Jurnalism cetatenesc

„O gospodină ştie ce şi cînd să cumpere”

Ziarul de Vrancea
23 sep 2011 851 vizualizări
Deşi calendaristic sîntem în plină toamnă, căldura care ne copleşeşte parcă vrea să ne convingă că iarna nu va veni anul acesta. Şi totuşi ea va veni ca în fiecare an, făcîndu-ne să ne retragem la căldura caselor noastre şi să ne înfruptăm din belşugul cămării cu grijă pregătită din timp. I-am întrebat pe focşăneni dacă au pornit pregătirile pentru iarnă sau pot spune precum greierele lui Topîrceanu "Cri, cri, cri, toamnă gri/ Nu credeam c-ai să mai vii." Dacă sînt sau nu cămările pline şi cum găsesc piaţa noastră, ce buget au alocat acestui sector al coşului de cumpărături şi multe altele, puteţi afla din rîndurile care urmează.

Săndina Oprea, pensionară, Focşani


„M-am apucat de conserve, cum să nu, dar am făcut doar zacuscă de vinete şi puţin zarzavat. Este chinuială la zacuscă, dar fac şi eu cîte puţin. Dacă se mănîncă... şi o plac membrii familiei, cum să nu fac? Pînă la sfîrşitul toamnei mai fac puţină tocană de legume, gogoşari, murături... şi cam atît pentru că pensia nu prea îmi permite. Castraveţii i-am pus mai demult. Nu se strică pînă la primăvară dacă îi pregătesc cum trebuie. Nu am reţete deosebite. Ce am luat de prin reviste... ce am auzit pe la vecine... Piaţa este potrivită... cîteodată mai scumpe, cîteodată mai ieftine... Dar o gospodină ştie ce şi cînd să cumpere.”

Gina Popescu, gestionar, Focşani

 

„Pregătesc pentru iarnă conserve. M-am apucat deja... Pun tot ce se pune de obicei pentru iarnă. Am şi reţete speciale şi secrete de la mama... dar sînt secrete. Sînt importante sfaturile celor cu experienţă atunci cînd pregăteşti ceva, mai ales cînd e vorba de conservat. Piaţa noastră este scumpă şi calitatea produselor proastă. Mai mult bişniţari decît producători. Ar trebui să nu îi mai primim pe piaţă sau măcar să nu mai cumpărăm de la ei.”

Mirela Săraru, confecţioneră, Focşani



„Nu fac eu aşa ceva... nu ştiu eu... soacra mea se ocupă. Eu sînt ocupată cu serviciul... toată ziua la muncă... chiar nu am timp de din astea. E bine totuşi că are cine să le facă pentru că sînt foarte necesare. Iarna e lungă şi e bine să ai acolo, de toate. De cît să le cumperi, e mult mai bine să le ai făcute în cămară, pentru că iarna e scump să te duci să iei legumele la borcan din magazin. Eu poate voi şti mai tîrziu să pun pentru iarnă.”

Adina, operator calculator, Focşani

"Îmi face foarte mare plăcere să pregătesc conservele pentru iarnă dar nu am bani pentru cîte aş vrea să fac. Dacă nu mă pregătesc pentru iarnă, pe urmă nu am ce pune în oală cînd fac mîncare. Sau dacă îţi trebuie un castravecior murat sau un gogoşar, de unde îl ei? Un borcan în magazin este vreo 5lei şi nu e aşa bun ca atunci cînd îl faci în casă. Nici sănătoase nu sînt pentru că le pun conservanţi pentru a fi siguri că rezistă. Sînt toate scumpe dar asta e, trebuie să le facem şi pe astea."

Beatrice, Focşani

"Noi sîntem o familie modernă. Nu mă chinui să fac conserve pentru iarnă. Soţul meu nu ţine neapărat să aibă ştiu eu ce zacuscă sau dulceaţă şi dacă îmi trebuie neapărat îmi dă soacra mea pentru că ea pune pentru tot Focşaniul. Sau pot foarte bine să îmi cumpăr ce îmi trebuie."

Sondaj realizat de Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.