Jurnalism cetatenesc

Democratia este o forma de guvernare detestabila!

Ziarul de Vrancea
30 ian 2009 1308 vizualizări
Asta e parerea mea!

Ascultarea telefoanelor - o practica la ordinea zilei in regimurile de tip totalitar. Mai nou uzitata si in democratiile cele mai puritane.

Dar ce inseamna democratie? Avind experienta regimului comunist, am putea fi tentati sa credem, prin comparatie, ca democratie inseamna, in termeni maniheisti, un simplu "mai bine". De ce? Pentru ca este intemeiata in primul rind pe libertate, ce-i drept, una de multe ori prost inteleasa. Winston Churchill proslavea democratia tocmai pentru ca valorile ei au la baza libertatea. El spunea: "Eu am dreptate si tu nu ai dreptate. Pentru dreptul tau de a nu avea dreptate eu sint gata sa mor". ...romantic. Dar se poate vorbi despre democratie ca un regim de guvernare cu caracter ingenuu, ca despre o fata mare la adresa careia orice banuiala ar fi sinonima cu erezia? Nici pe departe. Acelasi Winston Churchill afirma un punct de vedere mai echilibrat si mai apropiat de realitate: "Democratia este o forma de guvernare detestabila. Dar este cea mai buna din cite exista". Asadar, ne putem increde in faptul ca practica ascultarii telefoanelor este necesara pentru consolidarea securitatii statului, implicit a fiecaruia dintre cetatenii lui? E de discutat, dar un semnal de alarma trebuie tras! Pentru ca ideea este nobila, dar cei care o pun in aplicare sint tot oamenii, iar natura umana este una usor coruptibila. Mai ales cind sistemul creaza asemenea pirghii de detinere a puterii. Cu alte cuvinte intentiile sint bune, dar mai stim ca drumul spre iad cu astfel de intentii este pavat.

Si mai cred ceva. Ca daca tot se doreste o astfel de practica, nu vad rostul pentru care s-ar face publica. Democratie, democratie, dar dreptate mai avea Machiavelli cind spunea ca ratiunea de stat trebuie sa aiba in vedere o alta morala decit cea a individului. (vezi cazul rapirii jurnalistilor romani din Irak). Ca doar nu se gindeste cineva ca un stat joaca doar cu cartile pe masa, asa cum pare la prima vedere prin expunerea publica a anumitor subiecte de interes national. Iar celor care mai cred ca nu ar trebui sa ne facem griji in legatura cu reactualizarea practicilor comuniste pe considerent ca acum sintem parte integranta a Europei, le amintesc doar de afacerea "Watergate", cind presedintele american Nixon a demisionat din cauza musamalizarii tocmai a unui caz de ascultare a telefoanelor. Si nu-mi amintesc ca Statele Unite sa fi fost vreodata soviete.


Bogdan Constantin


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.