Jurnalism cetatenesc

„Sa nu uitam ca toti sintem romani”

Dana Chiorescu
22 aug 2011 2119 vizualizări
An de an, in luna august, strazile, soselele, magazinele, supermarketurile, statiunile si orice altceva mai vreti se aglomereaza. Este luna concediilor, mai putin a romanilor care muncesc in tara, dar cu precadere a romanilor care muncesc in strainatate. Odata cu venirea acestora atmosfera micutului nostru oras se electrizeaza. Pasnicii locuitori ai urbei noastre se impart in doua tabere: sustinatori si denigratori ai “stranierilor”, “italienilor” “muratorilor” sau cum mai sint ei numiti. De care parte a baricadei se afla cititorii si interlocutorii nostri puteti afla din sondajul urmator.

Angela Silion, referent cultura, Focsani

„Depinde cu ce obiceiuri au plecat de-acasa si ce obiceiuri si-au insusit acolo. Cei care au cei sapte ani de-acasa, au invatat lucruri bune. Banii se fac si din lucruri bune si din lucruri rele... Pentru „coloritul” orasului este interesanta venirea acestora. Ma gindesc la copiii lor care sint putin dezorientati. Daca s-au nascut acolo, cind vin aici sint putini speriati. Noi ne straduim sa pastram tot ce avem bun in comunitatea in care traim: traditii, obiceiuri, felul nostru de-a fi, de-a simti romaneste. Copilul invata de la parinti... si atunci avem de „luptat” si cu acei copii si cu parintii lor. Atunci cind merg in alte tari, unii se poarta ca si cum nu ii vede nimeni dar nu este asa. Eticheta ta o pui nu numai pe tine, ci si pe comunitatea din care pleci, pe tara din care pleci si atunci este normal sa duci partea buna a emblemei de roman. Avem foarte multe lucruri bune. Trebuie sa luptam cu noi si sa alegem partea buna a lucrurilor. In privinta atitudinii lor... asta tine tot de educatie. Unii sfideaza pentriu ca este modul lor de a iesi in evidenta. Considera ca daca merg in pantaloni scurti cu o sapca intoarsa sint personaje dupa care intoarce lumea capul, dar nu este asa. Noi intoarcem capul dupa un om venit din Italia pe care il vedem ca si-a cumparat un pian pentru copil, ca si-a cumparat o carte... o casa cu bun simt... Nu cred in oamenii care sfideaza, care tin neaparat sa demonstreze. Daca stau atit de bine acolo, de ce vin aici la stomatolog, la coafor, samd. Noi urim ce este romanesc, dar este gresit...”


Voicu Mariana, farmacista, Focsani

„In nici un fel. Nu ma deranjeaza, nu ma bucura, nu am nici o problema cu ei, nu ma intereseaza. Nu schimba cu nimic orasul si atmosfera lui. Cert este ca nu imi influenteaza cu nimic viata.”

Marian Dragomir, Focsani

„In fiecare an se intimpla asta, nu e nimic nou. Si eu lucrez in Italia, dar eu ma comport normal. Sintem toti oameni si nu vad de ce ar trebui sa ne purtam unii mai altfel. Sint unii care au si multe prostii in cap si considera ca sint mai „mari” decit ceilalti. Sa nu uitam ca toti sintem romani, sa nu uitam originea. Sint unii care vorbesc numai italiana in magazine sau... altele din astea. Daca au plecat in Italia, nu au plecat de bine... Macar aici esti in tara ta... Pe partea cealalta, si cei din tara sint uneori rautaciosi, dar stiti cum se spune: rudele ti le da Dumnezeu, prietenii ti-i alegi singur. Asa ca...”

Aurelia, Focsani

„Pe mine nu m-au deranjat in nici un fel. Oamenii trebuie sa vina la familiile lor, la casele lor... au pe cei dragi aici... e ceva normal. Comentariile sau atitudinile rautacioase...cred ca sint mici rautati ale celor... cu mintea odihnita. Dar nu generalizam nici in privinta celor care vin, nici a celor care sint aici...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Nico
Eu una nu-i urasc deloc, ba chiar ii compatimesc, vin cu masini scumpe si poleiti cu aur, dar doar o parte dintre ei au casele lor, parcheaza masinile in curtile saracacioase ale parintilor, merg la buda in fundul curtii iar pentru masinile cu care se afiseaza o sa plateasca si copiii lor ratele la banci. Din comuna din care sint eu, sint plecati vreo 200, circa 20 au casele terminate si implicit stau in casele lor, vreo 30 case sint incepute de ani buni si lucrarile merg incet, iar restul trag la parinti si frati. Am vazut destui in Carrefour care lasau din produse la case ptr ca nu mai aveau bani sau li se pareau prea scumpe. Iar in privinta hainelor, majoritatea sint imbracati de prost gust si cu haine chinezesti de proasta calitate.

Anonim
(...) Majoritatea "italienilor" stau un an de zile in parcuri, sub poduri,etc., apoi in august se intorc ca sa se faleasca ei cit de realizati sint, ce masini de zeci de mii de euro au (apropo sint inchiriate sau nu sint ale lor cum am mai vazut cazuri pe youtube sau pe la televizor), cum au ei apartamente si case in Italia (si alea tot inchiriate sau la fel nu sint ale lor), cum au ei haine de a (capatate de pe la italieni sau de la gunoi), etc., apoi se intorc in Italia unde o iau iar de la capat cu foamea si alte sacrificii, ca doar la anul trebuie sa se intoarca iar ca sa se laude cit sint ei de "realizati". (...) Astazi in Italia ajung cei care nu au luat bacul, care nu se chinuie sa acumuleze un minim de cultura, majoritatea niste lepre. (...) De ce unele tari din UE impun romanilor permisele de munca? Tocmai in incercare de a mai filtra din leprele care ajung acolo. Pacat ca si cei seriosi au de suferit. Nu-mi spuneti mie ca astia fac sacrificii.
Sacrificii fac tinerii care se zbat sa adune cunostinte din sistemul asta de invatamint bolnav, care se zbat sa prinda o bursa in America, Anglia,etc.
Parintii lor care sint seriosi si care muncesc pentru ei in Italia sau in alte parti, ca ei sa prinda bursa. Sacrificii fac persoanele care din start se lovesc de prejudecati si care fac eforturi imense ca sa dovedeasca faptul ca sint de incredere si ca vor sa munceasca cinstit.
Oricum romanii astia seriosi nu cred ca mai exista sau sint pe cale de disparitie. "

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.