Jurnalism cetatenesc

"Sintem in Romania si nu trebuie sa ne mai mire nimic"

Dana Chiorescu
18 aug 2011 1349 vizualizări
Ani de pregatire, bani cheltuiti pentru o facultate, apoi master si intr-un final - examen pentru titularizare. Dupa cinci ani de studii, un tinar absolvent care intra in invatamint cistiga 600 de lei pe luna, pentru ca atit primeste ca debutant, mai putin decit un angajat la statia de selectare a gunoielor din Golesti. Un angajat la Statia de Sortare a Gunoaielor la Golesti, fara prea multe studii, cel mult o scoala profesionala, poate incasa lunar, in functie de vechime, intre 800 si 1.100 de lei, cu mult peste salariul unui cadru didactic la inceput de drum. Aceasta situatie nu poate fi decit o palma peste ochi data celor care isi dedica tineretea, timpul si banii pentru a invata, ca intr-un final sa nu conteze pentru nimeni, cu atit mai putin pentru un om care sorteaza gunoaie si se duce cu mai multi bani acasa. Cum comenteaza interlocutorii nostri aceasta situatie puteti afla din sondajul urmator.

Ion Ghimpu, lucrator comercial, Focsani

„Cistiga putin si profesorul si gunoierul. Cel putin o mie de lei ar trebui sa aiba un om, indiferent de meserie. Eu am o mie de lei si sint la limita... Costurile sint foarte mari. Salariile acestea mici au urmari din cele mai rele. Profesorul, invatatorul, educatorul, ce este, in loc sa se concentreze la ce are de facut, se gindeste la viata de zi cu zi, ca ii trebuie aia miine, ce are de mincare... cele necesare zilnic. Poate de asta nici nu mai avem profesori buni. Nu isi mai dau sirguinta sa isi faca meseria, asa cum se facea acum 20 de ani.”

Irina Andreea Pavel, Focsani

„Atit timp cit profesorul isi face treaba, mi s-ar parea normal si corect sa primeasca un salariu mult mai mare. Sint, insa, si unii care nu isi fac meseria. Cred ca acesta este si unul din motivele pentru care foarte multi pleaca. Prefera sa munceasca in Italia facind altceva, lasind catedra la o parte. Cu 600 de lei nu se poate trai decent. Dar... sintem in Romania si nu trebuie sa ne mai mire nimic. Nu mai avem asteptari... pozitive.”

Rodica S, profesor, Focsani

„Sint in sistem si... nu as comenta. Din punctul meu de vedere, un profesor nu poate sa isi desfasoare demersul didactic decit foarte bine, conform pregatirii sale, si am peste 30 de ani vechime in invatamint. Chiar daca esti platit mai bine sau mai rau, nu poti sa iti faci activitatea decit asa cum ai invatat, cum stii tu. Nu exista proportionalitate directa intre salariu si calitatea activitatii pe care o prestezi. In schimb, in ceea ce priveste viitorii profesori, poate sa existe o influenta... se observa rezultatele... si aici exista semne de intrebare. In ceea ce ii priveste pe profesorii de cariera, vor merge in continuare si isi vor face meseria fara a face rabat de la calitate. O lectie o desfasori tot in functie de principiile tale si de pregatirea ta, indiferent cit cistigi. Nu poti sa fii altfel. Problema consta in faptul ca un studentii foarte buni nu vor mai fi stimulati sa imbratiseze cariera de profesori. De-abia de-acum se va agrava situatia. Ceea ce va veni in sistem... va lasa de dorit. De acum in colo ideea de a fi dedicat, devotat... nu cred ca va mai tine.”

 

Angelica Mincu, asistent farmacie, Focsani

„Normal nu e... Totusi a invatat.. Sintem multi care am invatat si nu se face nici o diferenta. Asta pentru ca sintem in tara asta si... asa am ajuns. Urmarile?! Nu ati vazut ce s-a intimplat si la Bac!? S-au pus camere... nu au mai trecut. S-au bazat ca vor trece cum au trecut si ceilalti.”

Alexandru Margarit, elev, Focsani

„Mi se pare foarte deplasata chestia asta deoarece unul are pregatire, altul nu... Va deveni o problema a intregii societati deoarece profesorii nu isi mai dau interesul care ar trebui, elevii nu vor mai da randament si asta se va vedea. Cind vor vrea sa mearga la o facultate sau sa se angajeze, nu vor fi bine pregatiti.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.