Jurnalism cetatenesc

Ginduri de la suflet la suflet

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 1789 vizualizări
CU PLECACIUNE, DOMNULE PROFESOR,

L-am cunoscut pe dl. profesor Vasile Tomescu in anul 2000 cand, interesat fiind de istoria invatamantului vrancean, am aflat de munca Domniei sale pentru propasirea scolii vrancene, atat ca dascal, cat si ca efort in comitetul de conducere al CAR invatamant, Focsani. Am avut multe intalniri cu dl prof. Vasile Tomescu. în anul 2002 i-am luat un interviu pentru publicatia Varstele scolii, a dascalilor vranceni in care notam urmatoarele: ,,Dl Vasile Tomescu, la 92 de ani ai sai, ni se infatiseaza ca un adevarat patriarh al dascalilor vranceni. înalt ca un brad, drept ca lumanarea, tinuta impecabila, elegant si distins - pare ca infrunta varsta si timpul. Are pasul apasat si sigur. Se insoteste de un toiag, pe care-l poarta ca pe un blazon al varstei, fara sa-i fie neaparat, de ajutor".

Dl Vasile Tomescu s-a nascut la 20 ianuarie 1910, in Comuna Popesti din fostul judet, Ramnicul Sarat, din parintii: Ioan - notar si apoi grefier la Judecatoria de Pace, Cotesti si Alexandrina. A urmat cursurile Scolii Normale ,,Principele Carol" din Focsani. A debutat ca invatator titular la Vasui (azi Vrancioaia). A lucrat apoi, la Straoane de Sus, Pufesti, Marasesti si, ulterior, la Focsani, in invatamantul special ,,pentru copii neauzitori, ca profesor specialist fono-pedagog, dupa o prealabila pregatire in domeniu".

Trebuie precizat ca invatamantul special a fost adevarata pasiune a dlui Tomescu. De la Scoala Speciala din Focsani (azi Centrul de Educatie Incluziva ,,Elena Doamna"), s-a si pensionat. De la aceasta scoala, dl Tomescu, ne-a evocat o intamplare impresionata: ,,Peste ani, am organizat cea dintai serbare de sfarsit de an scolar din viata acestei institutii. S-a prezentat un program artistic cu elevii, exclusiv prin folosirea vorbirii orale, la serbare fiind invitati sa participe si parintii lor. Ce emotii si bucurii puteau fi mai puternice decat in clipele cand vedeam cum unele mame isi stergeau sirul de lacrimi ce li se prelingeau pe obraji, auzindu-si copilasii rostind corect, cu glas tare, scurte poezii sau interpretand unele scenete"?

A fost director la Scoala Elementara din Marasesti, a fost prizonier rusi ,,unde am aflat foarte bine ce inseamna comunismul". între anii 1950-1952 a fost seful Sectiei de invatamant (azi I. S. J.), de unde a fost eliberat la cerere: ,,M-au chemat, mi-au dat cheile biroului, mi-au dat carnet rosu de partid, dar m-au dat afara dupa demisie, luandu-mi si carnetul de partid".

Din anul 1948, pe langa munca didactica, a desfasurat o prodigioasa activitate in comitetul de conducere al CAR învatamant Focsani. Pentru ca a dorit ca urmasii sa nu uite munca si truda inaintatilor, a editat impreuna cu notarul Enache Anghelache si regretatul prof. Vasile Stan, lucrarea ,,O casa si niste oameni", o micromonografie a C.A.R. învatamant Focsani.

* * *

Din anul 2002, cand i-am promis ca-l vom sarbatori la centenar"¦, si pana astazi, dl Vasile Tomescu a fost un permanent colaborator al Casei Corpului Didactic ,,Simion Mehedinti", Focsani, al tuturor dascalilor vranceni prin publicatia Varstele scolii, unde a colaborat cu asiduitate.

De la domnia sa am aflat lucruri care, altfel, ar fi intrat in uitare. Am aflat care a fost contributia publicatiei ,,Framantari didactice - tribuna de lupta spirituala si profesionala" (1924-1946), la formarea profesionala a dascalilor putneni; am aflat lucruri interesante despre Cercurile culturale, inaintasele cercurilor pedagogice de astazi; am aflat rosturile Bancii învatatorilor ,,Cultura Poporului", al carei urmas este CAR-ul de azi. Am aflat despre abuzurile facute de comunisti asupra scolii: ,,Razboiul, dar mai ales puterea comunista au maturat toate straduintele noastre. Asociatia învatatorilor si revista au fost desfiintate, bancile populare, de asemenea. în 1946, Banca s-a transformat in C.A.R., pusa sub conducerea Sindicatului Muncitorilor din învatamant, in fapt, o structura politica ce urmarea distrugerea acestei forme de intrajutorare".

Am aflat, de asemenea, ca in acest tinut au fost dascali de mare calitate profesionala si morala, am aflat lucruri pe care nu le gasesti in carti. Am aflat ca Petre Mironescu-Mera, un mare dascal, a gresit cochetand cu politica - aviz amatorilor: ,,Era un element bun. A fost invatator, apoi a dat diferente la liceu, a facut facultatea si a ajuns profesor de pedagogie. A intrat in politica, in Partidul Socialist (Stefan Voitec). Intrand in dizgratia comunistilor, a facut detentie politica"¦".

