Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea!

Ziarul de Vrancea
9 apr 2012 1328 vizualizări
Marăşeştiul prin ochii unui tînăr de 20 de ani

Mărăşeşti, un oraş simplu, cu oameni modeşti, doar cîţiva cu situaţie materială bună. Avem cîte puţin din toate, lucruri normale întîlnite într-un oraş. Cel mai de preţ lucru întîlnit la noi în localitate este renumitul "Mausoleu de la Mărăşeşti" care a fost construit în cinstea Eroilor din Războiul de Intregire Naţională. M-am născut în acest oraş, locuiesc aici şi ca orice om am o părere despre ceea ce mă înconjoară. Sînt mîndră că m-am născut aici, însă, ca fiecare persoană care locuieşte într-un oraş, am aşteptări în ceea ce priveşte organizarea oraşului. Nu voi începe să le înşirui aici pentru că nu asta este intenţia mea acum. Ceea ce vreau eu să spun este că, de la an la an, aproape totul se schimbă. Mi se pare totul din ce în ce mai greu, oamenii par mai trişti cu excepţia tinerilor care mai au cîteva speranţe. Societatea este obosită, sîntem din ce în ce mai stresaţi şi preocupaţi pentru zilele ce vor veni. Ca să fiu realistă şi sinceră, în acest oraş nu există viitor pentru generaţiile următoare. Nu vreau să jignesc pe nimeni cu afirmaţia aceasta, dar la viaţa scumpă din ziua de astăzi nu poţi trăi cu 740 ron pe lună. Fiecare avem nevoile noastre şi uneori parcă sînt din ce în ce mai multe. E greu, este adevărat şi pînă la urmă dacă nu reuşeşti nimic va trebui să munceşti oriunde şi pe oricît pentru a putea trăi! Nu este de condamnat că s-a ajuns aici, peste tot fiind la fel de greu pentru că ne-a nimicit criza aceasta şi mai ales cei de la putere! Ca să poţi avea un viitor mai bun este de preferat să mergi în alt oraş cu posibilităţi mai multe şi şanse mai bune de a trăi modest... că bine nu se ştie cînd vom reuşi vreodată...
Singura speranţă a unor oameni este străinătatea. Care au avut noroc şi au plecat în vremurile mai bune au reuşit să-şi mai facă şi ei ceva la casele lor şi să mai schimbe cît de cît situaţia.
Din ce am avut noi în oras, aici referindu-mă la Fabrica de Sticlă, Fabrica "Chimica" totul este o ruină. În urmă cu 80 de ani, Mărăşeştiul era pe primul loc în zonă. Aici a fost cea mai veche fabrică de zahăr din ţară, o fabrică de sticlă, una de cherestea şi de parchet şi una de brînzeturi. Una dintre cele mai importante a fost cea de produse chimice. Nici una dintre acestea nu mai funcţionează. La "Chimica", singura fabrică din Europa care făcea clei de oase, au mai rămas doar ruinele care în fiecare an mai fac cîteva victime printre scormonitorii de fier vechi ai oraşului. În rest, totul este închis. S-au deschis, în schimb, cîteva firme de confecţii, care lucrează în lohn, aproape toate femeile din Mărăşeşti fiind agajate. Şomajul în rîndul bărbaţilor este însă ridicat. Vreo 25% dintre ei neavînd unde să muncească. Nu a avut nimeni resurse pentru a mai deschide ceva în locul lor şi totul a rămas neclintit. În schimb magazine şi baruri avem, de asta nu ne putem plînge, stăm bine la capitolul acesta, dar să nu uităm că nu toate se rezumă la acestea. Un oraş, ca să poată funcţiona bine trebuie să atragă mult mai multe investiţii pentru crearea locurilor de muncă atît de necesare locuitorilor.
Să nu mai spun că şi Spitalul s-a închis deoarece actuala guvernare a decis acest lucru, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat finanţarea. Practic 5.000 de suflete au rămas fără asistenţă medicală şi nimănui nu-i pasă. Spitalul din Mărăşeşti a fost transformat în azil de bătrîni. Ar fi fost bine măcar să redeschidă o părticică a spitalului pentru urgenţe. Să fie cîteva asistente şi 1-2 doctori pentru a fi alături de noi cînd ne va fi foarte rău, pentru că nu se ştie niciodată ce se va întîmpla şi pînă ajunge salvarea la Focşani cu un bolnav s-ar putea să nu mai aibă zile. Si cum se spune din popor: "Întotdeauna este loc de mai bine!"

Andreea Paic
paicandreea.wordpress.com/


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
GABRIELA GRAUR, acum 4402 zile, 21 ore, 5 minute, 4 secunde
VAD IN ACEST ARTICOL O POZA CU CINEVA CU UN CATELUS IN BRATE ...ESTE UN PUCT CARE AR TREBUI ADAUGAT PE LISTA ASTA ....SUNT FOARTE MULTI CATELUSI ABANDONATI IN ORAS ...DE CE ??? ...SI AICI VREAU citeste integral
Bianca, acum 4404 zile, 22 ore, 40 minute, 30 secunde
S-a inchis spitalul????O_o
Anghel Ioana, acum 4404 zile, 23 ore, 31 minute, 27 secunde
Bv Andreea! Realitatea!!!!!! :-bd
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.