Timp Liber

Astăzi despre Tatiana Iekel

Ziarul de Vrancea
13 mai 2019 689 vizualizări

Tatiana Iekel (n. 10 octombrie 1932, Iași - d. 14 mai 2017, a fost o actriță română de teatru, voce, film și televiziune. A fost soția actorului Florin Piersic, împreună cu care are un fiu, actorul Florin Piersic, Jr.

Roluri interpretate

    1952: Micii burghezi ( regia Sorana Coroamă-Stanca) - Svetaeva

    1953: Nepoții gornistului (regia Sorana Coroamă Stanca) - Simina

    1953: Iașii în carnaval (regia Marietta Sadova, Gabriel Negri) - A doua mască

    1954: A fost odată (regia Ghebal Georgescu) - Ilenuța

    1954: Mincinosul (regia Ion Lucian, Rodica Gheorghiu) - Colombina

    1954: Răsare soarele (regia Dinu Negreanu - Mura

    1956: Nota zero la purtare (regia Ion Lucian) - Mariana Pleșoianu

    1956: Patriotica română (regia Marietta Sadova) - Dactilografa

    1957: Monserrat (regia D. Neleanu) - Mama

    1957: Noi, cei fără de moarte (regia Mihai Raicu) - Margareta Ciuc

    1957: Seara răspunsurilor (regia Ghebal Georgescu) - Dana Pascal

    1957: Acolo departe (regia Mihai Raicu) - Ioana

    1958: În căutarea bucuriei (regia Ion Gheorghiu - Tatiana

    1958: Zboară cocorii (regia Mihai Raicu - Veronica Bogdanovna

    1959: Ferestre deschise (regia Horea Popescu - Vica

    1959: Fotoliu 16 (regia Marcel Anghelescu, Colette Corbu) - Iulia Trepetova

    1959: Scurtă convorbire (regia Mihai Raicu) - Ludmila

    1959: Brigada I de cavalerie (regia Radu Penciulescu, Radu Dunăreanu - A doua consomolistă

    1960: Secunda 58 (regia Radu Dunăreanu) - Domnica Rotaru

    1961: Prima întâlnire (regia Ion Cojar) - Marina

    1961: Marele fluviu își adună apele (regia D. Neleanu) - Caterina

    1961: Pigulete plus cinci fete (regia Ion Lucian) - Irina Aioanei

    1962: În fiecare seară toamna (regia Venelin Tankov) - Elena

    1962: Logodnicul de profesie se-nsoară (regia Radu Penciulescu) - Kamila Sipkova

    1963: Ocolul pământului (regia Radu Penciulescu) - Animatoare

    1964: Oricât ar părea de ciudat (regia Radu Penciulescu) - Letiția Dinu

    1965: Jacques Prevert (regia Radu Penciulescu)

    1965: Cu tot soarele pe masă (regia Mihai Dimiu) - Femeia

    1966: Amoor (regia Dinu Cernescu) - Ellen Manville

    1966: Simple coincidențe (regia Ion Cojar)

    1967: Bătrânele și marea (regia Iannis Veakis) - Una dintre bătrâne

    1967: Vreți să jucați cu noi? (regia D. Neleanu) - Guliță

    1968: Baltagul (regia Radu Penciulescu) - Nevasta lui David

    1968: Bufonul (regia Valeriu Moisescu) - Orsita

    1968: Ofițerul recrutor (regia Valeriu Moisescu) - Rose

    1969: Carlota (regia D. Neleanu) - Carlota

    1970: Emigrantul din Brisbane (regia Valeriu Moisescu) - Laura

    1970: Don Juan moare ca toți ceilalți (regia Emil Mandric) - Maria Magdalena

    1971: Cum se jefuiește o bancă (regia Mihai Berechet) - Regina

    1971: Ape și oglinzi (regia Ion Cojar) - Mătușa Elisabeta

    1971: Timp și adevăr (regia Ion Cojar) - Anca Cernat

    1972: Vicleniile lui Scapin (regia Iulian Vișa) - Geronte

    1972: Simfonie pentru destinul meu (regia Ion Cojar) - Diriginta

    1972: Testamentul câinelui (regia Sorana Coroamă Stanca) - Preamilostiva doamnă

    1973: Philadelphia ești a mea (regia Sorana Coroama Stanca) - Lizzy Sweeney

    1974: Viața e ca un vagon (regia Ion Maximilian) - Tereza Schoner

    1975: Cu cărțile pe față (regia Sorana Coroamă Stanca) - Adela

    1975: Galileo Galilei (regia D. Neleanu) - Doamna Sarti

    1976: Rața sălbatică (regia Sorana Coroamă Stanca) - Doamna Sorby, menajera

    1976: Vara trecută la Ciulimsk (regia D. Neleanu) - Ana Horosih

    1977: Rețeta fericirii (regia Aurel Baranga) - Aurora

    1977: Omul, continuați să puneți întrebări (regia Laurențiu Azimioară)

    1978: Unchiul Vanea (regia Laurențiu Azimioară) - Marina

    1978: Nebuna din Chaillot (regia Silviu Purcărete) - Gabrielle

    1979: Pluralul englezesc (regia Sanda Manu) - Jane Hopcroft

    1979: Zbor de sticleți (regia Dem Rădulescu) - Amandina

    1979: Minetti (regia Anca Ovanez-Doroșenco) - Doamna în roșu

    1980: Copiii lui Kennedy (regia Dragoș Galgoțiu) - Wanda

    1981: Niște țărani (regia Cătălina Buzoianu) - Tudora

    1982: Politica (regia Silviu Purcărete) - Bătrâna

    1983: Richard al III-lea (regia Silviu Purcărete) - Margaret

    1983: La cincizeci de ani ea descoperă marea (regia Dragoș Galgoțiu) - Mama

    1984: Trestia gânditoare (regia Silviu Purcărete) - Bătrâna

    1984: Romanță târzie (regia Cristian Hadji-Culea) - Maria

    1986: Bărbatul și ...femeile (regia Nae Caranfil) - Ana Iulievna, Funcționara, Augusta Gurievna, Akulevici, Călătoarea, Maria Istomina, Vera Andreevna, Directoarea

    1986: Aventura unei arhive (regia Silviu Purcărete) - Bătrâna

    1986: Ana-Lia (regia Dominic Dembinski) - Lia

    1995: Cercul (regia Dragoș Galgoțiu) - Prostituata

Dublaj

    2001: Tarzan, în rolul mamei lui Tantor, în original vocea aparținându-i lui Beth Anderson, Dublaj de voce

    2009: Fratele Urs, în rolul bătrânei ursoaice, în original vocea aparținându-i lui Estelle Haris, Dublaj de voce (77 de ani, și 57 de ani în activitate

    Mașini și Mașini 2- dublaj Lizzie (voce vers.română) (2006)și (2011)

 

Filmografie

 

    1975 - Tată de duminică,

    1977 - Marele singuratic,

    1978 - Mai presus de orice

    2004 - Advertising, scurtmetraj

    2015 - Dispozitiv 0068

    2015 - Un etaj mai jos, actrița a fost nominalizată la premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol secundar la gala Premiilor Gopo din 2016

 

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.