Jurnalism cetatenesc

SARMALE ÎN DOVLEAC

Ziarul de Vrancea
16 dec 2011 4624 vizualizări
(Reţetă după Păstorel Teodoreanu)

 Ingrediente:
    500 de grame de carne de porc grasă
•    500 de grame de carne de vită
•    200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii)
•    2 verze murate
•    2 linguri zdravene de untură de porc
•    1 cană de orez
•    3 cepe
•    2 ardei graşi
•    1 ou
•    1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti)
•    1 linguriţă de chimen măcinat
•    2 linguri cimbru uscat
•    3 roşii
•    5 linguri pastă de tomate
•    sare
•    piper

Preparare:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
 
Umplutura
1.    Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăţi mari şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în cîteva ape reci. Scurgeţi-l.
2.    Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeilor. Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
3.    Topiţi untura într-o cratiţă adîncă (să încapă toată umplutura).
4.    Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le pînă se înmoaie.
5.    Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine pînă devine translucid.
6.    Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
7.    Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată. Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
8.    După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
Construcţia
1.    Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiţi şi tocaţi roşiile.
2.    Aşezaţi un pat  de varză fin tocata  pe fundul dovleacului.
3.    Adăugaţi şi cîteva feliuţe de slăninuţă.
4.    Aşezaţi cîte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi cîte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducînd capetele dinspre exterior spre interior.
5.    “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
6.    După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
Fierberea
1.    Porniţi cuptorul.
2.    Introduceţi dovleacul la cuptor.
3.    Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
4.    Opriţi focul şi lăsaţi oala să  se răcească cîteva ore.
5.    Scoateţi oala şi introduceţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pămînt şi lăsaţi-o să se odihnească pînă a doua zi.

Cele mai bune sarmale sînt cele de a doua zi (consumate la o zi după fierbere), reîncălzite. Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pîine sau mămăligă, smîntînă grasă şi ardei iute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dfghnb, acum 4235 zile, 12 ore, 34 minute, 32 secunde
Dobitocilor, si care este treaba cu dovleacu' in povestea asta daca puneti si fierbeti sarmalele in oala?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.