Jurnalism cetatenesc

Stapinii gunoaielor

Ziarul de Vrancea
21 apr 2006 1497 vizualizări
Traiesc in gunoaie, scaneaza tot ce altii arunca, stiu masinile, orarul de descarcare, locuri de unde vin si ce "marfa" descarca. Unul are ciroza, altul a facut TBC de cind scormonesc in mizeria revarsata din remorci. Toarna vodca în ei pina le-nfloreste mincarea in oalele de tabla ruginite si arse. Sint stapinii gunoaielor. Tot ce arunca oamenii la gunoi este luat, verificat, sortat si vindut in functie de marfa. oamenii gunoaielor ne-au dezvaluit ca la rampa s-au ars si cadavre de om

La marginea capitalei "provinciei europene" Vrancea, la mai putin de un kilometru de vilele potentatilor zilei, isi duc viata, daca asta se poate numi viata, citiva dintre semenii nostrii aflati dincolo de limita saraciei cu luciu. De dimineata pina seara, la groapa de gunoi pot fi vazuti zeci de scormonitori. Sint impartiti pe clanuri. O parte sint saracii Golestiului sau ai Focsaniului ori alti amariti pripasiti la groapa de prin alte locuri. O parte sint cei veniti de la Buzau si stau pe groapa de cind da firul ierbii si pina da primul inghet. Scormonescu dupa fier vechi. "De ce vin la noi? Ei n-au gunoaiele lor? Asta e groapa noastra!", se plinge unul dintre scormonitori. "Doar la noi e intrarea libera, in alte orase mai de soi rampele au fost inchise", raspunde un altul. "Arheologii" dorm in containere dezafectate pe care le-au botezat pentru a ironiza soarta "apartamente". Si-au facut culcusuri din bulendre si plapumi jegoase aruncate de focsaneni la gunoi. Noaptea se bat cu sobolanii. Ziua stau la masa si impart bucatica lor de piine gasita tot la gunoi, se intelege, cu ciinii vagabonzi si flaminzi ca si ei. De spalat, se spala in apa Milcovului, dar numai cind da caldura.


"In gunoie sint bani"


Marin, Neculai si Cristi sint trei oameni care traiesc la marginea lumii civilizate. Se hranesc, dorm, se imbraca din gunoiae! Si Pastele il sarbatoresc tot in gunoie. Neculai este bolnav de TBC, locuieste in Golesti cu mama, rudele, fratii si cumnatii. Marin este casatorit cu sora lui Neculai si are o fetita de trei luni. Cristi are 23 de ani este casatorit cu nepoata lui Neculai si asteapta un copil. Muncesc la groapa de gunoi din primavara pina iarna. Cistiga uneori mai bine decit un profesor. "Sint luni cind cistigam si 12 milioane. Niciodata mai putin de sase. N-as putea trai cu trei milioane de lei ca ei?", ne spune Cristi Mocanu, 24 ani, aratind spre angajatii regiei CUP, postati la intrarea in rampa. Tinarul, care pare a fi un fel de sef al gunoierilor, ne spune ca are o casa in constructie la Mera si vrea sa o termine pina in toamna. "In gunoie sint bani", ne dezvaluie el. Impreuna cu membrii clanului scormonitorilor aduna zilnic 2-3 kilograme de cupru, aluminiu sau bronz. In zilele bune cistigul ajunge intre 700.000-1.000.000 de lei. Bani scosi din gunoaie dupa o munca de 12 ore printre miasme pestilentiale, ajung deseori la familiile numeroase care ii asteapta acasa. Dar nu toti "arheologii" sint la fel de norocosi la tinarul Cristi. Halda de gunoi a Focsaniului este ca un magnet pentru cei care nu au din ce sa traiasca. Ieri, am gasit "la lucru" aproape 30 de "arheologi". Prima lor atitudine a fost defensiva. Credea ca le aducem mascatii pe cap. Dupa care au inginat ceva de genul: "ne-am nascut si am crescut aici, printre gunoaie"; "gunoaiele sint viata noastra"; "asta e mincarea noastra". Pe un gratar improvizat sfiriie citiva cirnati aruncati de cine stie cine. Pe un fund de lemn "arestat" din gunoaie odihnesc citeva cepe care n-au intrat in putrefactie. Oamenii se infrupta cu pofta. Le lucesc ochii cind spun ca in curind va sosi masina de la abator. "Diseara avem bunatati", ne zice Constantin, venit de la Bacau. Oamenii gunoaielor au gasit o oala rosie, cu smaltul sarit, pentru mamaliga. De la abator sint resturi de carne stricata si oase, dar pentru ei reprezinta proteinele necesare supravietuirii. La citiva metri de ei zace un maldar de peturi cu sucuri expirate. Fanta, Pepsi ... Unele sint incepute, semn ca oamenii gunoaielor au baut din ele. Marin se ridica tacticos de la masa si salta din noroi un chistoc de tigara cazut de la vreun sofer care aduce gunoiul. Se linge pe buze si il aprinde de la bricheta. Savuraeaza fumul si se simte ca un boier care a luat masa la Capsa. In fond ce-i trebuie mai mult? Pastele il vor petrece ca si in anii trecuti, printre muntii de gunoie. "Pentru noi Pastele va incepe cind oamenii incep sa arunce cozonacii si ouale. Le adunam si le mincam, ce sa facem", spune cu obida Neculai.


