Jurnalism cetatenesc

„Este modul meu de a-i mulţumi lui Dumnezeu”

Dana Chiorescu
14 nov 2011 1831 vizualizări
De astăzi creştinii intră în perioada de pregătire pentru întîmpinarea Naşterii Domnului. Cu Postul Crăciunului începe de altfel şirul posturilor din calendarul bisericesc. Deşi durează 40 de zile, din 14 noiembrie şi culminează cu Crăciunul, acest post nu este unul dificil şi se ţine cu uşurinţă. Pe parcursul celor 40 de zile există numeroase zile cu dezlegare la peşte şi chiar vin. Din acest motiv, acest post este unul care se ţine mult mai uşor decît Postul Paştelui. Postul nu înseamnă o schimbare de dietă alimentată, ci porneşte din suflet şi minte. De aceea, lăsatul secului înseamnă lăsatul gîndurilor rele deoparte, abandonarea egoismului, invidiei şi trufiei şi intrarea într-o perioadă de linişte sufletescă în care smerenia să ia locul mîndriei, bunătatea să înlocuiască egoismul, iar altruismul să domine invidia. Ce reprezintă postul pentru interlocutorii noştri puteţi afla din sondajul următor.

Maria, gestionar, Focşani

„Da, eu ţin postul! Tot, nu îmi este greu. Aşa sînt eu mai credincioasă. Am copiii la Bucureşti, sînt realizaţi... L-am ţinut şi pe cel mare, îl ţin şi pe ăsta mic şi am reuşit. E ceva mai scump, dar eu le am făcute în cămară pe toate: ghiveci, tocană... şi chiar îmi place mîncarea asta. Se mănîncă şi peşte... Eu ţin post pentru că mi-a ajutat Dumnezeu să îmi văd copiii realizaţi. Este modul meu de a-i mulţumi. Nu ca să slăbesc, nu ca să mă îngraş...“

Luminiţa Codrescu, elevă, Focşani


„Nu ţin post… ţin un regim special şi nu pot. Mi-am propus, dar pentru mai tîrziu… Este.. ceva bisericesc… îţi araţi credinţa faţă de Dumnezeu… Mai mult cei în vîrstă ţin post, devin mai religioşi pe măsură ce îmbătrînesc… zic că au păcătuit… şi este un mod de a-şi cere iertare.”

Andrei Sîntion , pensionar, Focşani


„Ţin post, cum să nu! De fapt eu ţin miercurea şi vinerea, dar soţia ţine tot postul, iar în zilele în care trebuie ţinut negru, ţine post negru. Postul este, în primul rînd, o curăţire şi sufletească şi a organismului… mai scăpăm o ţîră de greutăţile pe care le purtăm în suflet. Tinerii nu ţin post, ei au alte idei. Cei mai mulţi nu cred în Dumnezeu!”

Sofia Fiştoc, inspector, Focşani


„Ţin tot postul, nu mi-e greu! Depinde de persoană... unora li se pare greu, mie nu. Eu am cîţiva ani de cînd ţin post, nu e prima dată. Ţine şi de cum te obişnuieşti… Pentru mine postul este, în primul rînd, o abţinere de la anumite alimente, dar ne foloseşte şi la sănătate… Nu este numai un canon bisericesc.”

Anonimă, Focşani

„Ţin, bineînţeles că ţin post! Atît cît este necesar!”

Nadia, economist, Focşani
„Postul înseamnă mult mai mult decît ne-am obişnuit noi. De fapt, ar trebui să nu consumăm  nici ulei, să nu bem vin… Am ascultat cu mare plăcere un duhovnic care vorbea despre esenţa postului. Nu e vorba despre înlocuiri… nu mîncăm brînză, mîncăm caşcaval de post, nu mîncăm unt, mîncăm margarină... pateu de post şi mai ştiu eu ce alte preparate fantomă au apărut în ultimul timp. Postul trebuie să ne înveţe să ne abţinem, să deţinem controlul asupra instinctelor noastre… După ce l-am auzit vorbind pe acel preot, am înţeles şi am fost pentru prima dată convinsă să ţin post. Bineînţeles, pe lîngă mîncare, postul presupune şi descărcarea poverilor sufleteşti.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.