Jurnalism cetatenesc

„Nu pot spune că e necesar... e ceva normal!”

Dana Chiorescu
5 oct 2011 989 vizualizări
Aceasta este motivarea pentru care parlamentarii noştri vor ca la începutul fiecărei zile de cursuri, elevii să cînte prima strofă din “Deşteaptă-te romane”. De asemenea, se urmăreşte interesarea învăţătorilor şi profesorilor privind această importantă acţiune de educare a tinerei generaţii în spirit patriotic şi pregătirea ei ca viitori cetăţeni ai Romaniei. Profesorii care nu se vor conforma riscă sancţiuni. Tevatura în jurul cunoaşterii şi respectării imnului s-a creat după meciul Romania-Franţa, atunci cînd solistul Marcel Pavel a scos din imn anumite părţi care făceau referire la “împăratul Traian”, pentru a nu se face apoi referire politică la preşedintele Traian Băsescu. Care este opinia interlocutorilor noştri vis a vis de această propunere parlamentară puteţi afla din sondajul următor.

Romeo Tofan, revizor contabil, Focşani



„Cînd eram în şcoală se cînta imnul. Ne încolonam în curtea şcolii, cîntam imnul şi pe urmă intram la ore. Nu ştiu dacă în fiecare zi... dar ar fi bine să îl cînte şi acum, mai ales dacă s-a propus numai prima strofă, şi refrenul şi gata! Nu pot spune că e necesar... e ceva normal! Aşa se formează mîndria de a fi roman. Fiecare ţară care se respectă are un imn pe care îl cîntă cu mîndrie. Spre exemplu, vă place imnul Italiei? Cred că mulţi îl ştiu... Imnul nostru, „Deşteaptă-te romane!”, este perfect pentru noi, se aplică asemenea unui timbru pe poporul roman! Dar nu ştiu dacă se va deştepta vreodată... Este perfect pentru naţia romană! Dar cînd ne gîndim ce vechime are, ne întrebăm, totuşi, noi cînd ne deşteptăm??”

Costel Durlea, Popeşti



„Este o propunere foarte bună şi foarte corectă. Nu ştiu exact cu ce îi ajută pe elevi, dar cred că avem nevoie să fim mai patrioţi... să ne iubim mai mult ţara... şi să îi alegem din nou pe ei, cred că asta speră domnii parlamentari.”

Cosmin, elev, Focşani

„Noi cîntăm imnul în fiecare dimineaţă. Mie îmi place imnul şi îmi face plăcere să îl cînt. Ne place şi aşa ne iubim mai mult patria...”

Irina Romanescu, pensionară, Focşani

„Nu e o propunere rea, nu e rea deloc! Noi cîntam imnul. Poate aşa vor fi şi copiii mai atenţi, îşi vor începe ziua mai concentraţi, mai serioşi... Este foarte frumos imnul nostru! E început de an şi cred că parlamentarii s-au gîndit să le atragă atenţia elevilor, să fie cu gîndul la carte, să se gîndească la ce au de făcut... Dar nu numai la şcoală, ci la orice, şi la sporturi, la meciuri... în primul rînd se cîntă imnul în semn de respect.”

Adriana Clinciu, elevă, Focşani


„Nu a ajuns propunerea asta la noi... Mi se pare ceva... frumos. Acum nu îl cîntăm...nu ştiu la ce foloseşte... Colegii mei nu cred că vor fi foarte încîntaţi... s-ar putea să facă miştouri sau să îl cînte altfel...”



Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Un profesor

La americani respectul pentru drapel şi imn vine de undeva dinlăuntrul fiecărui cetăţean. Pentru că statul american îi apară pe toţi. Statul roman nu-i mai apără decît pe escrocii portocalii, aşa că ar trebui ca numai ei să-i cînte imnul. Ceilalţi să plece pe unde apucă, aşa cum i-a îndemnat tartorul de la Cotroceni.

Andreea

Cred că e normal să ne respectăm valorile naţionale, avem cîteva, nu sînt foarte multe. Cum vreţi ca tinerii să respecte aceste valori dacă nu le sînt promovate? Cum vreţi ca aceşti tineri să dobîndească o cultură naţională dacă noi URLĂM la fiecare iniţiativă propusă în acest sens? Aici nu este vorba de partide, de parlamentari, de socialişti sau de democraţi, aici vorbim de Romania, de imn, de steagul ţării.

Propuneti ca imn "portofele, portofele"

Nu există film american de succes, în care să nu fie cîteva imagini cu steagul SUA. Nu există şcoală americană în care elevii să nu ştie imnul. Nu există competiţie sportivă, discurs public sau proiect de societate în afara valorilor fundamentale, care îi ţin pe oameni împreună şi îi fac o naţiune şi nu o populaţie de şoareci. Salut iniţiativa parlamentarilor care au semnat pe acest proiect de hotărîre. De ce trebuie să nască băşcălie? De ce trebuie să dea prilej la atacuri la persoană un principiu corect? (...) Succesul unei naţiuni vine şi din valorile în care crede, valori care trebuie afirmate periodic. E ruşinos să ştii imnul?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.