Jurnalism cetatenesc

AFLĂM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
23 mai 2012 1469 vizualizări
Restituirea proprietăţilor în atenţia Avocatului Poporului

    Pe Bulevardul Marii Uniri - zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi, îşi desfăşoară activitatea Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului, având ca rază de competenţă judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea.
    Printre altele, este de datoria noastră să prezentăm publicului din raza de competenţă acţiunile majore, de larg interes, desfăşurate de Avocatul Poporului la nivel naţional.
    Astăzi ne propunem să prezentăm implicarea Avocatului Poporului în rezolvarea unei probleme care persistă în România de 20 de ani, de mare amploare şi complexitate, care a generat valuri de nemulţumiri, şi anume problema restituirii proprietăţilor. Pentru a contribui activ la eforturile de soluţionare a acestei probleme, Avocatul Poporului a întocmit un „Raport special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată”, de 74 pagini, care a fost depus, la începutul lunii martie a. c., la Camera Deputaţilor, la Senat şi  la Guvernul României, în vederea luării măsurilor corespunzătoare.
    În raport se analizează evoluţia cadrului legal aplicabil constituirii şi reconstituirii dreptului de proprietate privată în România, se evidenţiază dificultăţile legate de modul de reglementare a restituirii proprietăţilor, precum şi dificultăţile legate de aplicarea procedurilor în materie şi se prezintă problemele identificate în domeniu de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Pe această bază, s-au formulat o serie de propuneri, care se împart în două categorii: propuneri de modificare a legislaţiei şi propuneri privind instituirea unor instrumente juridice prin care Avocatul Poporului ar putea să intervină mai eficient pentru apărarea drepturilor persoanelor fizice, inclusiv în domeniul proprietăţii.
    Propunerile de modificare a legislaţiei au în vedere:
-    stabilirea unor termene imperative, a căror încălcare atrage răspunderea juridică, pentru autorităţile publice implicate în procedurile de restituire a proprietăţilor;
-    transformarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor într-un corp de control şi constituirea unor comisii la nivel judeţean cu plenitudine de competenţă pentru soluţionarea dosarelor care ajung acum la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor; s-ar evita astfel tergiversarea soluţionării dosarelor şi deplasarea la Bucureşti a unui număr mare de persoane vârstnice şi suferinde;
-    plata despăgubirilor direct de către Ministerul Finanţelor Publice;
-    simplificarea procedurilor de emitere a titlurilor de proprietate;
-    prevenirea situaţiilor care au permis existenţa a două titluri de proprietate pentru acelaşi imobil.
    Instrumentele juridice care ar spori capacitatea de acţiune a instituţiei Avocatul Poporului, pentru apărarea drepturilor persoanelor fizice, sunt: recursul în reformare şi petiţia de necostituţionalitate.
    Recursul în reformare este conceput ca o cale de atac, pe care ar putea să o exercite numai Avocatul Poporului, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împotriva oricărei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă şi devenită irevocabilă, pronunţată atât în materie civilă, cât şi penală, atunci când apreciază, în mod individual, că s-a încălcat un drept al persoanei fizice. În acest fel, pe de o parte, Avocatul Poporului ar putea să-şi realizeze într-un mod mai eficace misiunea constituţională de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, iar pe de altă parte, s-ar evita sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului de către persoanele vătămate şi condamnarea statului român la plata despăgubirilor pentru unele hotărâri judecătoreşti defectuoase.
    Petiţia de necostituţionalitate este  petiţia pe care orice cetăţean o poate adresa Curţii Constituţionale a României, prin intermediul instituţiei Avocatul Poporului, în cazul în care i s-a încălcat un drept printr-o lege sau ordonanţă. Petiţia se adresează instituţiei Avocatul Poporului, întrucât sesizarea Curţii Constituţionale trebuie să fie făcută cu respectarea, sub sancţiunea inadmisibilităţii, a condiţiilor prevăzute de Constituţie şi de legea organică a Curţii. Avocatul Poporului are obligaţia să  transmită petiţia Curţii Constituţionale, împreună cu un punct de vedere asupra constituţionalităţii actului normativ în cauză, iar Curtea este obligată să se pronunţe.
    Referitor la propunerile prezentate, aşteptăm reacţia autorităţilor sesizate prin raportul special. Aceasta trebuie să se producă până la data de 12 iulie 2012, când expiră termenul de 18 luni, acordat României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin Hotărârea pronunţată în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, pentru remedierea problemelor structurale ale sistemului de restituire a proprietăţilor.
    Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului este întotdeauna  în slujba cetăţeanului şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe   e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acordă zilnic audienţe, între orele 9 – 16, cu excepţia zilei de vineri, când programul este de la 9 la 12.

Expert, Liviu Coman-Kund


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.