Jurnalism cetatenesc

"Este o solutie radicala ce lasa omul pe drumuri, dar nu rezolva problema"

Dana Chiorescu
16 aug 2011 1229 vizualizări
Peste 500 de focsaneni stau cu frica in sin ca ENET SA, societatea focsaneana de termoficare, ar putea sa-i scoata in strada din pricina datoriilor neachitate la intretinere. Conducerea societatii de termoficare transmite ca datornicii vor plati cu locuinta imposibilitatea de a-si achita facturile la intretinere, care s-au tot acumulat in ultimul an. Pentru primii 20 de datornici, oficialii ENET SA au trecut la urmarirea imobiliara, dupa ce medierea propusa a esuat. Conducerea ENET spune ca 12 datornici au ramas deja fara apartamente tot din cauza neplatii facturii la caldura si apa calda. Cum comenteaza interlocutorii si cititorii nostri aceasta stare de lucruri puteti afla din sondajul urmator.

Maria Dumitru, pensionara, Focsani

 


„Cei de sus sint vinovati pentru toata situatia care s-a creat la noi in tara. Si eu am o pensie de mizerie si sint nevoita sa stau la tara pentru ca nu pot sa imi platesc costurile intretinerii. Stau la tara acum, ca sa string bani pentru la iarna. Cred ca au facut mai multi ca mine, cei care au casa de la parinti, la tara. Nu au incotro oamenii... Acum depinde si cit de necalculati au fost cei care au ajuns sa aiba mari datorii... Poate le au cu spritul..”
 

Simona Sandu, profesor, Focsani
 

„Este o situatie trista... Nu stiu daca au dreptul sa le ia apartamentele... Este o masura extrema, totusi. In unele cazuri nici prin aceasta masura nu se stie daca vor reusi sa isi acopere datoriile, mai ales ca acum se vind foarte greu imobilele. Probabil sint si rau platnici... dar nu pot spune care categorie detine ponderea mai mare. Probabil cei care nu reusesc sa achite.  Cred ca ar trebui sa intre in atributiunile statului sa gaseasca solutii pentru aceste cazuri. Solutii exista... poate o reesalonare... niste inlesniri... nu trebuie scos imediat la vinzare apartamentul. Este o solutie radicala ce lasa omul pe drumuri si nici pe departe nu va rezolva problema.”

Elena Popescu, pensionara, Focsani
 

 

„Eu nu maninc atunci cind stiu ca am datoriile neplatite. Din tot ce am, prima data platesc datoriile. Cei care au ajuns pe strada in ziua de azi, ori au fost betivi, ori familii despartite... ori a fost un om nebun sa isi vinda casa. Sau au fost trasi pe sfoara de altii... Eu ma straduiesc sa imi pastrez casa. Cel care are casa, in primul rind ar trebui sa aiba grija de ea. Sa se gindeasca la batrinete... daca ai casa ta, si la copii ceri ajutor altfel. Unii beau, altii fumeaza... sau asa se calculeaza... Guvernul... nu stiu ce ginduri are... a dat oameni afara... ar trebui sa ii ajute... Si mie mi-au luat din pensie... Cum am trait din 8 milioane, trebuie sa traiesc si din 7 milioane... Ce fac ei... ii judeca altii. Pe timpul lui Ceausescu am facut politica, am cintat atita, incit acum nu mai vreau. Nu vreau sa ii vad, nici macar la televizor! Noi, batrinii, trebuie sa ne ingrijim de sanatate... ii lasam pe astia tineri sa faca politica, sa construiasca tara... ce sa ma mai bag eu? Eu ma duc in statiune, stau linistita... mi s-a dat bilet, au fost corecti, mi-au dat unde am vrut... cu lista, frumos... Am fost la Vatra Dornei, am facut tratament... Cel care se vaita ca moare de foame, nu stie sa se chibzuiasca. Un om destept trebuie sa stie sa traiasca si din mult si din putin. Ce ne supara este faptul ca ei ne impun noua masuri de austeritate, dar ei fac cheltuieli aiurea.”

Mihai Mirica, pensionar, Odobesti

„Nu ii bine sa ii dea afara din case. E pacat sa ii arunce pe drumuri acum, in sezonul asta. Nu au platit, dar cine stie de ce... Fie ca le-a redus pensia, salariul... ori n-au avut bani... Multe greutati... Au ajuns oamenii sa traiasca pe nimica... daca ii mai da si afara din case... mor de foame oamenii... Mor pe capete, se arunca de pe balcoane... de nevoie, de necazuri... au copii, au greutati... Sa se opreasca odata cu retinerile acestea! Sint atitia someri, nu se mai fac angajari... nu au fabrici unde sa lucreze... se apuca de furat, de dat in cap... Va fi si mai greu!”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori
Terente

Asta si vrea statul roman! Sa lase oamenii fara locuinte. Criza asta a fost creata cu cap! Cind muncesti pe un salariu de 7-8 milioane si-ti vine numai caldura 3-4 mil. pe luna, la ce ai vrea sa te astepti?! Omul se uita la copilul lui cum rabda de foame si se gindeste: sa le dau la hotii de la ENET sau copilului?! Cetateanul nu e rau platnic, numai ca nu are incontro. Foamea e rea domnilor!

RASPOPITU

De ce induceti panica printre posesorii de apartamente care au datorii? Multi sint datornici fara voia lor. De cind datornicii trebuie sa plateasca cu apartamentul? Sa intelegem ca cei care sint datornici au de platit cit este un apartament pe piata imobiliara? Hai sa fim seriosi... (...) Trebuia sa aduceti in discutie si parerea unui avocat ce ar putea fi cel care apara nenorocitii... Datornicii nu isi pot permite sa-i apere cineva...


db
ENET este un rau pentru orasul Focsani. Aceasta societate profund daunatoare focsanenilor, care actioneaza la limita legalitatii profitind de legi impotriva bunului-simt create special pentru ea, trebuie fortata sa dispara. ENET tine fortat in retea mii de datornici care ar vrea sa se debranseze, impotriva tuturor practicilor normale de prestari de servicii, doar pentru a le fura casele. Prin aceste practici se dezechilibreaza grav si piata imobiliara locala ducind la prabusirea preturilor. Focsaniul trebuie sa scape de acesti mafioti. Sabotarea voita a retelelor lor nu este o solutie dar prin demonstratii pasnice in fata sediilor ENET acesti mafioti trebuie facuti sa inteleaga ca trebuie sa lase focsanenii in pace.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ENET, acum 4641 zile, 14 ore, 14 minute, 47 secunde
O singura inrebare pentru toti cei ce acuza ENET -ul si angajatii acestei societati de hotie : Daca locuiati la tara va dadea cineva lemne gratis sa va incalziti ??? Si nu uitati ca ,, HOTII citeste integral
Avocatul, acum 4642 zile, 37 minute, 55 secunde
De ce nu se respecta Legea ? Cuibul asta de viespi este in faliment de ani de zile ! O sleatca de contopisti aserviti politic,in frunte cu "marele" specialist Popescu,huzuresc de bine si isi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.