Jurnalism cetatenesc

Este o lipsa de educatie, in primul rind

Dana Chiorescu
15 mai 2006 689 vizualizări
O statistica realizata pe primele trei luni ale anului de catre politistii de la Compartimentul Furturi Auto din cadrul IPJ Vrancea releva ca numarul furturilor de autoturisme a crescut fata de aceeasi perioada a anului 2005. Rezultatul este valabil atit pentru judetul nostru cit si la nivel national. Mai mult decit atit, politistii afirma ca autorii furturilor de masini sint tineri cu virste intre 15 si 25 de ani. Cel mai adesea, acestia fac o plimbare cu masina dupa care o abandoneaza avariata. Care sint factorii care concura la crearea acestei stari de lucruri, in opinia interlocutorilor nostri, puteti afla din rindurile care urmeaza.


Nastasia Dragomir, 57 de ani, asistent medical, Focsani


"Este o lipsa de educatie din familie, in primul rind. Exista copii care provin din familii dezorganizate, care nu urmeaz scoli pentru a primi o educatie. Pur si simplu, pot fi considerati lipsiti de parinti si de educatie. In afara de acest aspect, este lipsa de bani. Sint unii care nu au servicii, nu au nimic, si se apuca de orice pentru a supravietui. Poate fi si gesturi facute doar sa socheze dar lipsa de bani cred ca este principala cauza. Daca ar avea ocupatie, ar avea bani, cred ca nu s-ar ocupa cu asa ceva. Situatia din tara asta duce la toate astea. Inainte, orice copil termina liceul, era incadrat, avea loc de munca... Lipsa locurilor de munca este o cauza majora... Politia isi face datoria dar nu poate sa acopere toate cazurile pentru ca s-au inmultit foarte mult. Sint din ce in ce mai multe. Trebuie in primul rind sa se umble la educatie si pe urma la efortul de a-i prinde."


Petre Siboiu, 54 de ani, inginer, Marasesti


"Nu stiu sa va spun de ce se intimpla acest lucru. Probabil proprietarii nu sint indeajuns de precauti. Le fura ca sa le comercializeze. Saracia este prea mare in Romania, dupa parerea mea, lipsa de educatie"¦ Daca nu au, dau in cap ca sa ia de la altul. Asta e o regula mai veche, zic eu, si acu atit mai mult se aplica acum. In mare parte cred ca Politia isi face datoria dar probabil nu sint suficient de multi politisti ca sa poata sa stapineasca acest flagel, daca il putem numi asa. Parerea mea este ca inainte era mai multa ordine. Parca nu se fura chiar asa. Nici siguranta cetateanului nu mai este aceeasi."


Viorica, 60 de ani, pensionara, Focsani


"Cred ca principala cauza este lipsa de civilizatie. Nu cred ca este o scuza faptul ca nu au bani, chiar daca unii considera ca acest lucru le confera circumstante atenuante. Nu vor sa munceasca tinerii si atunci gasesc alte mijloace de intretinere. Refuza locurile de munca pentru ca le este lene sa munceasca. Atunci cind vom intra in Uniunea Europeana, isi vor da seama ce inseamna cu adevarat sa munceasca. Noi nu am fost invatati sa muncim. Unii dintre acesti tineri provin din familii care le ofera foarte mult, sint invatati cu foarte mult si nu pot accepta salarii de citeva milioane pentru atitea ore de munca, iar altii au alte surse de venit. Nu prefera somajul, prefera sa fure. Au tot felul de activitati. Eu cred ca este o lene care nu ne caracterizeaza. Din vina tuturor se intimpla aceste lucruri. Foarte mult gresesc si parintii pentru ca nu insufla copiilor respectul pentru munca. Pentru noi, romanii, este aproape o religie. Romanul a fost intotdeauna invatat sa munceasca, dar acum a uitat. Daca un parinte este de acord ca fiul sa faca afaceri de la clasa a saptea, acel copil nu mai invata nimic. Dar cred ca este si prost intealeasa notiunea de afacere. Excrocheria este una, afacerea este cu totul altceva. Politia nu se baga. Eu am vazut pe cineva care la ora 1 noaptea spargea niste masini, am dat telefon la Politie si mi-au spus ca sint ocupati si sa mai astept. Imi pare rau! De vina sintem noi toti, opinia publica, pentru ca nu luam atitudine. Este drept ca de-acum oamenii s-au saturat. S-au saturat de vorbe si deloc fapte. Totul s-a schimbat, dar in rau. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta."


Vasile Hanu, 40 de ani, conducator auto, Focsani


"Daca sint multe masini"¦ au de unde sa fure. Politia ce poate sa faca? Nu poate sa pazeasca toate masinile din oras. Nici cetatenii nu prea iau atitudine"¦ Este vorba de lipsa de educatie, pina la urma urmei, ca de aici porneste totul. Toata lumea, din cauza lipsei de bani, vor sa aiba mai mult, alearga dupa bani, dar nu furtul este solutia. Plus de asta, de unde educatie? Scoala merge asa cum merge, copiii de mici sint pusi pe rele, parintii, cei care au, le asigura tot ce vor, cei care nu au incearca si ei sa aiba... SI teribilismul este o cauza, pentru ca daca ai de toate, viata e monotona, trebuie sa mai faci si altceva."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.