Jurnalism cetatenesc

"Ar trebui sa exploateze statul roman cu mijloace traditionale"

Dana Chiorescu
28 aug 2011 1278 vizualizări
Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avind costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri. Presedintele Traian Basescu a declarat ca proiectul Rosia Montana trebuie sa înceapa, mentionind ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. Premierul Emil Boc reafirma ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revazute". Cum considera interlocutorii nostri ca ar trebui procedat in aceasta situatie puteti afla din sondajul urmator.

Stancu, pensionar, Focsani

„Oribila situatia! Bagi cianura sa valorifici un zacamint de aur! Infestezi o zona, o otravesti ca sa valorifici un zacamint? Si cine face treaba aceasta? Macar o facem noi? Nu! Vin altii... Asa ca... ce parere pot avea!? Uitati-va in conturile alesilor nostri si vedeti de ce fac treburi din astea. Aratati-mi unul dintre ei „curat”. Ar trebui sa exploateze statul roman cu mijloace traditionale.”

Luciana Galateanu, ingrijitor, Focsani

„Am auzit aceste discutii... Daca sint posibilitati financiare... daca sint bani publici, sa exploatam noi. Strainii vin cu bani, cu utilaje... Este drept ca noua ne dau cam putin... s-a necogiat foarte slab. Cred ca ar trebui sa cerem mai mult. Ar trebui sa ne intrebe si pe noi ca e o bogatie a tuturor, nu numai a lor.”

Elena Ivanciu, pensionara, Focsani

„Eu cred ca e bine. As crede, in schimb, ca mai bine am exploata cu firmele noastre. Urmaream la televizor chiar azi... si spunea primarul din comuna respectiva ca forta de munca va fi asigurata de locuitorii zonei, dar una e ce spun ei si alta ce se va intimpla. Nu prea mai avem incredere. Si primim cam putin. Pentru asa o bogatie cred ca ar trebui sa primim mai mult. Nu cred ca nu avem negociatori buni, ci probabil exista alte interese, aspecte care noua ne scapa.”

Georgeta Juganaru, tehnician, Focsani

„Unii zic ca e bine, altii ca e rau... Eu zic ca e bine pentru ca ne aflam intr-o situatie asa de dificila incit ar prinde bine in visteria tarii niste bani. Ma gindesc ca vor gasi o  modalitate sa aiba si oamenii mai mult de munca... Poate ar fi mai bine sa exploatam noi, dar daca nu avem utilaje... trebuie sa ii punem pe altii. Cu metodele traditionale... probabil ar fi mai greu... ca in epoca de piatra. Din pacate, cam pe toate planurile noi cam luam „plasa”... Sint alte interese... fiecare isi trage pe turta proprie... Numai negocieri paguboase. Cum e si la noi in judet cu Vega... oare nu a putut nici o firma de la noi sa cistige licitatia? Avem atitia oameni care nu lucreaza la noi in judet...”

Anonim, Focsani

„Niste baieti destepti, care traiesc bine in tara asta au luat si aurul, asa cum au luat si petrolul, si gazele... Totul e vindut... A mai ramas Posta Romana... La Bucuresti se iau salarii imense, 2-300 de milioane salariu si ei spun ca Posta e in faliment... Aiurea...”

Ion Galateanu, pensionar, Focsani

„Nu sint de acord cu ideea pe care o au cu Rosia Montana. Eu sint de acord cu presedintele, dar cistigam prea putin! Doar 4% ia tara... Nu inteleg de ce nu facem noi? Daca avem la Deva societate, de ce nu finantam noi, tara, societatea respectiva, sa o imputernicim, sa punem romanul nostru sa munceasca si tot aurul ramine la noi si le dam noi lor la pret dublu. E ca si cum eu as veni in gradina dumneavoastra, sap, cultiv, vind si va dau si dumneavoastra 2 lei, iar eu iau restul. Nu stiu de ce lor le convine...”

 

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Neica nimeni
„Ne uraste visceral (presedintele n.r.) si se razbuna temeinic! Sa aiba atitea bucurii cite ne doreste el noua !!!

db
Acest monstru nu este interesat decit de bani, bani si iar bani. Nu il intereseaza citi omeni mor, citi vor ajunge in spitale si ca Romania va ajunge un desert plin de cianuri si de deseuri nucleare. El vrea bani, cit mai multi bani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
neica nimeni, acum 4630 zile, 4 ore, 38 minute, 57 secunde
Daca noi suntem ipotentzi ca sa ne valoriticam aurul,sa-l lasam urmasilor! Lor ce le lasam, doar datoriile? Crin era tare pornit împotriva acestui proiect. Dupa ce soatza lui, europarlamentar, si-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.