Jurnalism cetatenesc

„Se aruncă pisica dintr-o parte în alta şi suferă populaţia”

Ziarul de Vrancea
22 sep 2011 1178 vizualizări
Municipalitatea s-a decis să pună piciorul în prag în privinţa controlului asupra asociaţiilor de proprietari din oraş, cărora li se reproşează, între altele, că nu pun umărul la creşterea încasărilor la ENET SA, societatea de termoficare. Pentru că pînă acum preşedinţii de asociaţii nu răspundeau în faţa nimănui, nici a societăţilor de utilităţi şi nici a Primăriei, autorităţile anunţă elaborarea „regulamentului privind procedura de atestare a persoanelor fizice care doresc să obţină calitatea de administrator de imobile la Asociaţiile de Proprietari”. Regulamentul de atestare a administratorilor prevede şi condiţiile în care aceştia pot fi sancţionaţi. Dacă interlocutorii noştri consideră administratorii vinovaţi de situaţia în care a ajuns ENET-ul puteţi afla din sondajul următor.

Dumitra Vasile, pensionară, Focşani

„Se aruncă pisica dintr-o parte în altă şi suferă populaţia. Unde s-au strîns datorii foarte mari cred că e şi din vina lor. Ce vină are administratorul că eu nu vreau să îmi plătesc întreţinerea? Nu ştiu ce aşteaptă cei care sînt în urmă cu plăţile... Fiecare gîndeşte în felul lui... şi după posibilităţile materiale... Dar cred că ajungi la sume enorme şi din neglijenţă. Şi eu am o pensie foarte mică dar în primul rînd plătesc întreţinerea. Nu o să vină administratorul sau primarul să îi plătească. Dacă stai la ţară nu vine altcineva să îţi cumpere lemne sau să îţi aducă apă.”

Silvia Ciobanu, casier, Focşani


„Administratorii nu au nici o vină, după părerea mea. Administratorii nu pot veni să le bage mîna în buzunar sau în portofel ca să îşi achite datoriile. Asta rămîne tot la bunul simţ al proprietarului. Eu stau la casă şi îmi citesc singură contorul... nu rămîn în urmă... nu rămîn datoare... Sînt cu toate la zi. Administratorii ar putea să mai insiste, deşi cred că o fac. Pe lîngă cei care nu plătesc suferă şi cei care plătesc lună de lună, ceea ce nu mi se pare corect. Eu cred că ar trebui să fie duşi în tribunal, să fie convinşi într-un fel sau altul să plătească. Eventual o firmă de consultanţă, un avocat... şi cred că aşa se vor recupera sumele acestea. Nu merită unul care este la zi să stea fără apă caldă, fără căldură pentru cei care nu plătesc. Este viaţa grea, sînt salariile aşa cum sînt... dar... Eu nu am avut o restanţă pînă la vîrsta mea.”

Tamara Popescu, pensionară, Focşani

„Administratorii nu cred că au vreo vină. S-a dat prea mult ajutor de căldură şi Primăria nu a mai dat banii la Enet. Primăria trebuia să plătească, nu are administratorul vină. Eu plătesc CUP-ul şi ENET-ul la ei la caserie, nu la administrator. Ei au luat şi din pensii... Trebuiau să plătească, nu să stăm jumătate de an fără apă! Eu sînt pensionară, dar nu am un leu datorie, nici la ENET, nici la vecini, nici la nimeni! Eu sînt singură, încălzesc oala de 10 kilograme de apă şi mă spăl. Dar unde sînt patru în casă, cu copii, ce fac? Vrei nu vrei, trebuie să bagi centrală, trebuie să te speli.”

Anonim, Focşani
„Ce vină au administratorii? E proastă administrare la ENET, sistem vechi... pierderi multe şi de toate felurile... dar trebuie găsit un acar Păun, că doar nu o să şi recunoască. Dacă ar recunoaşte ar trebui schimbat directorul, tras la răspundere... atunci mai bine să fie de vină administratorii.”

Ionica Simian, confecţioneră, Focşani


„Nu mă interesează din cauza cui... Din cauza guvernanţilor pentru că nu avem salarii destul de mari ca să putem avea o casă, să nu stăm cu chirie, să ne plătim datoriile la timp... Generaţia noastră se descurcă foarte greu pentru că avem multe datorii, avem copii... Nu le pasă... şi nici nu avem ce le face. Am făcut greve, proteste... şi nimic, nici un rezultat.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Cetateanu' neturmentat

„Dacă exista numai plata individuală şi nu prin asociaţie, cu ce bani mai plecau administratorii? Deci problema se va rezolva definitiv cînd ENET-ul va acţiona în sensul trecerii obligatorii la facturare individuală, după cum impune UE şi după cum se făcea atunci cînd energia termică se factura de către CUP. Îmi aduc aminte că funcţionarii de la CUP au venit ei acasă la mine de două ori pentru încheierea contractului, iar acesta s-a făcut fără nicio taxă. După trecerea la ENET, primul lucru pe care l-au făcut ENET-ul a fost să scape de facturarea individuală cu complicitatea unor administratori care aveau motivaţie să ceară un salariu mare şi poate ca să se înfrupte şi din nişte bani "negri"! Sper ca Parlamentul să voteze proiectul de lege care va obliga pe furnizorii de utilităţi să monteze contoare individuale pe fiecare apartament la uşa apartamentului şi să factureze numai individual. Aşa vor dispare administratorii, căci nu vor mai exista bani mulţi de administrat! Restul problemelor”.

PAPILLON

„Domnule cetăţean neturmentat, în materie de asociaţii eşti un neştiutor, iartă-mă dar te sfătuiesc să citeşti mai mult şi pe urmă să vorbeşti de un domeniu la care acum nu te pricepi. Nu există în Romania un act normativ care să oblige furnizorii să mă factureze individual. Sînt f.multe asociaţii cu facturare pe asociaţie care nu au nici-un cent datorii către furnizori. Totul se rezumă la omul care administrează asociaţia, la cinstea acestuia, la corectitudinea acestuia. Facturarea individuală este o mare prostie, prestatorul de servicii te poate jumuli la bănuţi pînă nu mai rămîn pene pe tine. De ce? Simplu, nu mai există veriga de verificare care este administartorul de asociaţie. Cît priveşte aşa zisul noul regulament pe care doresc să-l aprobe consilierii, acesta nu va avea nicio valoare de impunere pentru că deja leg. 230 şi normele de aplicare ale acestei legi sînt în vigoare. Nu se poate ca institutia C.L. să vină cu un nou act care să reglementeze raportul asociaţiilor cu furnizorii.”



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ana-maria, acum 4605 zile, 8 ore, 25 minute, 10 secunde
da, e timpul sa se aleaga cine administreaza blocurile de locuinte ! cine si in ce conditii ! ce administreaza concret si dupa ce reguli ! asteptam masurile Primariei Focsani !!!!!!!!!!!! Avem citeste integral
urelav, acum 4605 zile, 8 ore, 46 minute, 42 secunde
La comentariul de mai sus vreau sa va dau un exemplu concret si la care astep[t raspunsuri.O famile are patru persoane majore,Parintii locuiesc in apartament la blo,cei doi copii sunt plecati in citeste integral
urelav, acum 4605 zile, 9 ore, 58 secunde
Am citit cu interes comentariile la acest articol/de altfel foarte bun si la obiect/,si ma minunez ca dupa 20 ani de democratie si libertate,unii dam vina pe guvernanti pentru neputinta noastra de a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.