Jurnalism cetatenesc

Unde fugim de-acasa?

Ziarul de Vrancea
17 mai 2011 863 vizualizări
Cel mai mic parc national din Romania

Se afla in judetul Vilcea si se numeste Buila-Vinturarita, cu o suprafata de 4186 ha. E un adevarat colt de rai cu o buna administrare, asezat in zona montana a Vilcii, cu cel mai inalt virf de 1885 m. Dintre numeroasele atractii amintim: minastirile Arnota, Bistrita, Frasinei, schituri, biserici rupestre. Exista 4 sectoare de chei si peste 100 de pesteri. Se gasesc peste 23 de tipuri de habitate.

Un element interesant il reprezinta cele peste 28 de specii de orhidee, chiar daca, la fel de bine, se afla si pajisti montane.

Buila-Vinturarita va face parte din reteaua Europeana Natura 2000. In cadrul parcului e o retea de trasee turistice montane marcate si amenajate integral, oferind turistilor posibilitatea vizitarii lui si a obiectelor naturale. Peisajele iti taie rasuflarea. Biodiversitatea e deosebit de valoroasa, datorita izolarii masivului montan.

Se pot practica sporturi specifice zonelor montane: escalada, speologie sportiva, trekking, mountain-bike.

Ecosistemele montane sint aproape neatinse de interventia umana. Cei care au infiintat parcul sint oameni cu suflet mare, care iubesc natura si care vor sa lase ceva in urma lor. Se numesc Asociatia Kogayon, creata cu scopul protectiei mediului si are sediul in Costesti-Vilcea. Ei si cu Regia Nationala a Padurilor se ocupa de acest parc national. Lungimea parcului este de 14 km si urmareste o culme calcaroasa a Capatinii.

In cadrul si in zona parcului se pot efectua urmatoarele activitati: drumetii in natura, drumetii tematice, speoturism, tabere de creatie, cicloturism, fotografie in natura, parapanta, explorarea ecosistemului.

Programele de iarna mai includ: plimbari cu atelaje trase de cai sau ciini, observarea animalelor salbatice sau turism de sejur in pensiuni agroturistice de sarbatori.

In orice sezon, daca doriti o iesire adevarata in natura, o vacanta sanatoasa si mult aer curat, Buila-Vinturarita va asteapta.

Informatii suplimentare pe www.buila.ro


Claudiu Adrian Mitut


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.