Jurnalism cetatenesc

"Indiferent daca e o nunta mare sau mica, nu ramii cu nimic"

Dana Chiorescu
19 aug 2011 2207 vizualizări
Odata terminat postrul Sfintei Marii, la Casa Casatoriilor se inregistreaza o avalansa de nunti. Pe vremuri nuntile se faceau tirziu in toamna, dupa ce vinul capata taria, dupa ce se ingrasau purcelul si vitelul si gospodarii aveau cu ce omeni nuntasii din productie proprie. Se intindea cortul, se tocmeau lautarii si se invita din poarta in poarta, cu sticla de rachiu, tot satul. Cheltuielile erau minime, distractia maxima. Nuntile se faceau pentru a sarbatori alaturi de cei tineri care porneau pe un nou drum in doi si fiecare familie dadea cit putea, dupa rang, dupa rubedenie si pentru „fala”, caci darul era „cu strigare”. Astazi nuntile se fac la restaurant, cu cheltuieli mari, iar darul se pune in plic. Ce ramine dupa... de multe ori o noua rata la banca. Mai sint nuntile un ajutor pentru tinerii casatoriti? Opiniile interlocutorilor nostri le puteti afla din sondajul urmator.

Georgiana, Tifesti

„Nu mai e la moda sa te casatoresti in ziua de azi. Eu nu am mai participat demult la asa ceva... Tinerii nu mai vor asta... Dragostea nu mai e ceva... stabil. Pe fete le intereseaza mai mult banii iar pe baieti distractiile usoare cu mai putine responsabilitati. Cei care mai fac nunta, vor ceva foarte mare... cu multa lume... Nu stiu daca le mai ramine ceva dupa. Sint si care vin fara bani.”

 

Elena, muncitoare, Odobesti

„Nu mai stiu eu exact cum mai e acum... nu am mai fost la o nunta de ani de zile. Sint unii bogati care au cistiguri dupa o nunta din aia cu staif, iar altii fac datorii, se imprumuta si... nu ramin cu nimic dupa. Platesc datoriile si se roaga sa nu mai fie nevoie sa mai aduca de acasa dupa nunta. Din ce vad la televizor, sint mai multe divorturi. Pe vremuri casnicia dura mai mult. Multi traiesc impreuna fara sa se casatoreasca... iar dupa citiva ani se despart...”

 

Tudorita Ivanciu, pensionara, Focsani

„Nu mai sint nuntile din dragoste... ci din interes. Daca string ei bani pentru nunta, le mai ramine ceva dupa. Sau daca au parinti care se inteleg intre ei si dau si din partea fetei si din partea baiatului... adica daca au agonisit si unii si altii pentru nunta copiilor, pun impreuna si ce se stringe le ramine copiilor. Acum nu mai vine lume multa. Uneori nici fratii nu vin. Nu au bani... Inainte le ramineau bani dupa nunta si le dadeau copiilor sa inceapa o noua viata. Parintii faceau logodna separat... alte obiceiuri...”

George, somer, Focsani

„Nu le mai ramine nimic, nu mai e o afacere.Costa prea mult totul si nu se mai poate cistiga ceva de la o nunta. Se mai fac nunti doar pentru a pastra traditia. De imprumutat... mai greu. Faci o nunta acolo, nu e neaparat sa faci o nunta mare. Poate viseaza o nunta mare dar... facem ce putem.”

Costica Danalache, instalator, Focsani

„Poate pentru unii este o afacere nunta, pentru altii nu. Celor care au bani multi, au invitati multi, cu bani... le convine... cei care sint amariti... nu au de unde, nu e nici o afacere pentru ei. Fac nunti si cei care au bani mai putini, dar mai in familie asa, cu oameni mai putini. Inainte cind erai invitat la o nunta te bucurai, acum te gindesti de doua ori inainte de a te duce.”

Daniela Glavana, contabila, Focsani

„Acum daca ai bani poti face o nunta frumoasa, daca nu, faci una mai mica, mai putine persoane, mai putina mincare... dar indiferent daca e o nunta mare sau mica, nu le ramine nimic pentru ca... se investeste foarte mult intr-o nunta. Acum vine lumea din Italia cu bani multi, isi cumpara rochii scumpe, pantofi scumpi, verighete foarte scumpe, meniu scump... dar la sfirsit cind trag linie nu ramin cu mai nimic. E dorinta de a face o nunta fastuoasa, cu foarte multi invitati fara sa se gindeasca la faptul ca investesc foarte mult, dar ramin cu mai nimic. Dar ei sint fericiti... pe urma se intorc in Italia sa acopere „gaura”.

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.