văzut lucruri diverse, precum terenuri de tenis, restaurante sau piscine. De unde a venit ideea acestei diversități și de ce nu se concentrează doar pe un singur domeniu de activitate?

Francesca Radu: Din punctul meu de vedere, nu poți sta într-un loc decât dacă ai foarte multe activități. Te-ai plictisi dacă ai merge într-un loc și ai avea, nu știu, de exemplu doar lacul ca să te plimbi cu barca. Nu, am încercat să creăm un sat de vacanță, cum îl numim noi „Zaga Zaga Sat” și ne-am dorit ca familiile care vin aici, persoanele care ne trec pragul, să nu se plictisească, să aibă tot felul de activități. Mai ales în natură, pentru că acesta este sectorul pe care noi ne axăm, de activități în natură.

Reporter: Vă mulțumesc și, după părerea dumneavoastră, care este activitatea care funcționează mai bine în stațiune cu clienții? Care sunt cele mai bine vândute produse aici, în „Zaga Zaga”?

Francesca Radu: Pot spune că „bestseller” se axează foarte mult pe zona de confort, dar în inima naturii. De aceea am creat și căsuțele în copaci și bungalourile, care sunt niște camere individuale, să spun așa. Adică fiecare cabană este o cameră individuală, unde încap aproximativ trei persoane sau patru. Adică o familie cu copii. Pe sectorul acesta ne-am axat, de familii cu copii. De aceea, am dezvoltat și tabere. Petru copii cu părinţi. Totul să fie în natură și pentru familii, pentru confortul lor.

Reporter: Vă mulțumesc și, după dumneavoastră, care parte a stațiunii necesită cea mai mare muncă și de ce?

Francesca Radu: Cred că cel mai bun sector pe care l-am avut a fost în zona de restaurant, deoarece avem oaspeții noștri care merg să mănânce la restaurantul nostru și primim și oaspeți din afara resortului care vin să mănânce și să viziteze.

 „Zaga Zaga” este un loc flexibil, în care poţi să te dezvolţi pe toate sectoarele, aş putea spune. Deoarece ne-am axat și pe cazare și pe zona de restaurant. Adică, pe industria HoReCa, în general. Dar putem să ne dezvoltăm foarte mult. De exemplu, nu știu, putem face tabere. Putem face concursuri pentru pescarii profesioniști. Putem face foarte multe activități. De exemplu, pentru cei care vin în team building-uri. Sunt în diverse activități, precum: „treasure island”, pentru a căuta comori în natură sau prin pădure. Şi sunt foarte atraşi de activităţi de genul acesta.

Reporter: Pentru tine, care este partea ta preferată din complex și de ce?

Francesca Radu: Parte mea preferată la „Zaga Zaga” este un loc în pădure. În care, eu pot să zic, am crescut și îmi place foarte mult să mă refugiez acolo când, de exemplu, am anumite probleme sau îmi doresc doar să mă relaxez.

Reporter: Mulțumesc. Și acum ne vom concentra puțin pe Mărășești. Așa că, am aflat că oferiți oportunități de angajare pentru cetățenii din Mărășești. Deci, de ce așa... nu știu cum să explic. De ce Mărăşeşti şi să nu concentrezi Doaga sau Focşani, de exemplu? De ce te-ai hotărât să stai cu adevărat în Mărăşeşti?

 Francesca Radu: Cred că nu ar fi existat un alt loc, o altă întindere, o altă suprafață pe care nu ne-am putut extinde și dezvolta, decât în ​​apropierea Mărășeștiului. Şi cum noi am crescut şi am copilărit şi părinţii mei la fel, în zona Mărăşeştiului. Ştiau de pădurea Doaga şi aici şi-au văzut şi ei visul cu ochii deschişi.

Reporter: Deci, această stațiune este foarte aproape de Mărășești, știm asta. Dar, după cum puteți explica puțin, există o parte din Mărășești în această Stațiune. Puteți explica cum Mărășești face cu adevărat parte din ea?

Francesca Radu:„Zaga Zaga” este într-un cartier numit Doaga și, din punct de vedere administrativ și teritorial, aparține de Mărășești.

