Jurnalism cetatenesc

Decalogul lui Vintila

Ziarul de Vrancea
29 ian 2009 939 vizualizări
Idei vechi pentru oameni noi

Suparat pe modul defectuos de gestionare a problematicii energetice in Focsani si in tara, propun analiza, dezbaterea si legiferarea urmatoarelor idei:


1. Elaborarea unei OUG (HG) prin care datornicii de la blocuri catre furnizorul de caldura sa fie scutiti de plata penalizarilor acumulate daca in perioada 01.04 - 01.10.2009 achita integral datoria. In aceasta perioada se suspenda procesele pe rol ale celor care incheie o Conventie de esalonare.

2. Facturarea si evidenta incasarilor aferente consumului de caldura sa se faca la Asociatia de Proprietari. Din a doua luna administratorul va bate la usa datornicului, iar din a treia luna de restanta, impreuna cu furnizorul, il debranseaza individual (crearea cadrului legal de acces si sigilare a robinetilor inchisi de la calorifere).

3. Returul de apa calda la baza blocului (subsol) sa se faca doar la blocurile fara restanta (care au achitat luna anterioara integral).

4. Debransarea blocurilor cu restante sa se faca nu la un plafon de peste 5.000 lei, ci la o restanta de trei luni, intrucit, fiind blocuri cu P+3, P+4, P+8, cei 5.000 lei pot fi contravaloarea caldurii pe o luna, o luna jumatate sau patru luni, la cele cu mai putine apartamente. De principiu, trebuie evitata debransarea blocului si apelat masiv la debransarea individuala.

5. Impartirea orasului in trei zone, cu citire, facturare si incasare decalate. Zona I citeste pe 30,1,2 iar pe 10 factura este la Asociatie, zona a II-a citeste pe 9,10,11 iar factura e primita pe 20, iar zona a III-a citeste consumurile pe 19, 20, 21 si pe 30 factura este la Asociatie. Astfel se evita volumul mare de facturare lunara ce duce la stresarea personalului.

6. Transformarea punctelor termice in centrale de cartier, economisindu-se zecile de milioane de euro necesare inlocuirii magistralelor ruginite ce transporta agentul termic de la ENET la punctele termice. Caldura se produce in centrul termic si ajunge la blocuri imediat, fara pierderi de caldura (max. 5-8%)

7. In simbetele libere din februarie si martie, personalul TESA "" ENET impreuna cu o persoana de la punctul termic si cu administratorul vor incheia conventii de esalonare cu marii datornici "" restantieri la domiciliul lor.

8. Restructurarea Asociatiilor de Proprietari in sensul ca cea mai mica unitate administrativa sa fie tronsonul de blocuri (unite printr-un perete exterior) astfel intretinerea exterioara (varuitul), reparatiile generale la subsol (comun), spatiile verzi, spatiile de joaca, parcarile se vor face in mod unitar si nu pestrit ca in prezent. Administratorul va avea o responsabilitate mare, retributia va fi mai mare si mai transparenta iar primarul se va intilni cu mai putine persoane (administratori) la analizele pe diverse probleme.

9. Schimbarea conducerii ENET, a Consiliului de Administratie si a reprezentantilor AGA, stabilirea unor criterii de performanta in noile contracte, cu penalizari de nerealizare.

10. Transparenta deplina a ENET pentru ca cetatenii sa stie cit a costat pacura, data achizitiei, cine sint marii debitori, care sint salariile angajatilor. Intilnirea Primarului si a Consilului Local cu administratorii in aprilie si septembrie pentru a analiza cum a fost si cum va fi furnizarea caldurii si apei calde in municipiu.

Daca se va mai opri apa calda pentru neplata gazelor, directorul ENET sa fie demis a doua zi.


Comentati acest decalog prin scrisori catre redactie si implicati-va prin propuneri si actiuni ferme de imbunatatire a sistemului actual.


Ing. Petre Vintila

Presedinte al Asociatiei de proprietari nr. 602 Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.