Focsanenii beau mult si maninca multe conserve


în remorcile aduse la Golesti sint gunoaie grele: moloz, schelete de televizoare in care nici gaina nu se mai oua, hoituri. Din "scanarea" gunoaielor rezulta ca remorcile venite de la locuintele periferice sint

cam sarace. La amarasteni salamul se maninca pină la sfoara, adidasii se consuma pina la asfalt. Mahalaua nu sare de bere in plastic, tigari de un pol si detergent de lighean. Spreiuri si parfumuri - deloc! Tuburile de pasta de dinti sint stoarse, cutiile de conserva linse. Unu"â"¢ zice ca, in cinci ani de zile, ca piesa de mobilier, a gasit un scaun schiop. în medie la o scara de bloc se arunca 4.000 de tone de gunoi pe saptamina. Sint si cei care locuiesc la blocurile de tineri. Beau apa de la magazin, vin la trei sferturi si bere la sticla. Un tomberon din opt e plin cu ambalaje de bautura. Arunca oase, semn ca exista si carne. De la inceputul anului s-au inmultit cutiile de televizoare si DVD-uri, "d-alea mai de 4-5 milioane". "I-a pacalit bancile sa faca credite ca sa le ia dup"â"¢aia casele", comenteaza un scormonitor. Cica prin Tineretului, unii au inceput sa-si arunce telefoanele mobile. Recunoaste si Adrian Grosu din Cimpineanca. Omul a gasit inclusiv o bancnota de un dolar, pe care ne-o arata ca pe un mare trofeu.


Cititorii in gunoaie


Gunoaiele care se aduna din cartierele selecte sint diferite. Gunoierii stiu sa citeasca pe cei care le arunca dupa calitatea gunoiului. "Astia nu beau acasa, nene! Se duc la restaurante d"â"¢alea", zice Marin. Da\' si cind lasa, ramin si gunoierii masca: "Nici la Mall nu vezi asa ceva". Cica cele mai fine tigari si ciocolate le gasesti in gunoiul politistilor, procurorilor si avocatilor din zona Cuza Voda. Din pubelele astora au invatat si ei ce inseamna stilul: "calitate, nu cantitate". "Omul care are avere nu iese in fata", zice tot Marin, filozofind. Adica parfumurile sint in sticlute mici, bomboanele - fiecare in tipla ei. Cititorii gasesc in gunoie si "mincaruri alese": semipreparate, carne transata. "Astia si uita de mincare. Uitati ce lucruri bune arunca, nu le-ar fi rusine! Si arunca piini intregi. Nici nu le scot din punga". în zeama containerelor, dau uneori "" mai de un inel, mai de o bratara sau de acte ori medalii. Unii vin sa se plinga, altii nu se mai obosesc. Au gasit odata doua femei gonflabile, de s-au rusinat si gunoierii.


"Odata au ars un om"


Dupa masa de prinz oamenii sint mai putin incruntati si limbile se dezleaga, iar povestile incep sa se insire. Neculai este scormonitorul de gunoie care in urma cu ceva vreme a gasit un bebelus mort aruncat la gunoi de o mama fara inima. "Era blond si asa de frumos! Ce inima o fi avut sa-l omoare mama aia?", se intreaba ca pentru el gunoierul. Tot el a avut "bafta" sa vada un mort adus "pe sestache" la groapa de gunoi. Crede ca i s-a dat foc pentru ca familia n-a avut bani sa-l ingroape. "A venit acu\' un an cu o masina din asta break. Nu i-am luat numarul. Au rasturnat din portbagaj un mort. Erau doi care l-au adus. Unul era imbracat in politai, iar celalalt in halat de doctor, dar cred ca era la sanchi. L-au dus acolo pe cimp, au pus citeva cauciucuri pe el si i-au dat foc. Ziceau ca l-au adus de la morga. Poate era un boschetar", povesteste Neculai. Marin spune ca in urma cu patru ani chiar un "coleg" de breasla a murit inghetat intr-un container si l-au gasit a doua zi. O poveste mai impresionanta decit alta de nu stii ce este mai cutremurator. Viata lor sau povestile lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.