Jurnalism cetatenesc

File de istorie

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 15827 vizualizări
NECULAI JECHIANU, modelul interbelic

Zilele acestea, a apărut la Editura Terra, Focşani, lucrarea “Neculai Jechianu, un apostol vrăncean”, ediţia a II-a, prima ediţie a apărut în 1998.
Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu demarat în anul 1997 la iniţiativa Asociaţiei Personalului Didactic “Simion Mehedinţi” şi a profesorilor Vasile Gv. Ţibrea şi Ion Gr. Cherciu, la care au aderat, cu entuziasm, Şcoala din Vrâncioaia, Obştea de Moşneni “Muntele Frumoasele”, Biserica “Sf. Nicolae”, Primăria, întreaga suflare a Comunei Vrâncioaia.
Proiectul “Neculai Jechianu” s-a configurat prin entuziasmul şi munca plină de dăruire a profesorilor V. Ţibrea şi I. Cherciu şi fost gândit în următoarele etape: a). editarea unei lucrări care să restituie viaţa şi opera lui N. J. (1998); b) atribuirea numelui “Neculai Jechianu”, şcolii cu clasele I-VIII, Vrâncioaia; c). realizarea unui bust “Neculai Jechianu” (2011) şi în sfârşit, editarea unei ediţii “revăzută şi substanţial îmbunătăţită” (2012).
Costurile acestui proiect s-au ridicat la aproape 20.000 lei, fără a pune la socoteală munca de documentare pe teren (discuţii cu cei ce l-au cunoscut pe N. J.), documentare la arhive, CNSAS, Biblioteca Academiei, transcrieri de documente, culegere computerizată, corectură etc. 
 Proiectul “Neculai Jechianu”, comparabil cu Proiectul “Simion Mehedinţi” - restituirea operei savantului -, este o dovadă peremtorie că avem modele, că putem realiza ceva, chiar în aceste zile în care fiecare se încaieră cu fiecare, aruncă sudalme scrâşnite în numele unor principii “mutande” din care lipsesc conceptele de: ţară, popor, părinţi, fraţi, prietenie, compasiune, educaţie, cultură, căldură, duioşie etc.
Lucrarea pe care astăzi o punem pe masa cititorului restituie o personalitate cu adevărat fascinantă, o personalitate care şi-a închinat întreaga viaţă şi muncă, binelui public: “Urmaşilor le lăsăm îndemnul să ducă mai departe gândurile şi faptele pentru ridicarea Vrancei”.
Activitatea lui s-a derulat pe mai multe planuri: economic (fondează sau conduce, Banca Populară Văsuiu; Obştea de moşneni „Muntele Frumoasele”; Cooperativa Forestieră “Vrancea”; Asociaţia Agricolă Vrăncioaia; Cooperativa Regională „Unirea  Vrancei”); cultural (fondează Societatea Culturală „Tudora Vrânceoaia”; Şcoala Superioară Ţărănească; social (conduce Camera de Agricultură; consilier într-o serie de instituţii economice zonale şi centrale: Camerele de Agricultură din Ţinutul Dunărea de Jos; Consiliul Superior al Cooperaţiei; Banca Centrală Cooperativă, Federala Naţională Viticolă); politic (propus şi ales (1934), ca senator independent din partea camerelor agricole din Circumscripţia Galaţi).
În tot acest timp, el a fost coleg de bancă parlamentară cu mari spirite ale epocii: Nicolae Iorga, patriarhul Miron Cristea, Virgil Madgearu, iar cuvântările sale la legile “de mare necesitate pentru ţărănime: Legea pentru apărarea viticulturii (1934), Legea pentru organizarea cooperaţiei (1935), Legea organizării Camerelor Agricole şi Legea organizării administrative” au rămas ca adevărate modele de oratorie şi argumentare parlamentară.
Lucrarea de faţă este structurată pe capitole care urmăresc domeniile în care N. J a avut preocupări şi realizări (Obştea de moşneni, Banca populară, Cooperativa “Unirea Vrancei”, Şcoala Ţărănească, Asociaţia Agricolă, Parlamentarul, Memorialistul, Stihuitorul etc.), domenii argumentate printr-un număr impresionant de documente.
