Jurnalism cetatenesc

Recomandate cu răspuns plătit

Ziarul de Vrancea
28 dec 2011 3482 vizualizări
Poveste de Crăciun

De două zile nu-nceta să cadă de-a valma, pe oraşul adormit, fuioare spulberate de zăpadă şi nu se ştie cum de n-a simţit sudoarea rece ce-i curgea pe pîine, pe care-o devora pătruns de ger şi o-mpărţea frăţeşte cu un cîine, făcînd mătănii îngheţate către cer.
Era copilul nimănui şi-al tuturor, dormea de cînd se ştie sub un pod, nu mai simţea cînd oasele îl dor şi nu ştia de ce grijile-l rod.
Cînd în ajunul Sfintei Sărbători sunau prin viscol clopoţei de-argint, din cînd în cînd îl încercau fiori, arsuri închipuite care mint că-i cald acolo, în culcuşul lui, alăturea de suflul unui cîine, era copilul tuturor şi-al nimănui, muind în lacrimi un coltuc de pîine.
Îl părăsise mă-sa într-un coş, la poarta popii de la noi, din parohie… pe cîine, ştiu că îl chema Gavroche, al cui era copilul nu se ştie.
Vreo zece ani a tot mîncat colivă, trăind aşa, din mila tuturor, de-o zi pe alta, veşnic în derivă, cu ochii-ncercănaţi, prea timpuriu, de dor.
Mare păcat că nu-l băgau în seamă şi ceilalţi copii de vîrsta lui, pentru că n-are cui să-i spună mamă şi este-al tuturor şi-al nu ştiu cui.
Se zăpezesc nevoile pe stradă, trec rînduri, rînduri, cerşetorii goi, acoperind cu zdrenţe, ca să nu se vadă, mormanele de oase goale, de strigoi. O cioară stă pe-o cruce, obosită, parcă se miră cît o să mai poarte aceeaşi haină sobră şi cernită şi, plictisită, croncăneşte-a moarte.
De două zile nu-nceta să cadă zăpada pe oraşul adormit. Între morminte, morţii stau la sfadă, cu feţele livide către răsărit.
O arătare-nfrigurată stă sub pod, strîngînd în braţe blana unui cîine, croiţi în grabă, pe acelaşi calapod, avînd acelaşi vis şi dor…. de pîine. O pîine mare, cam cît Luna plină, să sature o dată şi om şi animal, se-apropie Crăciunul şi-o să vină, dar pîn-atunci tot ninge. Infernal.
Mă bate grija: ce or să se facă aceste creaturi din altă lume? Pe jarul visului stă să se coacă o pîine mare, o pîine fără nume.
O rugă către ceruri: să-i colinde, prin ger şi viscol, fulgii de zăpadă! Dar foamea nu îi iartă şi le vinde iluzii fără noimă, acolo-n stradă.
Adorm îmbrăţişaţi în frigul dulce, prea toropiţi să fie-adevărat, acoperiţi cu pledul iernii, să se culce şi, deodată, Steaua Bucuriei a scăpărat. Iar din poveşti apare un bătrîn, ca dintr-o prevestire biblică. Se crapă ceru-n două la Bethleem, în fîn, citindu-i slovă de demult, chirilică, copilului care dormea-n zăpadă şi ocrotit de suflul unui cîine.
Dă, Doamne, minte sfinţilor şi-i adă. Dar, din păcate, nu-s aici, vin mîine.
Şi  moşul puse dreapta sub surtuc, cu stînga mîngîind copilul jos: de-acum este timpul să mă duc, că tot aicea s-a născut Hristos!

Corneliu Stanciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
N.E.CURATU, acum 4511 zile, 3 ore, 23 minute, 51 secunde
Tataie,jur pe Dumnezeu / Ca te citesc,esti preferatul meu / Ba chiar am exclamat pe la jumate / " ia uite ma la el, ca poate" / Pe urma insa-i dat-o in balaceala / Te-ai incurcat intr-o citeste integral
Marian, acum 4511 zile, 6 ore, 30 minute, 35 secunde
Citesc cu mult drag, ori de cite ori scrieti cite ceva. Felicitari pentru mine sunte-ti un mare poet, scriitor si mare om sensibil la cei frumos si adevarat !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.