Jurnalism cetatenesc

De ani de zile noi creditam statul, din banii nostri dam retete

Camelia Stănilă
21 apr 2006 1055 vizualizări
Farmacistii vrinceni s-au organizat intr-un patronat, pentru a-si apara mult mai bine intersele din punct de vedere economic. Acestia spun ca rezolvarea crizei legate de plafoanele pentru retete gratuite si compensate nu depinde de ei

Peste 40 de patroni de farmacii din Focsani, dar si din Panciu, Adjud, s-au organizat intr-un patronat de ramura, aflat sub coordonarea Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Vrancea, pentru a-si sustine mult mai bine interesele economice, indeosebi in relatia cu Casa de Asigurari. Noua structura este condusa de Maria Taban de la Farmacia Hygeea, vicepresedinte fiind ales Mariean Portase, de la Farmacia Longavit. Noul patronat are o echipa tinara in conducere, care va incerca sa rezolve macar o parte din problemele cu care se confrunta farmaciile. "Era nevoie de un astfel de patronat de ramura, pentru ca farmacistii sa-si poata sustine mai bine interesele. Eu, ca si membru in consiliul de administratie al CAS sint nemultumit, pentru ca de multe ori exista multe confuzii. Acum imi pun speranta ca se vor mai limpezi unele lucruri si va creste calitatea serviciilor oferite de farmacii", a afirmat Ion Roman, presedintele PIMM Vrancea, care a precizat si ca farmacistii nu sint de vina pentru "crimele" produse la usa unitatilor pe care le gestioneaza. Avind in vedere ca farmacistii sint primii acuzati pentru criza compensatelor si gratuitelor, noul organism va incerca si sa aduca si o imbunatatire a imaginii acestei bresle. "Trebuie sa sustinem problemele farmaciilor, pentru ca sint multe. Acestea apar pe parcurs, dar speram sa le depasim. E si un an foarte greu, pentru ca in ultimii doi ani au fost foarte multi bolnavi, in toate anotimpurile. Iar iarna trecuta a fost una grea si din punct de vedere financiar, indeosebi pentru pensionari si bugetari, pentru ca utilitatile au fost foarte scumpe. Dar cu toate ca nu noi alcaturim plafoanele pentru medicamente, sintem primii acuzati atunci cind nu putem elibera retetele gratuite si compensate. Noi am elibera cu cea mai mare placere aceste retete. Si noi vrem sa avem plafoane mari, pentru ca doar dintr-un rulaj mare iese profit", a afirmat Maria Taban, presedintele comitetului director al Patronatului Farmacistilor. Reprezentantii patronatului spun ca banii nu sint gestionati serios dela nivel central, insa problemele sint datorate si legislatiei nu tocmai bine puse la punct, precum si schimbarilor prea dese in echipa de conducere a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. "Aceste fonduri, care sint bani publici, ar trebui sa ramina in sanatate, insa acest lucru nu se intimpla. Banii din contributii sint colectati la Ministerul de Finante si de acolo se redistribuie. Problema aceasta exista de multi ani, dar nu stiu ce de nu sintem lasati sa ne gospodarim singuri fondurile din sanatate. De ani de zile noi creditam statul, din banii nostri dam aceste retete, pentru a-i recupera ulterior. Si practic fara nici o dobinda", a afirmat si Carmen Buzoi de la Farmacia Chrispharm, membru in comitetul director al patronatului. De altfel, farmacistii se pling ca mai au de recuperat banii pe facturile lunii noiembrie, pe alocuri si cele din perioada august-septembrie 2005.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.