Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
14 mar 2011 918 vizualizări
Implicarea Avocatului Poporului în apararea drepturilor unor categorii de persoane care au suferit de pe urma comunismului

Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi, isi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avand ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea.

Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta, care are ca misiune apararea drepturilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

Printre problemele ridicate in petitiile primite si in cadrul audientelor acordate in ultima vreme, s-a aflat si problema cuantumului despagubirilor cuvenite unor categorii de persoane care au suferit de pe urma comunismului. Fiind o problema de interes pentru un numar semnificativ de cetateni, pentru a carei rezolvare a actionat Avocatul Poporului prin ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, consideram utila prezentarea unor aspecte, de mare importanta practica, privind situatia actuala a reglementarilor in materie.

în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a din Legea nr.221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 "" 22 decembrie 1989, orice persoana care a suferit, in perioada respectiva, condamnari cu caracter politic sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii pana la gradul al II-lea inclusiv pot solicita instantei acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit. Cuantumul acestor despagubiri se stabileste de instanta de judecata, fara a fi limitat de vreun text legal.

în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.446 din 1 iulie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr.62/2010, care modifica Legea nr.221/2009, in sensul plafonarii cuantumului despagubirilor pentru prejudiciul moral suferit. Mai precis, s-a stabilit o limitare a cuantumului despagubirilor acordate persoanelor condamnate politic pentru prejudiciul moral suferit, in functie de categoria din care fac parte, astfel: pentru persoana care a suferit condamnarea "" 10.000 de euro; pentru sotul/sotia si descendentii de gradul I "" 5.000 de euro; pentru descendentii de gradul II "" 2.500 de euro. Limitarea se aplica numai cererilor pentru a caror solutionare nu a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva, pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

împotriva modificarilor aduse de ordonanta citata, Avocatul Poporului a ridicat exceptia de necostitutionalitate, pe considerentul esential ca instituirea unui tratament distinct, intre persoanele indreptatite la despagubiri, in functie de momentul in care instanta de judecata a solutionat cererea lor, incalca prevederile art.16 alin. (1) din Constitutie privind egalitatea in drepturi. Curtea Constitutionala a admis exceptia ridicata de Avocatul Poporului, prin Decizia nr.1.354, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.761 din 15 septembrie 2010.

Pe de alta parte, si Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.5 alin. (1) lit. a teza intai din Legea nr.221/2009, text care constituie suportul legal pentru acordarea de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit de persoanele persecutate in perioada comunista. Prin Decizia nr.1.358, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.761 din 15 septembrie 2010, Curtea Constitutionala a admis exceptia, principalul considerent fiind ca prevederile criticate contravin art.1 alin. (3) din Constitutie, potrivit caruia dreptatea este valoarea suprema a statului de drept, democratic si social, deoarece instituie despagubiri care nu pot fi considerate drepte, echitabile si rezonabile. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Curtea a retinut ca, in domeniul acordarii de daune morale persoanelor persecutate din motive politice in perioada comunista, exista deja reglementari paralele celei criticate, si anume, Decretul "" lege nr.118/1990, republicat si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.214/1999, cu modificarile si completarile ulterioare. în baza acestora, s-a acordat deja persoanelor persecutate satisfactia de ordin moral, pe de o parte, prin chiar recunoasterea si condamnarea masurii contrare drepturilor omului la care au fost supuse si, pe de alta, prin acordarea unor compensatii materiale.

Pentru a intelege situatia creata, aratam ca, potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata in anul 2010, dispozitiile declarate neconstitutionale se suspenda de drept, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale si, daca in termen de 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, acestea isi inceteaza efectele juridice. Drept urmare, in prezent, atat prevederile Ordonantei de urgenta nr.62/2010, prin care se plafoneaza cuantumul despagubirilor pentru prejudiciul moral suferit de persoanele persecutate in perioada comunista, cat si prevederile art.5 alin. (1) lit. a teza intai din Legea nr.221/2009, care constituie suportul legal pentru acordarea de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit de aceste persoane, si-au incetat efectele juridice. Aceasta inseamna ca toate procesele si cererile in materie, pentru a caror solutionare nu a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva, raman fara baza legala. în acest fel se creeaza o crasa inechitate intre aceasta categorie de solicitanti si cei care au ajuns sa beneficieze de despagubiri stabilite prin hotarari judecatoresti definitive. Aceasta situatie, inacceptabila intr-un stat de drept, democratic si social, trebuie grabnic rezolvata de Parlament, respectiv de Guvern, in spiritul solutiilor si considerentelor deciziilor Curtii Constitutionale invocate.

Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10, pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro si acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cand programul este de la 9 "" 12.


Expert, Liviu COMAN-KUND





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.