Reporter: Mulțumesc! Să revenim la întrebarea inițială. Vă dezvoltați acum ca agroturism, cu pescuit și micro-ferme. Cum a apărut această idee și cum plănuiți să procedați? Ne poți spune mai multe despre asta?

Francesca Radu: Noi avem foarte multe idei pe care vrem să le dezvoltăm, dar trebuie să parcurgem. De exemplu, ne dorim să ne extindem zona de cazare. Deocamdată, avem aproximativ, 200-300 locuri de cazare. Dar dorim să ajungem în jur de 700–900 locuri de cazare. Așa că, dorim să ne dezvoltăm, după ce facem zona de cazare, să ne dezvoltăm și pe zona de restaurant. Să ne extindem cu mult mai multe activități și pe mai multe domenii de activitate.

Reporter: Bine, mulțumesc. Și, de asemenea, cu toate acestea și dacă nu greșesc, plus faptul că ești studentă într-o zonă de turism și management, deci cum găsești un echilibru între studii și stațiune?

Francesca Radu: În general, ne începem activitatea în martie și o terminăm în noiembrie aproximativ, că încep temperaturile negative. Pot spune că mă ajută foarte mult facultatea în ceea ce face aici. Și am găsit un echilibru destul de bun între facultate și „Zaga Zaga”. Deoarece, ceea ce învăț la facultate practic aici.

 Reporter: Mulțumesc. Aveți vreun plan după studii, sau aveți de gând să lucrați în această stațiune, sau poate aveți alte planuri conform studiilor dumneavoastră?

Francesca Radu: Nu, aici este visul meu. Eu aici mă văd stând și ocupându-mă de tot locul. Doamne, ajută să fie totul bine!

 Reporter: Ok, mulțumesc, de asemenea, acum cu restricțiile, cu pandemia, cum funcționează și vă afectează cu adevărat stațiunea?

 Francesca Radu: Pe noi, pot spune că în mare parte ne-a ajutat, să zic, pandemia. Pentru că s-a făcut turism intern, nu s-a mai făcut turism extern. Foarte multe persoane nu au mai plecat în afară. Deoarece, nu au avut certificatul verde sau cine știe ce altceva. Și s-a făcut turism intern în România și pentru mai multe locuri, în aer deschis, a fost destul de benefică pandemie. Pentru turismul intern.

Reporter: Ok, mulțumesc! Cum ai ajuns să fii un tânăr antreprenor la 21 de ani?

Francesca Radu: Am crescut în mijlocul acesta. Nu văd treaba asta ca fiind o treabă grea. Pentru că îmi place asta. Am văzut, așa am crescut, așa ne-am dezvoltat. Nu mi se pare ceva wow să mă ocup de treaba asta. Deoarece, pot spune că de la 14 ani am început să stau prin restaurant, ca să văd cu ce ocupă asta. De aceea, mi-am ales și facultatea pe care o am în acest moment.

Reporter: Ok, crezi că asta ar putea fi accesibilă oricui? Să fii un antreprenor atât de tânăr? Dacă da, aveți un mesaj pe care doriți să-l transmiteți tinerilor din Mărășești, de exemplu?

Francesca Radu: Trebuie să ai foarte multă voinţă şi să ai un vis. Pentru că, dacă nu ai un vis, degeaba. Trebuie să îți dorești de mic să faci asta și să te vezi în locul ăla. Să vizualizezi ceea ce acolo doreşti să faci şi vei ajunge. Dar doar cu dorinţă.

Reporter: Vă mulțumesc și, pentru ultima întrebare, cum vedeți această stațiune peste 5 ani și pe dumneavoastră, de asemenea?

Francesca Radu: În cinci ani sper să ajungem la aproximativ 900 locuri de cazare. Cum, nu ştiu, mai multe gânduri, mai multe oportunităţi. Mai multe posibilități și acces la anumite activități. Nu știu, pot spune că văd „Zaga Zaga” între cele mai bune business-uri din România, în 5 ani.

Reporter: Mulțumesc foarte mult! Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă mulțumesc pentru acest interviu!

Francesca Radu: Mulțumesc!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.