Jurnalism cetatenesc

Escapada franceza in numele lui Bachus

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 577 vizualizări
Cum serbeaza francezii «vinul de Jura» in orasul infratit cu Panciul din 1991 u o colaboratoare a ziarului nostru relateaza cum se organizeaza un festival al vinului intr-o regiune viticola de prestigiu din Franta

Va veti intreba cu siguranta ce poate determina un francez sa petreaca un weekend in afara Parisului? Raspunsul este surprinzator: un vin bun sau un restaurant de renume, intr-o regiune uitata de lume. Francezii sint reputati pentru gastronomia lor si pentru vinurile alese.Vinurile Bordeaux sau de Bourgone sint cunoscute si apreciate in toate colturile lumii. Iar miliardarii sint tentati sa plateasca sume considerabile pentru a surprinde prietenii cu un vin din aceasta gama. Invitatia unor prieteni parizieni de a descoperi vinurile de Jura m-a surprins. Desi eram putin sceptica am acceptat, iar emotia unei descoperiri fantastice nu s-a lasat asteptata. Aceasta descoperire privilegiata merita sa o impartasesc cititorilor vrinceni. De ce? Pentru simplul fapt ca orasul vrincean Panciu este infratit cu cetatea franceza in care acest eveniment prestigios are loc, numita ARBOIS. Cultul religios al vinului a apropiat aceste doua comunitati de 20 de ani, respectiv din anul1991. ARBOIS este situat in zona Franche Comte a Frantei, iar 80 de viticultori regionali ofera intr-un mod traditional posibilitatea de a descoperi vinurile lor in fiecare an. Va veti intreba ce este atit de surprinzator? Vinul de Jura este tinut timp de sase ani in butoaie si doar dupa aceea degustat intr-un ritual inconturnabil. Asadar, in acest an se propunea turistilor «Colectia Jura» din anul 2004. Pentru ca acest eveniment sa fie o reusita, totul este organizat minutios cu luni inainte si parteneri de renume participa la sponsorizarea lui: canale de televiziune locale si nationale, ziare foarte bine cotate in Franta, primariile din zona, bisericile locale, banci.


Programul evenimentului


Evenimentul se deruleaza timp de 2 zile, anul acesta fiind pe 5 si 6 februarie. In functie de bugetul alocat evenimentului biletul de intrare este propus la un pret rezonabil. Anul acesta accesul a costat 12 euro si includea 10 degustari de vin si un pahar de sticla suvenir, cu inscriptia evenimentului. Simbata, incepind cu ora 12.00, erau deschise oficial pivnitele si intre un curs de bucatarie de initiere, o vinzare la licitatie de un vin millesim nu aveai timp de pierdut. Muzicantii anima strazile orasului intr-un ritm de petrecere, iar vinul ghiurghiuliu curge cu generozitate in pahare la restaurantele in aer liber propuse ad-hoc, intre prieteni sau comercianti. Turistii mai curajosi se aventureaza cu un pas de dans, imitind timid localnicii petrecareti. Pivnitele sint numerotate si repede faima celui mai gustos dintre vinuri este divulgata. Cu harta in mina te plimbi pe strazile pietruite avind impresia ca vei descoperi marele Gral; comoara tainica de JURA. Daca spargi paharul de sticla toti cei din jur se indigna cu un «vai!!!» spus din inima, dar nimeni nu va renunta la paharul sau caci legenda spune ca o data ce ai pierdut cioburile nu mai esti in putere de a degusta vinul. Din fericire, am trecut cu succes proba. Duminica este ziua de prestigiu caci o liturghie in cinstea vinului si a vitei de vie numita «Ofranda vinului Galben» este celebrata. Cortegii colorate de viticultori defileaza in tinute medievale, iar oficialitatile petrec la un loc cu turistii. La prinz se deshid din nou pivnitele si, timp de sase ore, invitatii se amuza cu descoperirea celei mai nobile picaturi de vin. Cu siguranta ma voi reintorce in acest paradis dedicat vinului si cu alte ocazii, iar voua va adresez aceeasi invitatie pe care Louis Pasteur, ambasador al acestei regiuni, o facea apropiatilor: «Vino, aici draga prietene, caci nu vei gasi nici hectare de parc, nici turnuri de castele, ci doar un tinut de basm, in mijlocul unei familii care te va adora, cu o ospitalitate de care nu te vei vindeca». Mai multe informatii puteti gasi pe www.jura.vins.com sau la pagina dedicata pentru Office de Tourisme D"â„¢ Arbois. Orasul Arbois are eticheta de «Europeean Destinations of Excellence».


Corespondenta speciala de la Paris de la Nausica Baciu





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.