Tot acest parcurs este completat de un cutremurător “documentar” alcătuit de prof. Vasile Ţibrea - “În mormântul  fără cruce...”. Acest documentar începe cu două date care îţi dau fiori de gheaţă: 7 septembrie 1941: „Biserică nouă şi frumoasă…, şcoală nouă, centru agricol, baie comunală, primărie, cămin cultural, cooperativă, dispensar medical care au fost inaugurate tot în ziua când s-a făcut sfinţirea bisericii. Cu acest prilej a fost o măreaţă adunare vrăncenească. Satul era ticsit de lume venită din toate satele Vrancei, din Focşani şi din alte părţi. Pentru mine a fost cea mai mare zi de sărbătoare din viaţa mea. Visul de ridicare a satului şi a Vrancei era împlinit”. (N. Jechianu - un apostol vrăncean, Ed. Cartea Românească, ed. I, 1998, pag 87) şi 27 august 1957: „…Ordonăm tuturor agenţilor forţei publice, conformându-se legii, să aresteze pe numitul Nicolae Jechianu şi să-l conducă la arestul M.A.I, Direcţia Regională Galaţi.” (Arh. CNSAS, P. 014257, vol. I, f. 18, Mandat de arestare nr. 149 / Galaţi, 27 aug. 1957).
În acest “mormânt”, cel pentru care adevărata religie şi sens al vieţii a fost binele public, va sta de 5 ani şi 4 luni şi 19 zile (27 august 1957 - 15 ianuarie 1963).
Găsim în acest capitol procese verbale de interogatoriu în care N. J. este “învinuit”, învinuit pentru ce, pentru ceea ce făcuse în sprijinul alor săi, pentru că „Jechianu Neculai crede în forţa politică a ţărănimii şi susţine că ţărănimea poate colabora cu muncitorii, dar să aibă conducerea prin reprezentanţi autentici, ieşiţi din rândul ei, ea fiind majoritatea poporului ca număr; deci ţărănimea să aibă rolul preponderent în conducerea statului”.
La ieşirea din închisoare, N. J. se gândeşte să reia proiectele sale culturale (Monografia Comunei Vrâncioaia, aducţiunea de apă de la Alunul), dar timpul care i-a mai rămas până la plecarea la cele veşnice era foarte aproape (1967).
Întâlnirile cu satul natal, consemnate chiar de turnători, sunt de un mare dramatism: “- Te-ai întors, domnu' Neculăiţă! - M-am întors, Gavriliţă! - A fost greu pe unde-ai fost! - Greu, dar a trecut...!”
Cu tot acest calvar prin care a trecut, N. J. îşi păstrează umorul şi detaşarea cu care îşi priveşte retrospectiv viaţa şi pe semenii “roşii”: “Recunoştinţa” posterităţii: 1). Chiabur (1948-1957); 2). “Student” - “facultatea de ştiinţe  sociale” (închisoare - n. a.) între 27 iulie l957 -16 ianuarie 1963; 3). Confiscarea “averii” (l ha vie şi 2,5 ha teren arabil, 3 stupi); 4. Suspendarea pensiei (I-V 1966). Cei ce nu m-au cunoscut şi nu m-au auzit mă laudă (…).    
17 febr. 1967, Neculai Jechianu”
*    *    *
Recomandăm ca  această lucrare să se citească într-o grilă specială, atenţi la ceea ce se întâmplă sub ochii noştri, pentru că “nu mai e mult până departe”!
N. B.
Lansarea lucrării “Neculai Jechianu, un apostol vrăncean” se va face în data de 15 august 2012, orele 11,00 în Comuna Vrâncioaia, Judeţul Vrancea.
Participă domnul academician Valeriu D. COTEA care l-a cunoscut pe Neculai Jechianu.

Costică NEAGU




 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4291 zile, 11 ore, 55 minute, 4 secunde
Este aplaudabila o asemenea initiativa: o comunitate sa-si onoreze fiul prin realizarea unei lucrari de amploare (Profesorul Cezar Cherciu a inchinat o lucrare, VIISOARA, Tatalui Domniei Sale, pe 4 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.