Jurnalism cetatenesc

Cind spui ca o persoana e urita, îl jignesti pe Dumnezeu!

Ziarul de Vrancea
4 dec 2008 966 vizualizări
Asta e parerea mea!

Sintem obisnuiti ca de la inceput sa dam o definitie asupra a ceea ce vom scrie, sa explicam si sa exemplificam. Dar cum sa faci lucrul acesta cind vobim de o valoare? Cum sa o incadrezi, sa o cuantifici?

Se intinde pe atit de multe teritorii si fiecare o priveste atit de diferit incit a-mi spune eu parerea, s-ar putea sa fie o jignire. Totusi, imi asum riscul si consider ca frumusetea exterioara, ceea ce retine omul prima data cind vede un necunoscut, cartea sa de vizita, nu este atit de importanta precum cea interioara. Da, devine importanta atunci cind nu cunosti respectiva persoana, devine importanta cind esti persoana publica, dar, pina la urma, fiecare este ghidat dupa un set de valori. Cea exterioara nu te va implini niciodata ca om, nu te va ajuta sa te dezvolti ca individ intr-o societate. Se poate sa ai anumite facilitati datorita ei, deoarece lumea judeca dupa coperta si nu dupa continut.

Tot in legatura cu aceasta calitate, cineva mi-a spus, odata, ca atunci cind spui ca o persoana e urita, il jignesti pe Dumnezeu. Tin neaparat sa-i dau dreptate pentru ca il jignesti in deplinatatea cuvintului om.

în ziua de azi, majoritatea persoanelor se simt complexate de felul cum arata. Fetele considera ca daca nu sint indeajuns de slabe, nu sint frumoase. Se machiaza, se imbraca cu ce li se pare ca le sta mai bine, doar pentru a atinge idealul. Dar persoanele pentru care fac aceste modificari, uneori nici nu le vad. Am observat ca baietii apreciaza mai mult naturaletea dar accepta totul doar pentru a o face pe ea sa se simta mai implinita ca persoana. O prietena m-a intrebat, odata, "Crezi ca sint draguta?". M-am enervat si i-am raspun simplu: "Nu, nu esti prin ceea ce crezi tu ca ar trebui sa fii. Esti frumoasa prin ceea ce esti, minunata prin ceea ce dovedesti zilnic si extraordinara prin ceea ce faci." Mi-a zimbit, dar nu a inteles ce am vrut sa spun.

Esti frumos cind rizi pentru ca atunci cind rizi ti se lumineaza intreaga viata si tot imposibilul devine posibil.

Esti frumos cind iubesti sau cind ierti; sint sentimente nobile, te inalta.

Esti frumos cind daruiesti si accepti conditia de a nu primi inapoi pentru ca darul facut a fost doar pentru a face pe cineva fericit.

Esti frumos cind ajugi dar mai esti frumos si atunci cind totul se desavirseste prin intelepciune.

E bine de stiut ca ai calitati, dar mult mai bine ar fi sa ai prieteni pentru ca atunci cind crezi ca esti ultimul, ei sa-ti dea o palma peste cap si sa te convinga ca nu e asa. Datorita lor esti ceea ce esti, datorita lor ar trebui sa te simti mindru ca te-au ales din milioanele de persoane existente pe lume.

Ma gindeam odata ca atunci cind desconsideri o persoana, nu faci altceva decit sa contribui la degradarea imaginii despre sine. Cind cineva te critica, chiar si involuntar, te condamna la tortura pentru ca informatia, stocata in subconstient, va iesi la suprafata atunci cind ai nevoie de picatura aceea pentru a spune "GATA! Mi-a ajuns!".

Superficialitatea din ziua de azi ne face sa valorificam orice altceva decit inteligenta si, de fapt, e unul din lucrurile care ne apartin cu adevarat, e ceea ce ne chinuim ani de zile sa valorificam.

E de la sine de inteles ca primul lucru important intr-o relatie (de prietenie, de colegialitate, iubire"¦) este fizicul. însa se acorda mult prea multa importanta. Surclaseaza celelalte valori, si nu ar trebui. Ar fi fost bine sa traim ca niste bule, diforme, identice. As fi fost extrem de curioasa care ar mai fi fost sistemul de "stampilare". Dupa care bula e mai grasa sau mai mica???


Cristina ROIBU,

Eleva Colegiul National "Unirea" Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 11 ore, 38 minute, 21 secunde
Bravo tineretze! tzine-o tot asa !
, acum 739406 zile, 11 ore, 38 minute, 21 secunde
ce-ai zice de-o invitatzie la Cenaclul "Duiliu Zamfirescu" , luni, la ora 17 la Teatru, in Focsani?
, acum 739406 zile, 11 ore, 38 minute, 21 secunde
acuma am vazut ca s-a alocat forum si pentru acest articol. am citit aseara, am ramas impresionat de gandurile frumoase, mature ale unei "colege" (peste generatii) de la CNU. neavand forum aseara aici citeste integral
, acum 739406 zile, 11 ore, 38 minute, 21 secunde
foarte fain cole
, acum 739406 zile, 11 ore, 38 minute, 21 secunde
Le multumesc tuturor!Suna ca un adevarat cliseu dar este adevarat!johny, iti multumesc din suflet pentru invitatie dar eu nu am internet acasa asa ca nu prea am cum sa vad tot timpul. Nici nu prea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.