La noi, constiinta este pe bani!
Carmen Lautaru, 26 de ani, Milcovul
"Lipsa totala de responsabilitate din partea celor care conduc! Sigur
ca imi este teama! Cu siguranta voi renunta la consumul de carne de
pasare, atit timp cit va exista pericolul infestarii cu acest virus. Pentru
mine nu este o problema sa maninc legume. Din moment ce a putut
sa apara in ferme, unde ne asteptam sa fie facut un control riguros, ce
pretentii putem sa avem in gospodariile oamenilor? Cei care
activeaza in acest sector vor suferi cu siguranta. Interesele vor creste
pe alte domenii, deci vor fi si unii care vor avea de cistigat de pe
urma acestei situatii. Trebuie o igiena foarte stricta in aceasta
perioada."
Marioara Blana, 57 de ani, muncitoare, Odobesti
"Da? Stiam de aseara ca a aparut la Bolotesti. La mine in localitate nu
a ajuns inca, dar e aproape. Eu am gaini, dar numai trei. Nu e o
problema dar nu stiu ce sa fac: sa le tai, sa nu le tai? Chiar vorbeam
cu vecinele, ca e aproape de noi. A aparut si gata! Se poate transmite
si la om, ne putem imbolnavi si noi. Dar eu, daca vine cineva si zice
sa ii dau gainile, le dau, ce mai conteaza trei gaini? Nu mai mininc
carne de pasare, dar eu si asa nu prea mincam. Eu maninc lobada,
cartofi, fasole, lapte, brinza... nu prea le am cu carnea. De pofta pot
sa maninc carne de porc, dar mai putin ca nu avem bani de carne.
Oamenii sint speriati. Cei care au cite o suta-doua de gaini, sint
necajiti..."
Maria Bocu, 56 de ani, pensionara, Braila
"Din cite am inteles, e venita de la Codlea. S-a adus o transa de pui
sau de carne si se pare ca a fost infestat si la Bolotesti. Nu e bine. O
consider o neglijenta totala, deoarece cei care trebuiau sa faca acele
controlae, nu si-au facut deloc datoria. Daca cei de la Codlea au
vindut sub pretul pietei, cu siguranta stiau ca nu e in regula marfa lor.
Inainte de a da drumul la marfa trebuiau facute niste analize. Ma
indoiesc ca vor fi trasi la raspundere cei care se fac vinovati,
deoarece sint multe interese la mijloc. Cei care ar consuma din
aceste produse, ar putea fi in pericol. Probabil cei care au pus in
vinzare carne cu probleme s-au gindit si la acest aspect, dar
interesele sint prea mari, prea valoroase. Constiinta nu mai exista.
Peste tot constiinta este pe bani! Am renuntat demult la consumul de
carne, sint vegetariana si ma simt excelent."
Florica Voinea, 46 de ani, casnica, Focsani
"Am auzit de dimineata. Nu stau la tara, sint din oras si nu cred ca ma
afecteaza. Consum carne de pasare dar iau de unde stiu ca e in
regula. I-au de la fermele din Vrancea, si de la supermarketurile pe
care le stiu ca sint curate, ca sint in regula, ca sint controlate de
medici. Eu cred ca daca un produs este la vinzare in magazin este
controlat, verificat, ca altfel nu l-ar scoate la vinzare. Pe pachete scrie
ca sint pui de la noi din Vrancea si gata. Si totul prepar prin fierbere
ca sa moara orice virus."
Gheorghe Bengus, 60 de ani, pensionar, Popesti
"Un eveniment nedorit. Cred ca se vor impune masuri speciale,
deosebite, pentru a nu se extinde. A aparut deja intr-o localitate din
Vrancea, in Bolotesti. Trebuie localizata si impiedicata sa se extinda si
lichidata totodata. Daca se extinde va fi mai greu de combatut. Din
cite stim, urmarile sint din cele mai grave. Oamenii trebuie sa
inteleaga ca trebuie sa renunte la pasari, ca trebuie sacrificate. Pasari
sanatoase o sa mai facem, dar oameni sanatosi nu. Este adevarat ca
pentru unii pasarile sint o sursa de hrana, chiar si de venit, dar nimeni
nu poate sa se sustraga prevederilor legii. Sigur, sint si oameni
reticenti, care nu inteleg, dar trebuie convinsi si aceia ca nu se poate
altfel, decit prin masuri radicale. Cita vreme exista focar in judet,
trebuie sa se renunte la consumul de carne de pasare sau sa se
aprovizioneze din surse sigure, libere de boala. In cazul Codlea, se
pare ca pe lantul de distributie s-au strecura niste incalcari de legi, din
cite am inteles eu. Legea este foarte stricta in ceea ce priveste
circulatia carnii de pasare, in conditiile in care in tara noastra,
aproape toata iarna au fost focare de gripa aviara. Este o noutate
nedorita ca a aparut si in Transilvania. Cind am zis ca am lichidat
focarele din Sud-Sudest, iata ca a aparut si acolo. Asta s-a intimplat
pentru ca nu au fost respectate prevederile legale in ceea ce priveste
circulatia carnii si a dezinfectiei la trecerea dintr-un judet in altul. Eu
nu stiu cum s-a permis comercializarea acestui produs care nu a avut
certificat sanitar-veterinar. As vrea sa vad si asta, sa vad concret ca
cineva raspunde pentru greseala sa, greseala cu urmari din cele mai
grave. E ferma a Avicolei, nu e gospodarie cu 20 de pasari. Acolo sint
mii de pasari! Nu pot califica indolenta, inconstienta celui care a lasat
sa plece aceasta marfa. Nu am cuvinte! Cind stii ca de-abia s-a stopat
boala, tu dai drumul la carne necontrolata. Trebuie aplicate pedepse
de asa maniera ca a doua oara sa nu se mai intimple asa ceva. In
situatii deosebite se impun masuri deosebite! Dar ma tem sa nu se
musamalizeze totul ca nu e bine. Trebuie gasit vinovatul!"