Jurnalism cetatenesc

Pe carari de munte: Tabara VSD Junior de team-building

Ziarul de Vrancea
28 iun 2011 941 vizualizări
înainte de încheierea anului scolar, elevii clasei a V-a a Colegiului National Al. I. Cuza Focsani au raspuns prezent la propunerea Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu de a participa pentru trei zile la o tabara de team building.

A fost o experienta deosebita, atit pentru cei 26 de elevi participanti, pentru diriginta lor, dna profesor Loredana Diac, cit si pentru cei doi traineri, dra psiholog Cristina Rusu si dl Ioan Florea, presedinte al ADD "Focul Viu". Plini de entuziasm, cei 26 de elevi si insotitorii lor au pornit spre Tabara Galaciuc vineri, 10 iunie. Tabara a avut doua obiective principale: fixarea notiunilor de geografie fizica insusite de-a lungul unui an si dobindirea de notiuni noi prin aplicatii la orizontul local, precum si cresterea coeziunii colectivului prin exercitii ce vizeaza educatia non-formala.

Pentru aprofundarea notiunilor de geografie, dna profesor Loredana Diac a propus doua opriri de-a lungul vaii Putnei, la Bolotesti si la confluenta cu Zabala, in punctul numit "La Grumaz". Elevii au primit o serie de explicatii privind geologia, geomorfologia, hidrografia si elementele de biogeografie specifice regiunilor strabatute. Simbata a fost organizata o excursie in Rezervatia Naturala Cheile Tisitei si o vizita la Cascada Putnei, obiective de interes din Parcul Natural Putna - Vrancea. Copiii au fost captivati de frumusetea locurilor, au invatat cum trebuie sa se comporte intr-un areal protejat, au cintat si"¦au fost atenti la pastrarea curateniei in rezervatie! Unii dintre ei s-au indragostit de munte si au promis ca vor participa la expeditii montane ori de cite ori vor avea ocazia.

Veselia si interesul copiilor au fost permanent stirnite de activitatile propuse de cei doi traineri de la ADD "Focul Viu", care le-au oferit un program interactiv foarte bine pus la punct. Merita amintite activitatile care au avut menirea de a facilita o mai buna cunoastere reciproca prin pantomima, hobby sau "Blazonul meu", jocurile care au avut ca scop consolidarea increderii reciproce. Punctul culminant l-a reprezentat, duminica dimineata, exercitiul de coborire in rapel, care i-a incintat teribil pe micuti.

Buna dispozitie a fost asigurata si prin organizarea, simbata seara, a unei discoteci in incinta taberei.

"A fost distractiv", "solicitant, dar amuzant, ne-am distrat pe cinste", "am invatat sa avem incredere unii in altii, am invatat sa ne comportam ca un colectiv unit, in care trebuie sa ne ascultam si sa ne respectam reciproc" "" ne-au spus citiva dintre elevii participanti la tabara. Doamna diriginta ne-a marturisit ca "a fost o experienta unica, la care copiii au reactionat foarte bine. Nu s-au plins, s-au adaptat foarte bine programului, au fost extrem de sinceri si deschisi la nou. Fiind un colectiv format relativ recent si destul de eterogen, mi-am dorit mult sa gasesc o formula optima pentru a-i apropia, pentru a le forma o serie de deprinderi care sa-i faca sa reactioneze ca un intreg. Traim intr-o societate care promoveaza individualismul si acest lucru nu este benefic nici pentru noi, ca persoane, nici pentru comunitatea careia ii apartinem.

Acesti copii trebuie sa fie pregatiti sa reactioneze in cazul unor situatii limita, a unor dezastre naturale sau antropice; ei trebuie sa stie ca atunci cind vor intinde o mina de ajutor, cineva ii va prinde si ca, la rindul lor pot fi un punct de sprijin pentru oamenii din jurul lor, cunoscuti sau nu. Aflind toate acestea, dl Silviu Plesa- Patrascan, parinte al uneia dintre elevele acestui colectiv, mi-a vorbit de activitatile desfasurate de Asociatia «Focul Viu» si a facilitat incheierea unui parteneriat intre colegiul nostru si acest ONG. Trainerii au fost grozavi, s-au implicat cu tot sufletul si au fost foarte apropiati de copii. Pentru tot ce au facut, le multumesc! Avind acum un exemplu concret, voi promova in Colegiul National «Al. I. Cuza» acest tip de tabere, in parteneriat cu ADD «Focul Viu»". Iar noi le dorim elevilor din clasa a V-a a CNAIC vacanta placuta si sa-i revedem, cit mai curind, pe poteci de munte!


Profesor diriginte Loredana Diac







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.