Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 521 vizualizări
DESPRE îNCALCAREA DREPTULUI LA MUNCA

Pe Bulevardul Marea Unire, zona Faleza Dunarii, in cladirea Camerei de Conturi, isi desfasoara activitatea Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului, avind ca raza de competenta judetele Braila, Galati, Vrancea si ca principala misiune apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

Putem afirma ca efectele crizei economice se resimt si la nivelul problematicii petitiilor ce ne sint adresate, deoarece am fost sesizati, in cadrul audientelor din ultima vreme, cu incalcari ale dreptului la munca, neintilnite anterior. Acestea prezinta o gravitate deosebita deoarece afecteaza relatiile de munca, relatii vitale pentru societate si pentru marea majoritate a oamenilor, motiv pentru care fac obiectul reglementarilor internationale, constitutionale, legale si ale contractelor colective de munca. în acest cadru juridic, dreptul la munca, cu toate ca poate fi formulat sintetic simplu, "dreptul lucratorului de a-si cistiga existenta prin munca liber consimtita", este un drept deosebit de complex. Noi ne vom limita doar la doua fatete ale acestui drept, si anume: stabilitatea in munca si protectia sociala a muncii. Am facut aceasta optiune deoarece incalcarile care ne-au fost sesizate, referitoare la persoane incadrate cu contract de munca pe perioada nedeterminata, se inscriu in acest perimetru: concedieri abuzive si neplata drepturilor salariale.

Pentru asigurarea stabilitatii in munca si a protectiei sociale a muncii functioneaza o interventie statala protectiva, in favoarea angajatului. Garantia statala a stabilitatii in munca o constituie stabilirea limitativa prin lege (Codul Muncii "" Legea nr.53/2003 cu modificarile ulterioare) a cazurilor in care si a motivelor pentru care incetarea raporturilor de munca poate avea loc din initiativa si din vointa unilaterala a angajatorului, precum si reglementarea formelor de control si a sanctionarii concedierilor ilegale. La modul general, orice angajat trebuie sa stie ca decizia de concediere se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda toate precizarile prevazute in mod expres de lege, de la caz la caz. Atragem atentia insa ca in practica se intilnesc numeroase cazuri de concedierea mascata. Aceasta practica frauduloasa consta in determinarea salariatului, prin presiuni sau profitind de ignoranta acestuia, sa-si dea acordul pentru incetarea contractului de munca sau sa o ceara el insusi. în aceste cazuri, salariatul este pagubit prin faptul ca nu beneficiaza de preaviz si nici de masurile de protectie prevazute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea angajarii fortei de munca, iar viciul de consimtamint este greu de dovedit in justitie.

Cea de a doua categorie de incalcari ale dreptului la munca, mai des intilnita, se refera la neplata drepturilor salariale. Aceasta poate imbraca forma simpla a nerespectarii termenelor de plata a salariilor sau forma insidioasa a suspendarii nedeclarate a activitatii, implicit a platii drepturilor salariale, cu incalcarea prevederilor art.53 din Codul Muncii, care obliga angajatorul sa plateasca salariatilor, in cazul intreruperii temporare a activitatii, o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza.

în final, precizam ca cea mai puternica garantie a respectarii drepturilor angajatului impotriva abuzurilor angajatorului este accesul liber la justitie. Potrivit Codului Muncii, instanta de judecata are puterea de a anula actele ilegale ale angajatorului si de a-l obliga la plata despagubirilor corespunzatoare repararii integrale a prejudiciilor suferite de angajat. Drept urmare, daca apreciati ca angajatorul v-a incalcat dreptul la munca, va sugeram sa apelati deindata, pentru a nu pierde termenele, la serviciile unui avocat, membru al unui barou din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, pentru a va apara drepturile in justitie. Daca nu dispuneti de banii necesari, puteti beneficia de ajutor public judiciar, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008. Formele sub care se poate acorda ajutorul public judiciar includ si plata onorariului unui avocat ales pentru asigurarea asistentei juridice si a reprezentarii in justitie. Cuantumul acestui ajutor nu poate depasi suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la, nivelul anului in care a fost formulata cererea, iar pentru persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele 2 luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

Nu trebuie sa uitati ca Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10, pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro si acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 pina la 12.



Expert, Liviu COMAN-KUND


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.