Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
7 oct 2010 620 vizualizări
Despre efectele ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre Avocatul Poporului

în contextul masurilor de austeritate, determinate de actuala criza economica, Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de urgenta nr.63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, ordonanta care a determinat masive reduceri de personal la nivelul autoritatilor si institutiilor publice locale. Mai multe persoane, afectate de aceste masuri, au aflat de Comunicatul de presa din 12 iulie 2010 al Avocatului Poporului privind sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta nr.63/2010, motivul de fond fiind incalcarea principiilor constitutionale ale administratiei publice locale. Drept urmare, ne-au solicitat, in cadrul mai multor audiente, precizari privind consecintele actiunii Avocatului Poporului. Avind in vedere ca aceasta problema prezinta un larg interes, din cauza impactului produs de Ordonanta de urgenta nr.63/2010, atit la nivelul judetelor, cit si al municipiilor, oraselor si comunelor, vom prezenta, in cele ce urmeaza, efectele ridicarii exceptiei de necostitutionalitate.

Prima precizare care se impune este ca, pina la data redactarii acestui material, Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat asupra exceptiei ridicate de catre Avocatul Poporului. Astfel, apare prima intrebare: Ce se intimpla intre data sesizarii Curtii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a deciziei prin care s-a solutionat speta. Ei bine, din punct de vedere juridic, nu se intimpla nimic. Ordonanta este in vigoare si produce efecte depline.

Pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala are la dispozitie doua optiuni: admite, in tot sau in parte, exceptia ori o respinge.

în caz ca o admite, se face aplicarea art.147 din Constitutie. Potrivit prevederilor acestuia, dispozitiile ordonantelor in vigoare, constatate ca fiind neconstitutionale, sint suspendate de drept, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale. Daca in termen de 45 de zile de la aceasta data, Guvernul nu pune de acord dispozitiile neconstitutionale cu prevederile Constitutiei, acestea isi inceteaza efectele juridice. Sub aspect practic, lipsirea de temei constitutional a ordonantei are ca efect incetarea de drept a actelor administrative subsecvente date in aplicarea ei. Aceasta se constata de catre autoritatea emitenta sau de catre instanta de judecata. în cazul Ordonantei de urgenta nr.63/2010, toate actele administrative subsecvente, inclusiv hotaririle consiliilor locale si judetene de reducere a personalului, ar fi lovite de nulitate.

Daca exceptia de neconstitutionalitate este respinsa, ordonanta produce efecte depline in continuare.


Expert, Liviu COMAN-KUND



  • Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi, isi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avind ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea.

    Avocatul Poporului este o autoritate publica autonoma, care are ca misiune apararea drepturilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Pentru a-si putea indeplini misiunea, Avocatul Poporului a fost dotat de Constitutie cu instrumente juridice specifice, printre care si capacitatea de a declansa controlul constitutionalitatii legilor.

    Persoanele care se considera lezate de autoritatile publice trebuie sa stie ca Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului este intotdeauna in slujba cetateanului, poate fi sesizat printr-o petitie scrisa si poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10 si pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro; de asemenea, acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 la 12.




  • În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.