Jurnalism cetatenesc

UN ZIAR ÎN CARE VRÎNCENII ÎŞI VĂD SUFLETUL

Ziarul de Vrancea
18 ian 2012 1186 vizualizări
„Ziarul de Vrancea“ la 15 ani de existenţă

    La aproape două secole (fără doi ani şi două luni) de la lovitura de stat rămasă în istoria Franţei sub numele de „18 Brumar“, prin care se instaura dictatura marii burghezii, cu cincisprezece ani în urmă, presa de la Curbura Carpaţilor reţinea un „18 Gerar“, cînd o mînă de oameni instituia dictatura elitismului jurnalistic în Vrancea.
    Se pare că în călătoria lor prin România postdecembristă, Dumnezeu şi Sfîntul Petru au ajuns şi pe meleagurile „Mioriţei“. Impresionat de credinţa oamenilor, Sfîntul Petru l-a rugat pe Dumnezeu să facă ceva pentru înzdrăvenirea răzeşilor de aici. „Se întăresc singuri, Petre, i-a răspuns Dumnezeu, ai uitat ce voinici l-au adus pe Ştefan cel Mare în Rai?“ „Atunci, Doamne, fă-i să-şi vadă sufletul“, l-a rugat Sfîntul Petru. Domnul l-a ascultat şi le-a dat „Ziarul de Vrancea“, ca să le spună tot ce alţii le ascund.
    Nu după mult timp, bătrînului „Milcovul“ îi seca cerneala tipografică, iar celelalte foi apărute după evenimentele din decembrie se uscau în mîinile cititorilor şi le lua vîntul ca pe nişte jucării stricate. Tinerii, care la început păreau că se bat cu morile de vînt, au devenit peste noapte aidoma lăncierilor macedonului care în antichitate cucerea lumea pas cu pas, prin scrisul lor demonstrîndu-le vrîncenilor că schimbarea nu vine niciodată de la lume spre om, ci lumea este modelată pornind de la indivizii care o alcătuiesc. Aşa au reuşit gazetarii „Ziarului de Vrancea“ să trezească minţile adormite şi să modeleze conştiinţe, fără a lăuda pe cineva în exces şi rareori sărind calul cînd mai „căptuşeau“ cîte-un musiu certat cu legea.
    La 15 ani de existenţă, „Ziarul de Vrancea“ este tonic şi viu ca-n prima zi, cu aceeaşi fibră de prinţ vrîncean călit în lupta corp la corp cu detractorii şi ţîrcovnicii care i-au cădelniţat un timp pieirea. Fiecare număr apărut pe piaţă are aroma unui măr domnesc în care colectivul de redacţie a pus substanţă şi culoare, cititorii regăsindu-se în el ca sîmburii înţelepciunii în versetele unei scripturi. De la Silvia Vrînceanu-Nichita, poate cea mai inspirată şi fermă autoare de anchete şi sinteze social-politice din presa vrînceană a ultimelor decenii, portdrapelul unui temut detaşament mixt de tunari ai condeiului, la duhovnicul sufletelor noastre rătăcite – doctorul în teologie Valentin Muscă sau Dana jurnalismului cetăţenesc, care umblă cu atîta delicateţe şi har printre textele colaboratorilor, „Ziarul de Vrancea“ are o echipă de profesionişti.
    Fie ca această frumoasă aniversare colectivă să aducă tuturor, manageri financiari, jurnalişti şi cititori, sănătatea pe care şi-o doreşte fiecare, prosperitate şi voie bună. La mulţi ani!

Prof. Valeriu Anghel



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
N.E.CURATU, acum 4492 zile, 22 ore, 35 minute, 22 secunde
In viata mea n-am citit ceva mai gretos / Simt cum stomacul se-ntoarce pe dos / Si tu ,Ziar de Vrancea ,tu cum te simti / Cand simti pe la spate buze fierbinti ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.