Silviu Mandachescu (1889-1928), un personaj tragic, nascut in anul intrarii in eternitate a Eminescului si plecat in lumea umbrelor la numai 39 de ani, ca si poetul nostru national. Director al Scolii Normale ,,Principele Carol" din Focsani, amenintata cu desfiintarea din lipsa de spatiu. ,,A rezolvat in scurt timp problemele administrativ-gospodaresti ("¦). De remarcat este faptul ca, pana la construirea acesteia, a locuit in incinta scolii, intr-o singura camera, desi avea familie, si aceasta pentru a fi permanent in mijlocul evenimentelor, coordonand si supraveghind efectuarea diverselor activitati ce se derulau pe parcursul timpului. Era prima dovada a sacrificiului pe care il facea in interesul scolii pe care o conducea", fapt care i-a adus moartea prematura: ,,Sunt bolnav de o boala incurabila. Mi-au provocat-o neglijenta si excesul de zel; neglijenta ca nu m-am ingrijit la timp, excesul de zel fiindca am muncit ca un disperat" (cf. testamentul lui S.M.).

Galeria dascalilor vranceni continua cu: Gheorghe Dimitriu (1885-1956) - ,,a facut parte din categoria de oameni care, din modestie si etica, n-au cautat niciodata, sub nici o forma, sa-si evidentieze meritele, continuand sa taca si sa faca, stiind ca numai munca si rezultatele definesc personalitatea cuiva"; Dumitru-Mitache Dulgheru (1905-1996) - ,,Temperament vulcanic, curajos, corect si cinstit, lua totdeauna pozitie combativa impotriva nedreptatii, indiferent din partea cui ar fi venit, simplu cetatean sau autoritate publica"; Achim Stoia (1910-1973) profesor universitar, folclorist si compozitor - ,,Era sociabil, comunicativ si de o maniera politicoasa cu interlocutorul. Fata de elevi avea o atitudine demna, fara a fi rigida, intrucat era iubit si stimat. îsi iubea profesia, dar marea sa pasiune era de arta muzicala si, cu precadere, cea corala ("¦). în ceea ce ma priveste, ii voi pastra o calda si vie amintire: Anii trec si timpul zboara/ Lasand urme-n mersul lor/ Si in suflet, si in inimi,/ Si pe chipul tuturor!"¦"; Profesorul-prozator Constantin Apostol (1904-1985) - ,,Prozatorul, chiar daca nu este singurul, face totusi parte dintre putinii care au abordat, exclusiv, tematica podgoriei si a podgorenilor, cu viata si mentalitatea lor specifice. ("¦) Alaturi de alti dascali-condeieri - Ion Ciocarlan, Alexandru Arbore, Ion Diaconu, Petrache Dima si altii, C. Apostol merita sa fie asezat in Galeria Cadrelor Didactice de Frunte din Vrancea spre a dainui in constiinta generatiilor prezente si viitoare".

Iata ce ne-a transmis de-a lungul timpului in discutii si in paginile publicatiei Varstele scolii, modele la care sa ne raportam in munca noastra, in atitudinea fata de colegi, fata de trecut sau fata de viitor, indemnul de a pastra si a cultiva aceste modele.

La varsta Domniei sale, Vasile Tomescu are inca o minte sclipitoare, are forta sa se entuziasmeze de lucrurile bune care se mai petrec la noi, sa dea sfaturi si sa incurajeze atunci cand ceva nu merge pe fagasul normal. Are puterea sa ierte, caci ,,numai in pomul cu roade se arunca cu pietre": ,,A ierta este crestineste./ A uita este omeneste./ Dar a ierta fara a uita e o datorie/ Pentru cel ce respecta principiile omeniei!"

El insusi un model demn de urmat, Domnul Tomescu a traversat cu demnitate si cu stoicism, cele mai dramatice momente din istoria poporului roman: ofiter in al doilea Razboi Mondial, prizonier in Est, a supravietuit razboiului rece si ciumei rosii.

Astazi statura morala a patriarhului, intru dascalie, Domnul Vasile TOMESCU se inalta tot mai sus, ca un adevarat model de moralitate, constiinta, verticalitate, sarguinta, corectitudine si profesionalism.

La inceputul celui de al doilea veac de existenta, ne inchinam cu plecaciune in fata faptelor Domniei voastre si va uram ani multi cu sanatate, cu bucurie si cu pace sufleteasca!


Costica NEAGU,

Asociatia ,,Simion Mehedinti",

Focsani



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 16 ore, 51 minute, 16 secunde
Felicitari pt articol! Respectul meu pt asemenea om!
, acum 739408 zile, 16 ore, 51 minute, 16 secunde
NUMAI GANDURI BUNE SI TOATA STIMA PENTRU DOMNUL PROFESOR.O INTREBARE TOTUSI SE INPUNE:UNDE LOCUIESTE DOMNUL PROFESOR SI CE VENITURI ARE?O CURIOZITATE JUSTIFICATA,ASTAZI CAND DASCALII NOSTRI SUNT citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.