Jurnalism cetatenesc

„Mulţi scapă din vedere componenta spirituală a postului”

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 1419 vizualizări
De ieri, credincioşii creştin - ortodocşi au intrat în Postul Paştelui. Acesta este cel mai dificil post prin durata sa de şapte săptămîni, adică 48 de zile, fiind în acelaşi timp unul dintre cele mai restrictive. Dacă la aceste aspecte adăugăm şi preţurile într-o continuă creştere la toate produsele, dar în special la fructe şi legume în această perioadă, dificultatea acestuia este la cote maxime. Cu toate acestea, este bine ca o persoană să postească fie şi o singură zi, dacă nu poate mai mult, dar în acea zi să respecte tradiţia ortodoxă. Dacă ţin post vrîncenii în această perioadă şi dacă mai e postul la îndemîna oricui puteţi afla din sondajul următor:

Anonimă, pensionară, Focşani

„Nu mă încumet să ţin potul acesta. Am o vîrstă, am probleme cu sănătatea… Cît poţi să ţii, atît ţii! Şi jumătate de zi dacă ţii şi aia e bună în faţa lui Dumnezeu. Este scump de ţinut post… sînt unii săraci care nu au nici de dulce, nici de post… mănîncă ce pot. În primul rînd postul este pentru curăţenia trupului şi a sufletului. Postul pentru suflet îl ţii, în primul rînd. Cu cît faci păcate mai multe, cu atît trebuie să ţii mai mult post şi să faci milostenii. Şi mîncarea este doar una din condiţii. Nu trebuie să te cerţi, să faci fapte rele, nici să ai gînduri rele… Nu e suficient să ai grijă numai de ce bagi în gură. Sînt alte fapte mai rele care spurcă omul.”

Lucia, oficiant poştal, Focşani

„Nu voi ţine postul. Nu l-am ţinut niciodată pînă acum… cînd voi mai îmbătrîni îl voi ţine. Pentru cine vrea, nu cred că îi este greu să îl ţină. Este bine de ţinut, nu zic nu, pentru curăţirea sufletului, a trupului. Trebuie ţinut cont de mai multe, nu numai de ce mănînci.”

Elena Ionescu, pensionară, Focşani

„Nu pot… sînt bolnavă şi nu pot… Este foarte important postul pentru corp, pentru curăţirea toxinelor din corp… dar cine poate să îl ţină... Ne ajută să primim Paştele, să ne împărtăşim… Este greu de ţinut post. Toate sînt scumpe, salariile sînt mici, pensiile sînt mici, şi dacă ai fi singur…. Dar trebuie să întreţii toată familia… e greu… Noi nu comandăm… aşa e viaţa… nu e după noi… Şi preţurile sînt mari pentru că e dificil şi să scoţi pe piaţă produsele alea… Nu ai pe cine să dai vina, asta e viaţa! Noi ne adaptăm după ea.”

Alina, bucătar, Focşani

„Voi ţine post dar nu tot, doar începutul şi sfîrşitul. Lucrez la restaurant şi nu pot să ţin post, vă daţi seama! Nu consider că este dificil de ţinut pentru cei care ştiu să îl ţină. Trebuie să fii bun la suflet şi să ţii postul.”

Luminiţa, Focşani

„De ceva vreme cochetez cu ideea de a încerca să ţin post. O consider o adevărată provocare. Mulţi scapă din vedere componenta spirituală a postului. E bine să fim pregătiţi atunci cînd ne decidem să ţinem post cu produse veritabile de post şi nu să mîncăm înlocuitori.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.