Jurnalism cetatenesc

Despre atacarea în justitie a hotaririlor asociatiilor de proprietari

Ziarul de Vrancea
8 aug 2011 871 vizualizări
AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

 Dupa cum se cunoaste, Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta, care are ca misiune apararea drepturilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritatile publice.
 Printre problemele ridicate în cadrul audientelor acordate în ultima vreme, s-a aflat si problema unor proprietari de apartamente, afectati de lucrarile de mansardare aprobate prin hotariri ale asociatiilor de proprietari la care nu au participat, hotariri care nu le-au fost comunicate, astfel încit nu le-au putut ataca în justitie, în termenul prevazut de lege. Fiind o problema de interes pentru un numar semnificativ de cetateni, la a carei rezolvare a contribuit si Avocatul Poporului, consideram utila prezentarea unor aspecte privind situatia actuala a reglementarilor în materie.
 O speta recenta, în care punctul de vedere al Avocatului Poporului a cintarit greu în balanta instantei, este cea solutionata prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 670 din 18 mai 2011, într-un dosar avind ca obiect si exceptia de neconstitutionalitate a art.26 din Legea nr.230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, exceptie ridicata în fata Curtii de Apel Bacau. Textul criticat este urmatorul: - Art.26:Daca o hotarire a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarire, în termen de 45 de zile de la adoptare.”  În motivarea exceptiei, autorii acesteia sustin ca legiuitorul a impus un termen de decadere de 45 de zile de la adoptarea hotaririi, hotarire de care ei n-au avut cunostinta, astfel încit nu se mai pot adresa justitiei.
 În punctul sau de vedere, Avocatul Poporului apreciaza ca reglementarea criticata este neconstitutionala, întrucit încalca principiul accesului liber la justitie consacrat prin art.21 din Constitutie si art.6 din Conventia  pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
 Însusindu-si punctul de vedere al Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a decis ca sintagma „de la adoptarea acesteia” din textul art.26 din Legea nr.230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este neconstitutionala. Prin urmare, de la data publicarii Deciziei Curtii Constitutionale în Monitorul Oficial al României, Partea I, si anume 16 iunie 2011, textul respectiv îsi înceteaza aplicabilitatea, ceea ce înseamna  ca termenul de 45 de zile curge de la data la care persoana lezata a luat la cunostinta de hotarire. Se restabileste astfel, în domeniu, cea mai importanta garantie a respectarii drepturilor omului, accesul liber la justitie.
 Reamintim ca persoanele care se considera lezate de autoritatile publice se pot adresa Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, care are ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea. Sediul nostru este situat în Galati, Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, în cladirea Camerei de Conturi. Va asiguram ca suntem întotdeauna  în slujba cetateanului si putem fi contactati telefonic la numarul 0236/32.00.10 si pe  e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acordam zilnic audiente, între orele 9 – 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 la 12.

Expert, Liviu COMAN-KUND


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.