Jurnalism cetatenesc

"Asa sintem noi, romanii, nu stim sa pretuim ce avem"

Dana Chiorescu
31 aug 2011 1956 vizualizări
Bustul lui Nicolae Balcescu din parcul omonim al Focsaniului a fost vandalizat. Si nu a fost vorba doar de mizgaleli pe bust sau soclu, ci chiar de sfarimarea capului istoricului si revolutionarului Nicolae Balcescu. Autoritatile nu au facut decit sa constate actul de vandalism. Bustul a fost realizat in 1961 de sculptorul Octav Iliescu, adica acum 50 de ani. Cu ocazia implinirii semicentenarului, iata tratamentul pe care unii dintre concetatenii nostri l-au aplicat bustului. Cum comenteaza interlocutorii nostri acest gest puteti afla din sondajul urmator.

Gheorghe Necula, maistru, Focsani

 
 

„Numai oamenii de rea credinta pot face asa ceva, alfel nu se poate explica... Astfel de oameni, sau cum li se mai spune – boschetari, exita prin toate partile tarii. Sint oameni fara acoperis deasupra capului, fara loc de munca... Numai ca sa distrugi o statuie nu iti aduce de mincare. Ca la profanarile de morminte... dar macar acolo mai spera sa gaseasca o bijuterie, ceva. Era politie comunitara, acum nu mai exista?”
 

Danut Mirodonie, constructor, Focsani

 

 

„Nu stiu cum poate fi calificat un astfel de gest... Cred ca tiganii au facut asa ceva, mai ales ca se stie ca sint multi in parcul Balcescu. Probabil ar trebui mai multi gardieni ca sa nu se mai ajunga la astfel de cazuri. Sint dar... probabil nu destui. Un roman nu ar face asa ceva. Romanul are grija de bunurile publice, chiar daca si printre noi mai sint cu probleme de conduita.”
 

Niculina Rosu, covrigar, Focsani

 

 

„Derbedei, cine ar putea face asa ceva!? Care n-au simtul masurii, n-au limita, n-au educatie, n-au cei sapte ani de-acasa. Este greu sa ii oprim... E necesara paza, politia comunitara... le dai amenda, dar daca nu muncesc, cu ce platesc amenda? Democratia functioneaza prost la noi... Oamenii nu stiu sa respecte bunul public. Chiar este o problema. La noi parca este inradacinata problema asta. De ce sa fie lucru bun, mai bine sa il stricam! Asa sintem noi, romanii... nu stim sa pretuim ce avem. Stricam orice, noi sintem invatati sa stricam, dupa care ne plingem ca nu avem. Noi nu stim sa ajutam, nu mai facem munca voluntara... nimic. Eu sint de acord cu munca voluntara. O simbata intr-un an nu murim. Asa invatam sa pretuim.”
 

Razvan, elev, Focsani

 

 

„Este foarte urit ce s-a intimplat... Nu stiu cine ar putea face un gest atit de urit. Oamenii trebuie sa se poarte civilizat, sa respecte lucrurile. Eu nu merg in parcul Balcescu pentru ca este departe, dar merg in parcul din Sud si acolo sint leagane stricate... copiii nu prea au grija de spatiul de joaca. Poate daca ar fi pedepsiti, nu ar mai face asa ceva.”
 

Matei, pensionar, Focsani
 

„Mi se pare greu de crezut ca exista oameni care distrug asa... gratuit. Cred ca ar trebui educati cu ajutorul legii, daca nu a avut cine sa ii educe acasa. Aici nu e vorba nici de saracie, nici de lipsa locurilor de munca... e saracie cu duhul, politie absenta si legi neaplicate...”
 

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro –opinii de la cititori

Mary

„Numai un nenorocit fara pic de cultura poate sa faca asa ceva. Ce respect mai au tinerii pentru inaintasii nostri, despre istoria statului Roman pentru valorile noastre nationale, cu care ne mindrim ca sintem romani? Un popor care nu-si iubeste inaintasii este fara valoare.”

Mihai

„DOMNILOR, care va ocupati de cultura acestei resedinte de judet, rugamintea ar fi sa postati acest bust la intrarea principala in parc situat pe str.Republicii si nu in zona unde se afla acum. In prezent nu este la loc vizibil si parca da senzatia ca ar sta ascuns.Tineti, va rog, seama de aceasta propunere si acest simbol, emblema a municipiului Focsani va fi la loc de cinste nu unde este acum in spatele parcului, chiar linga un restaurant, unde chefliii il mai pot confunda si cu un loc... de necesitati fiziologice! Cu stima si mult respect!”

db

„Pai poate ar trebui sa calculam cit au costat toate daunele produse in acest mod in orasul Focsani. Si daca sint mari, poate ar trebui sa analizam daca nu ar trebui sa investim intr-un laborator de criminalistica pentru a descuraja acest flagel. Sa pui cite un paznic linga fiecare monument istoric nu este o solutie.”

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.