Jurnalism cetatenesc

"Tara ne vrea prosti"

Dana Chiorescu
9 aug 2011 1465 vizualizări
Jumatate dintre candidatii la un post de suplinitor calificat au obtinut note rusinoase la concursul sustinut pe 4 august. Unii dintre cei care ar trebui sa fie un exemplu in fata elevilor au obtinut note de 1, 2 si 3, mai exact 53 din cei 138 de candidati. Graitor este faptul ca nu mai putin de 13 aspiranti la un post in invatamint au luat note de 1, adica doar punctul oferit din oficiu. Nota minima pentru a intra la repartizarea publica a posturilor de suplinitori este 5. Intrucit numarul posturilor disponibile e mult mai mare decit doritorii care au reusit sa obtina o nota peste 5, cel mai probabil restul posturilor vor fi ocupate tot de personal necalificat sau cadre care au obtinut note foarte mici la concurs. Cum comenteaza interlocutorii nostri aceste rezultate si ce repercursiuni considera ca vor avea in timp puteti afla din sondajul urmator.

Iulian Orbeanu, Focsani

„Poate ca e vorba doar de calitatea invatamintului romanesc care a scazut mult in ultima vreme. Nu stiu ce a dus la aceasta scadere... Cert este ca va avea ca rezultat slaba pregatire a celor care vor trebui sa lucreze mai tirziu. Nu cred ca putem schimba aceasta situatie. Daca nu ai oameni pregatiti, cu ce sa formezi alti oameni? Din cauza sistemului ajung oameni nepregatiti pe post de profesor. Chiar daca ar fi solutii, nu stau la mina noastra. Noi ne dam cu parerea, dar masurile le iau ei. Nu se vrea sa avem oameni pregatiti. Tara ne vrea prosti...”

Florinel Dutu, pensionar, Focsani

„Nepregatiti... majoritatea au mers cu pile... cu din astea, dar daca le-a pus camere, le-a cam darimat sistemul. Daca sint mai slab pregatiti ca elevii... la ce sa ne asteptam?! La ce e in tara asta... nu ne mai mira nimic. Nu e numai in invatamint situatia, ci peste tot. Copiii vor avea de suferit... mai ales la tara. Acolo e pericol! La oras mai zici... parintii mai merg prin strainatate, le mai dau o pregatire... dar la tara e greu.”

Cosmin Mihalache, elev, Adjud

„De unii sintem multumiti, de altii nu. Unii profesori nu sint suficient de implicati, de pregatiti, dar cer de la noi ceea ce ei nu au stiut sa ne ofere. Cred ca in principal e vorba de dezinteres. Unii sint in virsta si nu mai au rabdare cu noi, cei tineri... probabil se gindesc la altceva... Putini profesori mai sint de 10. Nu sint foarte multe cadre didactice si astfel patrund tot felul de pensionari sau de tineri care nu si-au gasit locul in alta parte. Slaba pregatire a profesorilor se reflecta si asupra pregatirii elevilor. Daca profesorul nu isi da interesul, elevul de ce ar invata?”

Nela Aurosoaie, pensionara, Focsani

„Asa profesori, asa elevi... Sint in concordanta... Nu e bine... Acum 20, 30 de ani se invata, nu ca acum... Am vazut elev de liceu care nu stia tabla inmultirii. Asta nu se intimpla pe vremea lui Ceausescu. Cei care au iesit acum 20 de ani cu o diploma de profesor, de doctor, de orice, acela a luat-o pe merit si pe stiinta lui. Astazi nu se ia nimic pe stiinta. Erau profesorii mai implicati, dar si elevii aveau o teama, nu isi permiteau sa se duca fara teme facute la scoala. Daca nu erau corecti erau chemati parintii la scoala. Acum elevii beau, se drogheaza... E si vina profesorilor si a parintilor. Daca profesorii isi fac datoria doar pentru salariu si nu ii intereseaza daca elevii invata sau nu...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Dalida

Incepind de anul asta, cei care, chiar si dupa contestatii, ramin cu nota sub 5 la suplinire, nu mai au dreptul sa ocupe post, cel putin nu anul asta. Chiar am sa urmaresc cu interes rezultatele si ocuparea posturilor si daca este vreunul care ocupa post, desi avea sub 5 la suplinire, promit ca voi face plingere, pentru ca ma seaca PBR-ul (Pile, Bani, Relatii).

J
Dragi parinti, haideti veniti,
Ca noi sintem pregatiti,
Am muncit, s-am invatat,
Si cu 5 am promovat!
Asa ca din voi, copii,
Oameni zdraveni vom cladi,
Veti fi baza, temelie,
Pentr-o tara ragalie!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sandu, acum 4648 zile, 21 ore, 32 minute, 57 secunde
Ce va minunati ca curca-n lemne? De ce cei destepti nu se inscriu la examene pentru invatamant?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.