Jurnalism cetatenesc

Ar trebui sa aiba prioritate

Dana Chiorescu
30 ian 2006 673 vizualizări
Doi tineri cu handicap de gradul I asteapta de 3 ani o casa. Alaturi de fetita lor si multe alte rude, locuiesc intr-o camaruta din Odobesti si le vine foarte greu sa faca naveta la Focsani pentru tratament. Desi li se promite ajutorul, edilii invoca lipsa unei locuinte disponibile. Cum comenteaza aceasta situatie interlocutorii nostri si ce sanse acorda unei persoane cu handicap sa se integreze in societate, puteti afla din sondajul urmator.

Niculina Cristea, 54 de ani, pensionara, Focsani


"Mai greu pot primi unii ca ei. Primesc altii, nu cei handicapati, sau cu probleme, sau cu copii... Cei care chiar au nevoie nu primesc. Persoanele cu handicap ar avea sanse sa se integreze in societate daca s-ar lupta mai mult pentru ei cineva. Depinde ce handicap au si se poate gasi un loc de munca pe masura posibilitatilor lor. Nici noi nu prea ii ajutam. Am devenit cam indiferenti din cauza saraciei. Nu e rea vointa ci, din cauza problemelor noastre cotidiene. Cel mai bun si mai potrivit ajutor ar veni din partea primariei, nu din partea particularilor. Acestia dau acolo, o suma, dar banii se cheltuie si ei tot amariti ramin."


Artemiza Melita, 59 de ani, pensionara, Focsani


"Am citit in ziar. Altii primesc, nu unii ca ei, desi ar trebui sa aiba prioritate. Trebuie sa li se dea toata atentia. Pacat ca nu se gaseste o locuinta si pentru ei. Spun ca nu au de unde. Ar trebui sa li se dea si lor un loc de munca. Spre exemplu, patronii care sint acum, ar trebui sa faca si ei un bine, pentru ca au cu ce, si au din ce. Sa ii ajute, ca cel mai mare ajutor ar fi un loc de munca. Un loc de munca, o casa... Primaria ii ajuta tot pe aceia bogati, nu pe cei saraci. Ar trebui sa aiba de unde, la citi bani dadeau pe artificii, aiurea, puteau cu banii sa ajute oamanii saraci."


Anonima, 23 de ani, confectionera, Faraoane


"Si normal ca ar trebui ajutati. Daca statul nu le ofera ajutorul, cine altcineva sa o faca? Nu au sanse sa duca o viata normala pentru ca nu ii ajuta nimeni, societatea nu ii ajuta. Daca i-ar ajuta, ar avea o viata mai buna. Sansele lor sint mici sau aproape de zero. Nu i-a ajutat nici natura, nu ii ajuta nici oamenii."


Ionel Ilie, 42 de ani, muncitor, Focsani


"Nici nu stiu ce sa va zic. Astia de sus, din Parlament ar trebui sa se ocupe mai mult. Nu au pentru ca nu le ajunge lor, de asta nu au. Nu vedeti ce haos este in tara asta a noastra? Nu au nici o sansa sa duca o viata normala. Statul trebuie sa le dea de munca. La patroni... munca multa si bani putini. Nu le pasa lor de problemele oamenilor."


Nicoleta Rafaila, 38 de ani, confectionera, Focsani


"Trebuie sa se duca la primarie. Cine sa le dea altcineva? Am citit despre cazul lor in ziar. Am inteles ca au primit locuri de munca, domnul Bacinschi le-a gasit ceva de facut. Fiind cu handicap, poate intelegeau cei de acolo si le dadea ceva mai usor de facut, ceva care sa poata face si ei. Eu cred ca bunavointa a fost, au vrut sa ii ajute. Depinde de handicap, daca acestia oameni pot trai normal sau nu. Daca e mai grav, nu prea se poate, ca le trebuie insotitor. Daca nu e grav, si la ei am inteles ca nu e asa grav, se mai descurca. Mai sint niste legi, niste conditii... Unii ii privesc, ii trateaza normal, altii se uita de sus... Depinde de sufletul omului. Mai sint si oameni mai fuduli si considera ca nu trebuie sa ii bage in seama ca sint handicapati. Sint tot felul de oameni."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.