Jurnalism cetatenesc

AFLĂM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
23 apr 2012 1693 vizualizări
Ce este şi ce misiune are instituţia Avocatul Poporului - III. Petiţiile

       Pe Bulevardul Marii Uniri - zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi, îşi desfăşoară activitatea Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului, avînd ca rază de competenţă judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea.
    Biroul Teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului şi-a început activitatea în luna martie 2006. De atunci, am prezentat în numeroase rînduri activitatea instituţiei, atît prin  apariţii la televiziunile locale, cît şi prin articole publicate în presă. Cu toate acestea, un număr însemnat de persoane ne-au solicitat şi ne solicită în continuare, atît în cadrul audienţelor, cît şi prin intermediul petiţiilor, consultaţii juridice sau reprezentare în justiţie. De aici rezultă că publicul larg nu cunoaşte încă, în suficientă măsură, ce este, ce misiune are şi ce poate face instituţia Avocatul Poporului. Drept urmare, ne-am propus ca, în trei articole succesive, să răspundem sintetic, dar cît mai complet, la aceste întrebări. În primul articol, dedicat filosofiei instituţiei, am arătat că, inspirîndu-se după ombudsmanul apărut în Suedia, Constituţia României a consacrat instituţia Avocatul Poporului, ca principală formă de control parlamentar, avînd ca scop garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. Avocatul Poporului întreprinde, în mod gratuit, acţiuni de natură necontencioasă, pentru a determina autorităţile publice, în special cele administrative, să înceteze de bună voie încălcările de drepturi pe care le-au comis şi să repare efectele acestora. În cel de-al doilea articol, pornind de la misiunea instituţiei Avocatul Poporului şi anume, apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice,  am prezentat mijloacele juridice specifice prin care instituţia noastră poate acţiona pentru a-şi îndeplini atribuţiile. În articolul de faţă vom prezenta mijlocul cel mai important, la dispoziţia persoanelor fizice, de a solicita intervenţia instituţiei Avocatul Poporului şi anume, petiţia. Dreptului de petiţionare al persoanei fizice care ni se adresează îi corespunde obligaţia noastră de a soluţiona petiţia, declanşîndu-se astfel acţiunea instituţiei pentru restabilirea eventualelor drepturi încălcate.
    Petiţiile se exprimă în scris şi pot fi expediate prin poştă, prin e-mail sau pot fi depuse în cadrul audienţelor. Prima condiţie pe care trebuie să o îndeplinească o petiţiei este să conţină numele, prenumele, domiciliul şi semnătura petiţionarului. Petiţiile anonime nu vor fi luate în considerare. O a doua condiţie este ca petiţiile să nu fie adresate instituţiei Avocatul Poporului mai tîrziu de un an de la data la care s-a produs încălcarea drepturilor sau de la data la care persoana în cauză a luat cunoştinţă de ele.
    În cuprinsul petiţiilor trebuie să se indice drepturile încălcate, actele şi faptele administrative prin care s-au produs încălcările şi autoritatea sau instituţia în cauză. La petiţie se ataşează, în copie, documentele doveditoare. Precizăm că este obligatorie menţiunea dacă cererea face obiectul unei cauze aflate pe rolul unei instanţe judecătoreşti sau dacă  a format obiectul unei judecăţi.
    Petiţiile adresate instituţiei Avocatul Poporului sînt scutite de orice taxă. Însă este bine de reţinut că, în exercitarea atribuţiilor sale, instituţia Avocatul Poporului nu se poate substitui autorităţilor sau instituţiilor competente să rezolve problema ridicată în petiţii, nu acordă consultaţii juridice şi nu poate reprezenta petiţionarii în instanţă.
    În fine, menţionăm că obiectul de activitate al Instituţiei Avocatul Poporului cunoaşte anumite limitări. Astfel, sînt excluse petiţiile privind: actele emise de Camera Deputaţilor, de Senat sau de Parlament, actele şi faptele deputaţilor şi senatorilor, ale Preşedintelui României, ale Curţii Constituţionale, ale preşedintelui Consiliului Legislativ, ale autorităţii judecătoreşti, precum şi ale Guvernului, cu excepţia legilor şi ordonanţelor.
    Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului este întotdeauna  în slujba cetăţeanului şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe   e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acordă zilnic audienţe, între orele 9 – 16, cu excepţia zilei de vineri, cînd programul este de la 9 la 12.



Expert, Liviu Coman-Kund


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
geolgau, acum 4394 zile, 7 ore, 15 minute, 7 secunde
Decat sa te duci sau sa apelezi la aceasta institutie AVOCATUL POPORULUI mai bine te duci la STABORUL TIGANESC pentu rezolvarea problemelor chiar daca esti roman ! Nu vezi ca si trasculete umbla cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.