Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 845 vizualizări
Elenele noastre cele din toate timpurile

 Cînd vorbim despre Elene ca întruchipari ale idealului feminin de frumusete, gîndul ne fuge la Elena din Troia, eroina din „Iliada“ lui Homer, rapita de Paris cu vreo treizeci de secole în urma. Cei mai piosi dintre noi se opresc însa asupra primei Elene crestine, intrata în eternitate acum 1675 de ani, mama împaratului roman Constantin cel Mare, trecut în calendare pentru oficializarea crestinismului ca religie de stat în imperiu.
 Devotiunea fata de sot si copiii nelegitimi ai acestuia, înfiati într-un moment de resemnare fata de ratacirile lui amoroase, o gasim la Prima Doamna a României, Elena Cuza, nascuta Rosetti. Azilul „Elena Doamna“ pentru fetele orfane înfiintat de ea la Cotroceni cu 150 de ani în urma este multiplicat astazi în mai toate judetele tarii. În 1866, anul abdicarii fortate a domnitorului, se nastea Elena Vacarescu, poeta care, la 20 de ani, era distinsa cu Premiul Academiei Franceze pentru volumul „Chants d’Aurore“ („Cîntecele zorilor“). Va face parte din delegatia României la semnarea Tratatului de Pace cu Ungaria de la Trianon, în 1920, de catre Nicolae Titulescu, alaturi de care va fi la Liga Natiunilor pîna la decaderea înaltului demnitar din functie. În 1925 este primita ca membru de onoare în Academia Româna.
 Personalitate marcanta în politica europeana interbelica, de doua ori presedinte al Ligii Natiunilor de la Geneva, în 1930 si 1931, Nicolae Titulescu avea sa fie destituit din functia de ministru de externe acum 75 de ani, la 29 august 1936, în urma presiunilor diplomatice ale Italiei fasciste si mai ales a urzelilor  Elenei Lupescu, amanta Regelui Carol al II-lea. Aceasta avea un serviciu propriu de informatii si-i asculta convorbirile telefonice lui Titulescu, pe care apoi i le furniza Regelui.
 Decidenta în multe probleme de partid si de stat din 1971, în urma vizitei cuplului prezidential în China si Coreea de Nord, Elena Ceausescu îsi asculta si ea „tovarasii“, ale caror birouri si locuinte erau întesate de microfoane. Spre deosebire de Elena Lupescu, care a murit în exil la 78 de ani, Elena Ceausescu a fost ciuruita de gloantele unui pluton de executie, alaturi de „cel mai iubit fiu al poporului“, în ultima zi a Craciunului din 1989, din Academia Româna fiind exclusa post-mortem pe sest, asa cum intrase în timpul vietii.
 Nascuta în a doua zi a Craciunului din 1970 si ceva, o Elena contemporana, aruncata pe valurile puterii de un capitan de pirati, se închipuie frumoasa ca Elena din Troia, cucernica precum Elena Bizantului, plina de har ca Elena Vacarescu, demna ca Elena Cuza, seducatoare ca Elena Lupescu...
 Sa-i dea Dumnezeu sanatate si cît mai multe Craciunuri aniversare la minister!

Prof. Valeriu Anghel

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.